5 oblíbených receptů z červené řepy

Řepa červená je kořenová zelenina, která obsahuje celou řadu cenných a zdraví prospěšných látek.

Konzumujeme nejčastěji podzemní kořenovou část. Syrová řepa se často používá pro přípravu nejrůznějších salátů a pomazánek. Můžeme ji ochutit např. česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy. Dále je možné ji odšťavnit s jablky nebo mrkví.

Z vařené řepy se také připravují saláty se zakysanou smetanou, majonézou, jogurtem apod. Nebo stačí uvařenou mladou řepu osolit, pokapat citronem a máslem. Tyto saláty jsou výborné jako příloha k masu. Tradičně se z vařené červené řepy připravuje také boršč nebo sterilovaná řepa ve sladkokyselém nálevu. 

Dají se konzumovat i zelené listy, které jsou bohaté na beta-karoten, vápník a železo, tedy zpracovatelné jako dušené či vařené, např. jako špenát. ​

Získejte přehled o tom, jak zeleninu správně skladovat a tipy na její zpracování, posíláme informace e-mailem. Přihlaste se k e-mailovému seriálu TADY.

 Karbanátky s červenou řepou

Ingredience: 500g mletého hovězího masa (ev. směsi vepřového a hovězího), mouka 3 lžíce, 2 červené řepy, 2 cibule, 2 vejce, ½ lžičky mletého kmínu, pepř, česnek, sůl.

Postup: Řepu a cibuli nastrouháme na jemno, promícháme s mletým masem, vejci a přidáme mouku. Osolíme a opepříme dle chuti. Prolisujeme česnek – stačí 1 stroužek, ale pro výraznější chuť může být více. Pokud karbanátky připravujeme pro děti, pak pepř a česnek vynecháme.

Salát z červené řepy

Postup: Uvaříme v celku menší červenou řepu s hořčičným semínkem, a poté ji oloupeme, nakrájíme a naložíme do malého množství olivového oleje smíchaného s octem.

Nebo můžeme uvařit nakrájené listy mladé řepy s pórkem ve vodě, do které přilijeme trochu vína a rozdrceného koriandru s římským kmínem. Po uvaření listy slijeme a necháme okapat a promícháme je s trochou octa a olivového oleje. Poté si jídlo řádně a v klidu vychutnáme 🙂 .

Ukrajinský slanečkový salát s červenou řepou

Ingredience: 2 balení slanečků v oleji, 1 středně velká vařená červená řepa, 4 ks vařené mrkve, 8 ks středně velkých brambor vařených ve slupce, 1 cibule, 1 malé balení sterilovaného hrášku, 4 ks vařených vajec, 1 balení majolky

Postup: Na dno misky poklademe najemno nakrájenými slanečky, spařenou na kostičky nakrájenou cibulí a vrstvu lehce potřeme slabou vrstvou majolky. Poté posypeme dno na hrubé nudličky nastrouhanou mrkev, potřeme majolkou. Dále nasypeme na hranolky nakrájené brambory, potřeme majolkou a na konec nahrubo nastrouhanou červenou řepu. Zeleninu potřeme majolkou, ozdobíme vejci a hráškem. 

Poznámka: Navzdory vynechání soli, slanečky umístěné na dně mísy salát chuťově doplní. Salát se konzumuje jako dort, skrz všechny vrstvy. 

Recept pochází od paní Marcely Hlavové.

Pomazánka z vařené červené řepy a paštiky Májky

Ingredience: 1 ks předem vařené červené řepy střední velikosti, 50 g paštiky Májky, 100 g tučného vaničkového tvarohu, 1 střední cibule, 50 g vařené červené čočky, sůl, hrst listů rukoly, vařená vejce na ozdobu podle počtu osob

Postup: řepu nastrouháme na struhadle na jemné nudličky,  v míse smícháme tvaroh, paštiku a čočku, osolíme a přidáme cibuli s nastrouhanou řepou. Posypeme nasekanými kousky rukoly, přizdobíme celými lístky rukoly a vejcem. Podáváme s kváskovým pečivem, pro jeho výraznější chuť.

Poznámka: červená čočka je vhodná ke konzumaci i pro malé děti. Rukolu, která je oblíbená více mezi dospělými, je možné nahradit strouhaným křenem
Autorka receptu: Marcela Hlavová


Pohankové palačinky z červené řepy a máku 

Ingredience: těsto na palačinky – cca 200 g pohankové mouky, ½ hrnku máku namočeného přes noc, 1 malá červená řepa, 2 vejce, růžová himálajská sůl, olivový olej; náplň – ochucený tvaroh (dle chuti s medem, kakaem, kokosem, nebo tahini), slazené ovocné pyré (kyselejší druhy ovoce jako jahody, angrešt nebo brusinky)

Postup: Přes noc namočený mák propláchneme vodou, přidáme vodu v poměru 1:1 a rozmixujeme v uzavřeném mixéru. Obsah směsi nalijeme do mísy, přidáme nastrouhanou syrovou červenou řepu, 2 vejce, osolíme a postupně přimícháváme pohankovou mouku, dokud nevznikne kompaktní palačinkové těsto. Těsto necháme cca 10 minut odpočinout. Na rozpálené pánvi s nepřilnavým povrchem, s menším množstvím oleje, tvoříme střední palačinky.

Pozor, první palačinka se vždy spíše drobí/láme, dokud není pánev stejnoměrně a dostatečně prohřátá, zřejmě Vám vznikne „nepovedený“ kousek, vděčný na ochutnání a test kvality těsta. Já používám velikou polévkovou lžíci po babičce, kterou mám permanentně v hrníčku se studenou vodou, těsto pak na ni neulpívá. Pohankové těsto se daří opékat do křupava, obracečku tedy použijte, až se přesvědčíte, že je těsto dostatečně kompaktní a nebude se Vám při otáčení hroutit a lámat.

Palačinky můžete rovnou servírovat a podávat s předem připravenou náplní.

Autorka receptu: Marcela Hlavová


Získejte přehled o tom, jak zeleninu správně skladovat a tipy na její zpracování, posíláme informace e-mailem. Přihlaste se k e-mailovému seriálu TADY.