1 chutný recept s červenou řepou

Recept s červenou řepou uvítají především všechny hospodyňky, které potřebují zeleninu ostatním strávníkům lehce schovávat do jídla, aby ji snědli. Červená řepa je tradiční česká zelenina, která je dostupná po většinu roku, v létě ji farmáři sklízí již od července do pozdního podzimu. Dokonce je možné ji uchovat až do jara na dobře zahrnutých záhonech, ve kterých nedochází k jejímu promrznutí.

natě červené řepy
červená řepa s natí

Skladování řepy

Jak řepu uchovat v panelákových podmínkách se ptají mnozí z vás. Když však máte omezené možnosti skladování, tím mám na mysli v první řadě to, že nemáte chladný sklep, pak je lepší si velkou zásobu řepy nedělat. V lednici sice řepa vydrží nějaký ten týden, ale není to tak dokonalé jako ve sklepě.

Máte-li zahradu, můžete vyzkoušet uchování v zemi, kdy řepu zahrnete pískem nebo hlínou a dáte na ni vrstvu listí nebo chvojí. Musíte mít na paměti, že je vhodné takto uložit řepu dost hluboko až do nezámrzné hloubky. Ta může být různá v různých oblastech.

Recept s červenou řepou – jak ji uchovat

Já se však řadím spíš k příznivcům zavaření řepy do sklenic, protože vím, že by se mi v mrazu nechtělo jít hledat pod chvojí řepu do zahrady. Když je po ruce zavařená sklenice, není se o čem moc rozhodovat, je to jasné, sklenice to vyhraje.

Čerstvá řepa má však jistojistě více prospěšných látek pro tělo, tak jsem moc vděčná možnosti odebírat čerstvou řepu postupně po menším množství od farmářů, kteří mají dobré zkušenosti s uchováním přes celou zimu až do jara.

Když však bedýnkujete a řepu zrovna moc v lásce nemáte, může se vám stát, že se vám doma začne hromadit a to když je najednou plná lednice řepy, tak si možná začnete klást otázku, jak ji zpracovat.

Jak řepu nenápadně začít zpracovávat

U nás to bylo poslední dobou právě tak, proto jsem přistoupila k postupnému zpracování tzv. strategií nenápadného postupného použití do koláčů, dortů, muffinů, bábovek a dalších laskomin, které se snědí rychlostí blesku.

recept s červenou řepou

Recept: Dortík s červenou řepou a s tvarohem

Ingredience těsto: 1 margot tyčinka, 200g špaldové mouky, 4 vejce, 100g cukru, 100ml oleje, 3 vrchovaté lžíce kakaa, 2 střední červené řepy (cca 200g)

Ingredience tvarohová náplň:500g tvarohu, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce cukru krystal

Postup: Tyčinku margot nastrouháme nahrubo, stejně nastrouháme i syrovou řepu, přidáme ostatní suroviny a důkladně promícháme. Vznikne tužší těsto, které však ještě lze nalít do formy. Já mám ráda kulatou formu na dort, tak používám tu. Následně si připravíme tvaroh, který promícháme s vajíčkem a cukrem a nalijeme na těsto.

Dáme péct na 60 minut na 180°C do trouby. Podáváme po vychladnutí.

Chcete do e-mailu dostávat informace o uchování zeleniny a tipy na její zpracování? Přihlaste se do e-mailového seriálu a nepřijdete o žádnou novinku.

skladování zeleniny