2 recepty ze zelí

Hlávkové zelí bílé nebo červené využíváme v čerstvé, sterilované nebo kysané podobě. Zelí má vysokou výživovou hodnotu a vláknina v něm obsažená zajistí pocit sytosti, přitom dodá tělu málo kalorií.

zelí

Sezóna zelí je především na podzim od října do listopadu, výborné čerstvé zelí však farmáři pěstují i na jaře i během léta. Jarní a letní zelí je jemnější a křehčí, jeho použití se dá přirovnat spíš k salátu. Stačí zelí nakrájet a lehce posolit, pocukrovat, zakápnout lžičkou octa a oleje.

Paní Marcela, která s námi bedýnkuje mi poslala 2 recepty, které jistě zaujmou i vás.

Kyselo se zelím a brambory

Ingredience: 2 velké brambory, 1 malá hlávka zelí, 1 cibule, sůl, 1 lžička kmínu, 4 lžíce žitného kvásku (dle požadované hustoty), pár kuliček nového koření  

Postup: Na oleji orestujeme drobno nakrájenou cibuli, osolíme Solčankou, vsypeme na kostky nakrájené brambory a na menší kousky nakrájené listy bílého zelí. Zalijeme horkou vodou, okořeníme novým kořením a kmínem a vaříme směs do změknutí brambor. Poté nalijeme do směsi žitný kvásek rozmíchaný v cca 1,5 dcl vody. Hlídáme houstnoucí polévku a dle potřeby naředíme převařenou vodou. Přizdobíme zelenou natí a podáváme.

Tipy: Polévka je sytější, vhodná i jako samostatné jídlo, zvláště když ji zahustíme rozkvedlanými nebo natvrdo uvařenými vejci, nebo doplníme povařenými sušenými houbami. Použijeme-li červené hlávkové zelí, s natvrdo uvařenými pokrájenými vejci a zeleným posypem vytvoří zajímavou barevnou “velikonoční” variaci.

Zelné placky z červeného zelí s černou čočkou 

Ingredience: ½ střední hlávky červeného zelí, 2 dcl žitného kvásku, sůl, 1 lžička drceného kmínu, 200 g uvařené černé čočky Beluga, 2 vejce, špaldová mouka na zahuštění, olivový olej

Postup: zelí nakrouháme na jemno, spaříme horkou vodou, osolíme a povaříme v pařníku v páře do měkka. Vychladlou směs vložíme do mísy, přidáme vejce, kvásek, uvařenou čočku a promícháme. Zahustíme špaldovou moukou, dle chuti dosolíme. Na plech položíme pečící papír, pomažeme olejem a tvoříme placky. Kdo má rád křupavé, tvoří slabší vrstvu. Pečeme 30 minut na cca 180°C. Placky jsou chutnější jako studené.  

Chcete ode mě dostávat tipy na vaření a skladování zeleniny na e-mail? Nechte na sebe kontakt prostřednictvím přihlášení se do e-mailového seriálu a pak vám neunikne žádná novinka.

skladování zeleniny
https://www.ceskaselka.cz/skladovani-zeleniny-v-domacnosti/