Špagetová dýně a 1 recept

Dýně špagetová má oproti butternut a hokkaidó výrazně světlejší dužinu a svou konzistencí připomíná spíše vyzrálou cuketu než dýni.

špagetová dýně

Zpracování špagetové dýně

Dýně díky své typické dužině, která se po tepelné úpravě rozpadá na vlákna připomínající špagety, je originálně využitelná, tak že mezi vlákna můžeme vmíchat libovolnou omáčku, pesto nebo aromatickou zálivku na dochucení.

Jak si ji snadno použít

Podélně rozpůlenou dýni je třeba vydlabat, položit řeznou stranou na plech vyložený pečicím papírem a péci při teplotě 180 °C asi 30 minut (podle velikosti déle), dokud dýně nezměkne. Po upečení pak stačí dýni otočit a opatrně naškrábat vidličkou na vlákna. Osobně mám dobrou zkušenost dýni v půlce pečení otočit a uvolnit si tak prostor pro testování, zda-li se již dýně dostatečně propečená a oddělují se snadno jednotlivé špagetky, tak že jsou lehce na skus.

Na obrázku níž vidíte krásně rozdíl mezi jednotlivými dýněmi. Špagetová je ta žlutá dole, když by si někdo nebyl jistý 🙂

dýně

Zapečená špagetová dýně se zeleninou

Ingredience: 1 špagetová dýně (pro více osob více dýní), hrst špenátových listů (ev. mangold, rukola, natě ředkviček apod.), 2 stroužky česneku, 100ml bešamelu (mouka a mléko), sůl, sýr parmezán, petrželka

Postup: Dýni rozkrojíme a vydlabeme semínka, dáme na 20 minut péct, mezitím si připravíme bešamel, do kterého přidáme prolisovaný česnek a nasekaný špenát, osolíme, opepříme, vznikne nám hustší směs, kterou budeme plnit dýni, kterou si  nyní vyjmeme z trouby a lehce vidličkou “rozňahňáme” dužinu, ale jen tak zlehka, aby se neporušila slupka dýně a zároveň, aby se směs promísila s dužinou dýně. Dáme znovu zapéct asi na 15 až 20 minut na 180 °C. Bešamel začne mít zlatavou barvu, když je hotovo. Na ještě horkou dýni nastrouháme sýr a posypeme petrželkou.

Špagetová dýně se v bedýnkách objevuje od srpna do ledna, může se stát, že vydrží až do února, ale úplně ruku do ohně bych za ten únor nedávala, většinou po Vánocích se začnou dýně postupně kazit, proto je právě v lednu nejvyšší čas dýně zpracovat.

Kdy se dýně sklízí

Poslední dýně se sklízejí z pole před prvními mrazíky, proto je pak důležité dbát na její správné skladování. Jinak dýně sklízíme postupně od chvíle, kdy první dosáhly své zralosti.

Jak uchovat špagetovou dýni

Jako ostatní dýně i ta špagetová potřebuje sucho a chladno, ale teplota u dýní je optimální kolem 10°C, což zase je moc na lednici. Proto dýni neskladujeme v lednici, ale spíš ve špajzu, na chodbě, na balkoně, v podkroví nebo v suchém a dobře větraném sklepě.

Zajímají vás informace týkající se skladování a tipy na zpracování jednotlivých druhů zeleniny a ovoce? Zapište se TADY k bezplatnému seriálu a neunikne vám žádná novinka.

skladování zeleniny