Jak v kuchyni upotřebit patison + 4 recepty

 Patison je podobný cuketě, proto můžeme využít recepty na cukety i na patisony. Můžeme se setkat s různě barevnými patisony – bílé, žluté, zelené, světle zelené a možná i nějaké další, které já sama ještě neznám. Ať jsou bílé nebo zelené, chuťově jsem mezi nimi rozdíl zatím nenašla.

Dozvíte se o patisonu:

  • Jak ho oloupat
  • Recept na polévku
  • Zapečené maso v patisonu
  • Oblíbené řízky
  • Dezert

Patisony si můžeme dopřát jak v syrové podobě tak tepelně upravené. Jako syrové je vhodnější konzumovat ty zcela dozrálé. Platí, že konzumace v syrovém stavu je nejlepší, tak v nich zachováte maximum pro zdraví cenných látek. Lze je nicméně velmi dobře upravovat také tepelně.

patisony

Chuťově nejsou samy o sobě příliš výrazné a právě proto jsou poměrně dost variabilní na přípravu. Obsahují vysoký podíl vody a málo sacharidů, jde díky tomu o oblíbenou surovinu v jídelníčku dietářů, ale jíst je mohou dokonce i malé děti.

Pro konzumaci odstraňujeme tužší slupku a jádra, která jsou uprostřed. Mladé kusy, které mají slupku měkkou loupat nemusíme.

Jak vyzrálý patison oloupat

Loupání patisonů není zrovna snadné, pokud se jedná o vyzrálejší kusy s tužší slupkou. Vyzkoušela jsem 2 způsoby, jak patison loupat. První způsob: Přednostně začneme tím, že patison omyjeme. Pak jej velkým nožem rozkrojíme napůl. Pamatujte ale na to, že čím je patison starší, tím je jeho slupka tvrdší. Poloviny patisonu pak zbavíme stopky a dole zbytku po květu. Potom je nakrájíme na tolik částí (měsíčků), aby měly velikost, která se nám bude dobře dlabat od semínek i loupat od slupky. Výsledkem budou silnější podkovičky, které pak můžeme nakrájet na tenké plátky a obalit jako řízky, případně nastrouhat nebo nakrájet na kostičky, nudličky tak, jak je ve výsledku potřebujeme.

Druhý způsob je možná o něco jednodušší, odkrajujeme od krajů plátky, až se dostaneme k jádrům, které pak už nezpracováváme. Tady je odkaz na video, které mě zaujalo, kde vidíte, jak zpracovat patison tímto způsobem a udělat si z něj řízky.

Polévka z patisonu a dýně

Ingredience: 1 patizon, 1 menší dýně hokkaido, hrst červené čočky, 4 cibule, hrst čerstvé petrželky, 1 palička česneku, 1 lžička soli, pepř, kmín, pažitka

Postup: Patizon i dýni rozpůlíme a vydlabeme důkladně jádra. Dýni loupat nemusíme, je zajímavé, jak se její slupka vařením také krásně v polévce ztratí a tím, že ji neloupeme, ušetříme čas a na výsledku to nemá vliv. Já se s loupáním vždy zdržovala a pak mi mamka jednou položila dotaz, proč ji loupu, když je výsledek stejný, když se dýně neoloupe, vyzkoušela jsem a přesvědčila se, že loupání dýně není nutné.

Co se týče patisonu, tady hlasuji pro loupání, protože tužší slupka zůstává nerozvařená a mohla by celou polévku pěkně zkazit, protože to určitě nechcete lovit v polévce malé tvrdé kousky slupky patisonu :-). Každopádně dýni i oloupaný patison pokrájíme na větší kousky,  dáme vařit asi na půl hodiny do vody (2l vody), zároveň  přidáme čočku, celé cibule, když jsou patison i dýně měkké, rozmixujeme ponorným mixérem (důkladně), přidáme prolisovaný česnek (tím nešetříme), nasekanou petrželku, pažitku, trochu pepře, kmínu a osolíme.

Zapečené maso v patizonu

Ingredience: 1 patison (na 1 osobu), hrst mletého masa, hrst vařené rýže,  tvrdý sýr strouhaný 2 lžíce, česnek,sůl, pepř

Postup: Patizon rozpůlíme podélně, vydlabeme semínka a plníme směsí mletého masa (vepřové + hovězí ideálně), rýže, sýra, česneku se solí a pepřem. Pečeme hodinu na 170°C.

patison
patisony

Řízky z patisonu

Ingredience: 2 vyzrálejší patison, 2 vejce, 100g hladké mouky, 200g strouhanky, sůl

Postup: Patizon nakrájíme na plátky asi 0,5 cm široké, odstraníme jádra a neloupeme ho, osolíme, vložíme plátky do trouby na plech s pečícím papírem a 20 minut na 100°C předpečeme, patizon se vypotí. Vyndáme a obalujeme jako klasický řízek v trojobalu, hladká mouka, vajíčko, strouhanka. Následně pečeme v troubě na 200 °C asi 10 minut, lze dát program gril a po pár minutách otočit. Můžeme péct i v pánvičce na oleji. Podáváme s bramborovou kaší a se zeleninovou oblohou. 

Čokoládový dortíček z patisonu

Ingredience: 1 patison (500g), 200g mouky, 200ml smetany, 4 vejce, 4 lžíce ghí, 100g hořké čokolády, 50g kakaa, 1 vanilkový cukr, 5 lžic medu, 1 prášek do pečiva (ideálně bezfosfátový)

Postup: Promícháme tekuté ingredience – rozpuštěné ghí, med, vejce, smetanu s najemno nastrouhaným patisonem (oloupaný, odjadřený), pak přimícháme cukr a nastrouhanou čokoládu, prášek do pečiva, kakao a na závěr mouku. Lze to všechno nasypat do mixéru nebo použít ruční tyčový mixér a ulehčit si trochu práci :-). Výslednou směs nalijeme do formy – pěkně vypadá kulatá dortová a pečeme 45 minut na 180 °C. Zdobíme našlehanou šlehačkou při podávání. TIP: Lze takto udělat bábovku, muffiny.

Chcete mít informace o nově vydaných článcích? Zajímají vás další druhy zeleniny a jejich možnosti uchovávání? Připravila jsem na toto téma celý seriál, když se tady přihlásíte, neutečou vám novinky ani info o skladování.

https://www.ceskaselka.cz/skladovani-zeleniny-v-domacnosti/