Jak zpracovat pórek

Pór (u nás říkáme lidově pórek) se hodí jak do polévek tak do hlavních jídel a do pomazánek nebo třeba jen tak samotný na chléb s máslem. Chuťově je podobný cibuli či jarní cibulce.

Jak pór dobře očistit?

Pokud pór nesprávně čistíte, může se vám stát, že ve chvíli, kdy se vám dostane rozkrájený na pánev, zjistíte, že v něm jsou zbytky hlíny nebo broučků. A to nechcete :-).

Nejlépe se mi osvědčilo pór rozkrojit podélně napůl a umýt jednotlivé jeho vrstvy pod tekoucí vodou. Nečistoty se takto snadno vyplaví. Krájím pak pór na půlměsíčky, což se hodí do většiny jídel, které z něj připravujeme.


Postup zpracování pórku krok za krokem

Nejprve odřízneme vlasové kořínky na konci bílé části pórku. Prohlédneme si vrchní list pórku. Pokud je povadlý, stáhneme jej a vyhodíme.

Dále odřízneme zelenou část pórku, která je tužší. Zelené listy podélně rozkrojíme. Právě tady se usazuje nejvíce nečistot a proto je potřeba zelenou část důkladně omýt.

Pórek můžete i zamrazit

Nejsnadněji se připravují kolečka a půlkolečka, ale pórek je možné nakrájet na nudličky i drobné kostičky. Takto nadrobno nakrájený pórek je ideální k zamrazení. Vrchní tmavé listy pórku nevyhazujeme, je v nich ukryto ještě více vitamínů, než v bílé části. Nakrájíme je nadrobno a použijme k masu nebo do polévky.

Do jakých pokrmů se hodí pórek?

V receptech je využívána bílá část pro svoji jemnost. Do pomazánek pro děti je pórek vhodnější než ostrá cibule. Zelená nať je velmi výrazná (za ostrost či pikantnost může zvýšený obsah silic) a tu bílou rozhodně nenahrazuje. A proto je nutno k ní přistupovat jako k samostatné zelenině. Pórek se hodí do polévek, omáček, pomazánek, slaných dezertů a salátů.

Používáte-li pórek v kuchyni, budou se vám hodit informace o tom, jak ho správně skladovat. Nechte si informace poslat na e-mail a budete mít přehled o tom, jak uchovat zeleninu od mrkve, přes rajčata po lilek, řepy, cibule po zelí.

Získejte přehled o tom, jak zeleninu správně skladovat a tipy na její zpracování, posíláme informace e-mailem. Přihlaste se k e-mailovému seriálu TADY.

Přidávám několik oblíbených receptů, kde užijete pórek.

Pórková polévka s jáhlovou zavářkou 

Ingredience: 1 pórek, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel kořen, zeleninová sůl např. zn. Solčanka, pár kuliček nového koření, 1 bobkový list, vývar z kuřecích kostí, olivový olej.

Zavářka: 3 lžíce jáhel, 1 vejce, sůl

Postup: Odměřené množství jáhel spaříme horkou vodou, pro odstranění případné hořkosti, odložíme do misky a zalijeme zbytkem horké vody. Než jáhly vychladnou, zpěníme v hrnci na oleji nakrájený pórek, mrkev a petržel. Osolíme Solčankou, zalijeme kuřecím vývarem, dolijeme horkou vodou na požadované množství a okořeníme. Po 10ti minutách varu si připravíme zavářku. Jáhly scedíme, smícháme s rozkvedlaným vajíčkem a dle potřeby osolíme. Pomalu vmícháme směs do vroucí polévky. Povaříme 15 minut a podáváme.
Recept a foto nám poslala paní Marcela Hlavová.

Zapečený pór jako hlavní chod

​Ingredience: cca 500g póru, 50g tuku (máslo), sůl, pepř, česnek nebo česnekové pesto, 150g sýra (eidam, gouda,…), omáčka: 2 lžíce mouky, 250g smetany, 1 žloužek,  0,5 dcl mléka, lžíce másla,, petrželka

​Postup: Pór očistíme a nakrájíme na půlkolečka (tlustší), podusíme na másle v hrnci či na pánvi. Přidáme trochu vody (cca 0,5 dcl) a prolisujeme 3-4 stroužky česneku nebo přidáme lžičku česnekového pesta, lehce opepříme a osolíme. V době vaření póru si připravíme omáčku z 1 lžíce másla, mouky a smetany – do studeného mléka dáme mouku a máslo a vaříme za stálého míchání až do zhoustnutí omáčky. Do hotové omáčky přidáme žloutek rozmíchaný v troše mléka. Když je pór asi po 10 minutách uvařený, dáme ho do mísy a posypeme tvrdým sýrem, který jsme si mezi tím nastrouhali na jemno a polijeme omáčkou. Podáváme s vařeným bramborem posypaným čerstvou petrželkou.

Slaný pórkový koláč

​Ingredience: 15g droždí (malá kostička droždí),  2dcl vlažné vody, 300g hladké mouky, 1dcl mléka, 100g tuku (máslo), Náplň z pórku: 500g póru, 300g zakysané smetany krémovité konzistence, 4 vejce, 70g hladké mouky, 1 lžíce másla, sůl, pepř

​Postup: Droždí rozmícháme ve vlažné vodě a mléce, necháme vykynout přibližně 10 minut v teple a potom přidáme mouku a tuk. Vypracujeme těsto, které necháme ještě asi půl hodiny kynout. Mezi tím si připravíme náplň: Pór očistíme a nakrájíme na půlkolečka. Rozehřejeme si máslo a podusíme na něm pór do měkka, následně ho necháme trochu vychladnout a přidáme k němu zakysanou smetanu a vejce. 

Když je těsto vykynuté, vyválíme ho do kulata a vložíme do formy, kde zvedneme okraje tak, aby pak přesahovaly náplň. Do těsta vložíme hotovou náplň a necháme ještě chvíli kynout (cca 20-30 minut). Vložíme do lehce předehřáté trouby a pečeme 20 minut na 180°C. To, že je koláč hotový, poznáme, že zezlátnou jeho okraje. Vyndáme z trouby, necháme vychladnout a podáváme jako lehkou svačinu či večeři.

​Špízy s pórky

Ingredience: 700g vepřové krkovice, 500g žampionů, 1 pór, 300g anglické slaniny vcelku (ev. špeku)

Postup: Maso a slaninu nakrájíme na přibližně stejné kousky (cca 2 centimetrové), žampiony oloupeme a nakrájíme na půlky, pór na kolečka. Napícháváme na špízy střídavě maso, žampiony, slaninu, pórky a dbáme na to, aby masa bylo na špejli více než ostatních surovin. Poté lehce osolíme, podlijeme asi 50ml vody a dáme péct na plech pod alobal na 1 hodinu, díky pórku získají špízy výbornou chuť. Podáváme s bramborovu kaší, salátem nebo pečenými brambory.

Pórkové omeletky

​Ingredience: 4 – 6 pórů, 50g tuku, 5 vajec, 50g mouky, 5 lžic strouhaného sýra,  sůl, pepř a petrželka na zdobení

​Postup: Pór očistíme a nakrájíme na půlkolečka bílou část póru (zbytek můžeme použít třeba na vývar do polévky). Půlkolečka podusíme na tuku (nejraději mám máslo) asi 5-7 minut, dáme pozor, aby se máslo nepřepálilo. Z bílků vajec si ušleháme tuhý sníh, do kterého v míse vmícháme i žloutky, mouku a sýr, osolíme a opepříme. Směs nalijeme na pór a zapečeme (dáme plotýnku na dvojku nebo zmírníme oheň na plynovém sporáku na minimum). Otočíme tak, že rozkrojíme na čtvrtiny a každou čtvrtku zvlášť otočíme a opečeme z druhé strany. Podáváme se zeleninovým salátem a bramborem jako lehká večeře.

Získejte přehled o tom, jak zeleninu správně skladovat a tipy na její zpracování, posíláme informace e-mailem. Přihlaste se k e-mailovému seriálu TADY.