Jak uchovávat kedlubny doma

Skladování kedlubny je poměrně jednoduché, i když jarní a letní odrůdy nevydrží příliš dlouho. Skladujeme je v chladu a temnu. Pokud víte, že kedlubny rychle spotřebujete, tak ustřihněte kořen s listy a uložte je do chladu lednice nebo na police do sklepa, kde vydrží několik dní. Nicméně takto skladované kedlubny obvykle po několika dnech začnou postupně měknout a do 2 týdnů je lepší je spotřebovat.

Kedluben fialový

Která vydrží týdny a která několik měsíců

Máte-li sklep, můžete si vyzkoušet, jak vám kedlubna vydrží v bedně s pískem. Pro co nejdelší dobu uskladnění nezbavujeme kedlubnu kořenů. V chladném sklepě ji i s kořenovým balem dáme do vlhkého písku a občas vlhkost zkontrolujeme. Takto by kedlubny měly vydržet 2 – 3 měsíce. Ovšem kedlubny, které se k nám dostávají na jaře – duben až červen, nedoporučuji skladovat, ty je lepší co nejdříve spotřebovat.

Přeci taková čerstvá křupavá kedlubna plná šťávy je výborná a bylo by škoda ji uložit do sklepa, kde na ni můžeme třeba zapomenout.

Pro dlouhodobé skladování jsou nejvhodnější tzv. pozdní odrůdy jako je např. kedluben Gigant, kterému se budeme věnovat v jednom z dalších článků.

Jak jinak uchovat kedlubny, aby se nezkazily

  • Kedlubny můžete také zavařit
  • blanšírovat
  • zamrazit.

Nicméně se přiznám, že takto uskladněné kedlubny mi moc nechutnají a raději je zkonzumuji čerstvé.

kedluben bílý

A kam kedlubnu dát, když bydlíte v paneláku

V panelákových podmínkách uchovávejte kedlubny (bez kořenového balu) v lednici, ta je z výběru možností – spížní skříň, vystavená na lince nebo schovaná v lednici nejlepší. Můžete změřit pro zajímavost teplotu v různých částech lednice. V nejvyšších polohách je teplota nejnižší a v dolních přihrádkách nejvyšší. Kedlubny uchováváme při teplotě kolem 0°C pro lepší zachování čerstvosti a relativně vyšší vlhkost 90 – 95%. Delší dobu než 2 týdny však kedlubny v lednici nevydrží, začnou postupně měknout a tzv. “babčet”.

V paneláku se zkrátka smiřte s tím, že ji buď zavaříte, zamrazíte nebo sníte do dvou týdnů.

Zajímají vás informace týkající se uchovávání zeleniny? Klikněte TADY a pošlu vám informace na e-mail.