Co to jsou microgreens a jak je jíst

Letošní zimu se nám do bedýnek dostaly poprvé tzv. microgreens. I pro mě to je nová potravina, kterou jsme se učili používat v kuchyni. Musím však říct, že jsme si ji zamilovali.

Microgreens můžete od nás získat spolu s bedýnkou, která obsahuje ještě cca 12 druhů (brambory, mrkev, celer, petržel, cibuli, česnek, pórek, topinambury, řepu, jablka a další dobroty)

Pokud vás zajímá jen microgreens, připravíme pro vás bedýnku složenou pouze z microgreens. V tomto případě napište na e-mail info@ceskaselka.cz a domluvíme podrobnosti typu – kam, kdy, kolik.

Odkud pochází microgreens, které dáváme do bedýnek České selky?

Pochází od manželů Langerových, kteří pěstují více než 20 druhů, tady se podívejte na jejich web, kde je pěkně přehledně uvidíte i s popisem.

Co to jsou microgreens?

Jsou to malé rostlinky, které sotva vyrostly, mají teprve první lístky a jsou asi 5 cm vysoké. Nejsou to klíčky, jsou to už rostlinky a v bedýnkách jsme měli vždy microgreens i s vaničkou a kokosovým substrátem, což považuji za výhodu, protože není nutné spěchat na spotřebování.

Syrovou nebo tepelně upravenou?

Já hlasuji pro syrovou, i když úplně poprvé jsem ji užila do polévky a ta ještě přešla varem. Microgreens mají povahu salátu, můžete ji samozřejmě využít i do pokrmů, které se tepelně upravují, syrové však mají ten správný říz a šmrnc.

Jak jíme microgreens?

Pokud se nám dostane microgreens ve vaničce se substrátem, pak nožíkem (ev. nůžkami) odřízneme co nejníž potřebné množství microgreens, důkladně umyjeme a můžeme konzumovat.

Vhodné je do některých jídel je ještě nasekat nadrobno.

3 oblíbené recepty s microgreens

Vzhledem k tomu, že je můžete použít do každého jídla, které připravujete, patří microgreens k univerzálním potravinám, které se hodí pro každodenní použítí.

Pomazánka s česnekem a microgreens

Ingredience: 1 kostka tučného tvarohu (ideálně balení v papíře), 1 mrkev, hrst microgreens (druh např. mladé ředkvičky nebo zelí), 2 stroužky česneku, 1/4 lžičky soli

Postup: Mrkev očistíme a nastrouháme najemno, přidáme tvaroh a najemno nasekané microgreens, na závěr vmícháme utřený česnek se solí. Podáváme na chlebu nebo na vece a zdobíme jako chlebíčky – vajíčko, rajče, paprika, petrželka, šunka, sýr.

Česnečka pro zahřátí s microgreens

Ingredience: 4 brambory, 1 mrkev, 1 petržel, 1/2 pastináku, 4 stroužky česneku, 1hrst microgreens, sůl, pepř

Postup: Brambory, mrkev, petržel a pastinák nakrájíme na drobné kostičky a osmahneme na másle. Zalijeme vodou (1,5 l) a povaříme asi 10 minut, těsně před tím, než polévku odstavíme z vařiče, přidáme česnek a microgreens, osolíme, opepříme.

TIP: Do polévky se hodí pro přilepšení chuti i anglická slanina a cibule. Místo vody můžeme použít vývar z cibule a polévka dostane plnější chuť.

Pečená zelenina s microgreens

Ingredience: 1/2 dýně hokkaidó, 2 černé ředkve, 1 červená řepa, 1 hrst microgreens

Postup: Dýni rozpůlíme, vyjmeme jádra, můžeme i oloupat (není to však nutnost), nakrájíme na tenké půlměsíčky, černou ředkev oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Stejně tak i červenou řepu. Dáme péct na 200°C na 20 minut, osolíme, poprášíme kořením – já mám moc ráda např. sušený tymián. Na talíři ozdobíme microgreens.