Červená řepa a jak ji skladovat + 1 recept

Červená řepa patří k oblíbené zimní zelenině díky dlouhodobé skladovatelnosti, příjemné nasládlé chuti a všestrannému využití v kuchyni. Řepu si můžeme uskladnit až na 5 měsíců a udělat si jí pořádnou zásobu na celou zimu. Vydrží podobně jako mrkev čerstvá ve sklepeních, ovšem před uskladněním ji musíme zkontrolovat, zda jsou bulvy celé a pěkně zdravé, zda nejsou mechanicky poškozené a nemají náznaky jiného poškození.

červená řepa

Ideální skladovací podmínky pro červenou řepu

Ideální teplota pro uskladnění je 0°C a vysoká vlhkost vzduchu 95%. Při správné teplotě a vlhkosti vydrží zhruba 3 až 5 měsíců. Nejlepší je sklep, ovšem i lednice je vhodným místem pro uskladnění červené řepy.

Červená řepa v panelákových podmínkách

V lednici však vydrží výrazně kratší dobu – cca 4 týdny. V lednici řepa rychleji měkne a vysychá. Zachování dostatečné vlhkosti zajistí perforovaný sáček.

S natí nebo bez natě?

Pokud máme červenou řepu s natí, pak před skladováním nať odstraníme. Natě můžeme zpracovat podobně jako mangold, listy řepy a mangold jsou si tak podobné snad jako vejce vejci. Mějte tedy na paměti to, že by byla škoda je vyhodit, když je můžete využít do mnoha pokrmů.

Podívejte se, jak probíhá bedýnkování, které může být jednou z možností, jak si zajistíte pravidelný přísun čerstvé zeleniny včetně červené řepy.

Recept: Muffiny z červené řepy

Ingredience: 2 červené řepy, 3 hrnky hl. mouky (já dávám pro bezlepkovou variantu 1hr. rýžové a 2hr. kokosové – ta pojme více vody, proto při použití kokosové mouky dejte vody 3 hrnky), 2 hrnky vody (teplé), ½ hrnku oleje, ½ hrnku cukru (dáte-li kokosovu mouku, tak cukru ¼ hrnku), 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 lžičky jedlé sody nebo 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, papírové košíčky na muffiny.

Postup: Syrovou řepu oloupeme, nastrouháme najemno, přidáme vejce, vodu, olej a cukr, promícháme. Já si v druhé míse smíchám sypké suroviny – mouku, sodu, kakao, cukr – a přidávám je do tekuté směsi. Plníme směsí formičky a dáme do speciální formy na pečení muffinů asi na ½ hodiny na 180°C.

Tip na zdobení: Rybízovým krémem z pomazánkového másla – ušleháme pomazánkové máslo s cukrem a šťávou z rybízu.

Za recept moc děkuji paní Marcele, která s námi bedýnkuje.

Chcete ode mě dostávat tipy na vaření a skladování zeleniny na e-mail? Nechte na sebe kontakt prostřednictvím přihlášení se do e-mailového seriálu a pak vám neunikne žádná novinka.

skladování zeleniny
https://www.ceskaselka.cz/skladovani-zeleniny-v-domacnosti/