Tipy na uskladnění brambor

Brambory jsou českou oblíbenou potravinou. Já sama mám brambory moc ráda a přiznám se, že nejraději jako přílohu tzv. bramborovou kaši.

Získejte přehled o tom, jak zeleninu správně skladovat a tipy na její zpracování, posíláme informace e-mailem. Přihlaste se k e-mailovému seriálu TADY.

Jak brambory co nejlépe uskladnit? 

V teplotách 6 až 8°C a temnu vydrží celou zimu (8 měsíců). Vlhkost vzduchu je vhodná 90 – 95%.Ve sklepě v chladu vydrží celou zimu.

Ovšem je potřeba hlídat teplotu, aby neklesla pod 4°C, pak začnou sládnout, což se u brambor považuje za nechtěné. Každopádně ani nasládlé brambory nejsou k vyhození, upotřebit je můžete např. do sladkých pokrmů.

Získejte přehled o tom, jak zeleninu správně skladovat a tipy na její zpracování, posíláme informace e-mailem. Přihlaste se k e-mailovému seriálu TADY.

Podívejme se však na to, když sklep na skladování nemáte.  

Vyvarujte se: 

  • jejich uskladnění v blízkosti jablek, které mají za následek jejich urychlenému klíčení.
  • uskladnění na světle –  klíčí rychleji než budete chtít (přikryjte prodyšnou tmavou dekou)
  • skladování v chladu pod 4 °C – sládnou

Nemáte-li sklep, špajz ani dost místa v lednici pro jejich skladování, pak vězte, že i vy máte šanci brambory skladovat déle než pár dní. Pro uskladnění v pokojové teplotě vyvinuli čeští vědci speciální pytel z juty a bavlny, ve kterém je kmínová silice, která prodlužuje čerstvost brambor. Tady si takový pytel můžete koupit: https://www.osetreno.cz/zembag/pytel-na-brambory .

 Máte-li špajz, dejte brambory tam a nechte je větrat. Já mám krabici, ve které si uchovávám brambory vždy ve špajzu pro týdenní potřebu.

Dlouhodobě skladujeme brambory v chladu a ve tmě, nejlépe v bedýnce, která by měla kvůli odvětrávání ležet např. na jiné bedničce obrácené dnem vzhůru, a to při teplotách kolem 4-5 °C, krátkodobě při teplotě do 8 °C.

Co se stane s bramborami při uchovávání v teplotách nad 8°C?

Při vyšších teplotách začnou brambory rychle klíčit, začínají ztrácet vlhkost a hnít. Klíčky brambor obsahují vyšší koncentrace jedovatého solaninu. Nejvyšší koncentrace solaninu bývá ve hlízách v klíčcích, ve slupce a kolem oček. Brambory s klíčky o délce do 1 cm je možné po důkladném oloupání a vykrájení oček použít.

Naopak silně naklíčené brambory s delšími výhony už do kuchyně nepatří. Dále se nekonzumují nezralé a nazelenalé hlízy brambor, případně mechanicky poškozené, nebo brambory které chutnají hořce až pálivě.

Co se stane s bramborami, které uchováváte v teplotách pod 3 °C?

Při skladovací teplotě nižší než 3 °C dochází k namrzání a sládnutí brambor. Pokud již dojde k jejich zesládnutí, hodí se ke zpracování na sladká jídla. Pokud objevíte mezi brambory nazelenalý kus, než jej nenávratně vyselektujete k vyhození, přenechejte je dětem k zábavě, např. na tvorbu domácích razítek.

Získejte přehled o tom, jak zeleninu správně skladovat a tipy na její zpracování, posíláme informace e-mailem. Přihlaste se k e-mailovému seriálu TADY.