Špenát čtyřboč – 6 možností přípravy a 2 recepty

Špenát čtyřboč je důležitá listová zeleniny s velkým množstvím kyseliny listové, která je pro tělo prospěšná.  Klasický špenát je jedna z prvních jarních zelenin, kdežto špenát čtyřboč bývá ke sklizni až koncem srpna a během září.

špenát čtyřboč

Na jaře se nám do bedýnek dostává tzv. baby špenát a během léta pak špenát zvaný čtyřboč, který je původní druh až z Austrálie a Nového Zélandu, ovšem jeho použití je takřka totožné s použitím špenátu jarního.

Porovnání: špenát a špenát čtyřboč

V čem se čtyřboč vyrovná pravému špenátu a v čem je lepší? Kromě toho, že z této zeleniny  lze připravit stejná příloha, má využití v zeleninových salátech. Velkým plusem čtyřboče je, že oproti špenátu nehořkne ani při nasazení na květ. Nevýhodou naopak určitá náročnost na pěstování.

Čerstvě utržené listy obsahují především vodu (až 90 %), další procenta patří bílkovinám, cukrům a bezdusíkatým látkám. Kromě tradičního využití ve formě přílohy ze sekaných listů nebo protlaku lze listy přidat do salátů, polévek, doporučuji i do vaječných omelet. Protože však velké procento kyseliny šťavelové dodává špenátu i čtyřboči charakteristickou příchuť, ve které si nemusí každý libovat, je možné se jí před kuchyňskou úpravou zbavit spařením listů vroucí vodou.

Podobně jako špenát, můžeme v kuchyni zpracovat i  natě ředkviček, kedluben, červené řepy. Díky bedýnkování si špenát můžete dopřát poměrně často a to v době, kdy je jeho přirozená sklizeň tady u nás v našem podnebném pásmu.

Tady je článek, ve kterém jsem se špenátu již věnovala, tady najdete další recepty, které vám mohou být inspirací při zpracovávání špenátu.

6 možností zpracování špenátu čtyřboč:

  1. Čerstvý salát lze připravit ze špenátu v kombinaci s čímkoliv – ředkvičkou, česnekem, rajčetem (i sušeným), olivami, vařeným vejcem, kuřecím masem, jogurtem či kysanou smetanou.
  2. Krátce spařený můžeme podávat ke kterémukoliv jídlu
  3. Místo petrželky dodá svěží zelenou a to nejen do polévek
  4. Dobrý je zapečený – s těstovinami, bramborem…, vždy se vyplatí přidat česnek
  5. Vyzkoušejte i ten vařený – palačinky se špenátem, špenátová polévka,…
  6. Vzhledem k tomu, že špenátu je obvykle hodně naráz, je vhodné ho i zmrazit. Čerstvý je objemný, ale zmrzlý je křehký, zmáčknutím v pytlíku se rozpadne na malé sypké kousky a nezabere pak už v mrazáku mnoho místa. Může Vám pak po celou zimu sloužit jako náhrada petrželky a čerstvé zelené zeleniny.

Přidávám 2 oblíbené recepty, kde využijete špenát čtyřboč.

Špenát se slaninou 

Ingredience: miska listů čtyřboče ,slanina (dle chuti, pro jednu porci přibližně 100g), 1 menší cibule, pepř, sůl

Postup:Listy opereme a spaříme ve vroucí vodě (jen krátce). Necháme je poté okapat na sítku.  Zatímco listy okapávají, lehce osmahneme slaninu společně s najemno nakrájenou cibulí. Ve chvíli, kdy se slanina začne roztápět, přidáme nasekané listy čtyřboče. Někdo ještě dochutí solí a pepřem. Mně stačila výrazná chuť slaniny bez dochucování. Následně 2 minuty podusíme a je to hotové.

K této jednoduché chutné svačince či večeři doporučuji jako přílohu bílé pečivo (houska, rohlík), ale hodil by se i chléb nebo vařené brambory.

Špenátové lasagne

Ingredience: špenát (plná mísa), mleté maso (já připravovala z půl kila vepřového), lasagne (cca půlka balíčku), solamyl, voda, sůl, česnek (3 stroužky), nasekaná nať z cibulky.

špenát čtyřboč
lasagne se špenátem

Postup: Na hlubší pánvičku jsem dala mleté vepřové (tak půl kila), přidala sůl a omytý špenát (tím jsem nešetřila), přidala nastrouhaný česnek (3 stroužky). Osmahnutou směs jsem zahustila solamylem s vodou. Další postup: klasicky do pekáčku jsem prokládala plátky lasagní se směsí masa a špenátu. Na horní vrstvu lasagní jsem udělala bešamel (mléko a mouka se solí). Navrch jsem bešamel posypala natí z čerstvé cibulky. Vše jsem zapekla necelou hodinku v troubě na 150°C. Chutnalo nám to moc a jen doporučuji.

Vítáte tipy na zpracování a skladování zeleniny? Pak vás potěší, když vám je pošlu na e-mail. Stačí se zapsat k seriálu zdarma tady.

skladování zeleniny