Saláty a zálivky

Salát hlávkový

 

Když se řekne salát, mnozí si představíme salát hlávkový, který je v jarních obdobích u nás jednoduše klasikou. Salát má jemné listy, které jsou křehké a brzy vadnou. Když se však dají do lednice ihned po sklizení, vydrží v sáčku i 14 dní čerstvé. Mám odzkoušeno a je to až na pováženou, jak takový jemný salát dlouho vydrží. Nejlepší je vždy salát pěkně čerstvý, křupavý s listy pevnými.

Na jaký způsob si takový salát připravit? Podělím se s vámi o můj oblíbený návod na přípravu zálivky.

Saláty různých druhů

Zálivka na salát – s octem

 Ingredience: 250ml vody, ¾ lžičky cukru, 1/3 lžičky soli, 1 lžíce panenského za studena lisovaného oleje (řepkový, slunečnicový, olivový), 1 velká lžíce octa (u octa záleží na zvyku, který máte rádi, i obyčejný lihový ocet salát příjemně ochutí, já používám spíš jablečný nebo vinný ocet, ty jsou klasikou)

Postup: Studenou vodu nalijeme do hrnku, přidáme cukr, sůl a ocet, zamícháme a počkáme, až se vše rozpustí. Nalijeme na umytý a nakrájený (natrhaný) salát a zakápneme olejem.

Zálivka na salát – s citronem

Ingredience: voda 200ml, cukr 3/4 kávové lžičky, sůl 1/3 lžičky, olej 1 polévková lžíce a místo octa šťáva z ½ citronu – tato zálivka je jemnější na chuť než octová

Postup: Do studené vody (z kohoutku) zamícháme cukr, sůl a vymačkáme do ní citron. K 1 salátu vystačíme s 1/2 citronu. Je potřeba dát pozor na jadérka, ta z vody vyndáme, protože jejich nahořklá chuť by nám kazila kulinářský zážitek. Až se rozpustí cukr a sůl, nalijeme na salát a promícháme. Zase nezapomeneme zakápnout olejem.

Zálivku s citronem používám nejraději do rajčatového salátu, k listovému se mi chuťově více hodí ten ocet, ale například moje mamka si citronovou zálivku dělá do všech salátů. Je to tedy na každém, jak mu to bude vyhovovat.

Zálivka na salát – s jogurtem

Ingredience: bílý jogurt 150ml, sůl 1/3 kávové lžičky

Postup: Když potřebujete salátem i trochu zasytit, zvolíme jako zálivku jogurt. Tady stačí jednoduše osolit a zamíchat k umytému natrhanému salátu a můžeme podávat. Takto si nejčastěji připravuji salát z polníčku, ten je sám o sobě poměrně „mastný a obrazně řečeno masitý“ a je to výborná lehká večeře si takto dát polníček s pečivem. Jogurt volím nejlépe s vysokým obsahem mléčného tuku, který je pěkně krémový. Takové ty „řecké“ jogurty jsou jako dělané na zálivky.

Ledový salát

Zálivka na salát – s zakysanou smetanou

Ingredience: zakysaná smetana 150ml, sůl 1/3 kávové lžičky

Postup: Ještě o stupeň výš než jogurt je smetana, to je salát už opravdu jídlem, které zasytí. Do zakysané smetany zamícháme sůl a to promícháme s natrhaným (nakrájeným) salátem, který jsme před tím dobře umyli. Tato zálivka se mě osobně nejvíce hodí k nastrouhané okurce, ovšem lze ji použít i k hlávkovému salátu, rajčatům nebo k salátu z více druhů zeleniny.

Microgreens – hrášek

Jak si salát ještě „vytunit“

Salát můžete ozvláštnit přidáním např. slunečnicových semínek nebo  oříšků. Já osobně mám ráda do salátu sýr. Například balkánský sýr, který je hodně slaný a má konzistenci tvrdého tvarohu se do salátu dobře hodí. Vždyť také základ tzv. šopského salátu je tento sýr a paprika, rajče, okurka. Poslední dobou jsem si do salátu oblíbila přidat nakrájenou mozarellu a použiju i syrovátku, která je spolu s ní v balení.

Moc dobré jsou microgreens na salát, speciálně třeba hráškové nebo ředkvičkové microgreens salátu dodají říz. Samozřejmě do salátové zálivky můžeme použít i další ingredience, které chuť zvýrazní. Stačí obyčejný čerstvě mletý pepř nebo ždibík chilli a salát je rázem pro silné povahy :-¨). Saláty zachutnají i s čerstvými bylinkami, třeba taková bazalka je do salátu jako dělaná, dále pak čerstvá petrželka, pažitka nebo i libeček.

Napište do komentářů, čím si salát ozvláštňujete a co do něj ještě přidáváte.