Saláty a 4 zálivky

salát

 

Když si představíte saláty, mnozí máte na mysli v první řadě salát hlávkový, který je v jarních obdobích u nás jednoduše klasikou. Salát má jemné listy, které jsou křehké a brzy vadnou. Když se však dají do lednice ihned po sklizení, vydrží v sáčku i 14 dní čerstvé. Mám odzkoušeno a je to až na pováženou, jak takový jemný salát dlouho vydrží. Nejlepší je vždy salát pěkně čerstvý, křupavý s listy pevnými.

Na jaký způsob si takový salát připravit? Podělím se s vámi o můj oblíbený návod na přípravu zálivky.

Saláty různých druhů

Saláty – zálivka s octem

 Ingredience: 250ml vody, ¾ lžičky cukru, 1/3 lžičky soli, 1 lžíce panenského za studena lisovaného oleje (řepkový, slunečnicový, olivový), 1 velká lžíce octa (u octa záleží na zvyku, který máte rádi, i obyčejný lihový ocet salát příjemně ochutí, já používám spíš jablečný nebo vinný ocet, ty jsou klasikou)

Postup: Studenou vodu nalijeme do hrnku, přidáme cukr, sůl a ocet, zamícháme a počkáme, až se vše rozpustí. Nalijeme na umytý a nakrájený (natrhaný) salát a zakápneme olejem.

Saláty – zálivka s citronem

Ingredience: voda 200ml, cukr 3/4 kávové lžičky, sůl 1/3 lžičky, olej 1 polévková lžíce a místo octa šťáva z ½ citronu – tato zálivka je jemnější na chuť než octová

Postup: Do studené vody (z kohoutku) zamícháme cukr, sůl a vymačkáme do ní citron. K 1 salátu vystačíme s 1/2 citronu. Je potřeba dát pozor na jadérka, ta z vody vyndáme, protože jejich nahořklá chuť by nám kazila kulinářský zážitek. Až se rozpustí cukr a sůl, nalijeme na salát a promícháme. Zase nezapomeneme zakápnout olejem.

Zálivku s citronem používám nejraději do rajčatového salátu, k listovému se mi chuťově více hodí ten ocet, ale například moje mamka si citronovou zálivku dělá do všech salátů. Je to tedy na každém, jak mu to bude vyhovovat.

Saláty – zálivka s jogurtem

Ingredience: bílý jogurt 150ml, sůl 1/3 kávové lžičky

Postup: Když potřebujete salátem i trochu zasytit, zvolíme jako zálivku jogurt. Tady stačí jednoduše osolit a zamíchat k umytému natrhanému salátu a můžeme podávat. Takto si nejčastěji připravuji salát z polníčku, ten je sám o sobě poměrně „mastný a obrazně řečeno masitý“ a je to výborná lehká večeře si takto dát polníček s pečivem. Jogurt volím nejlépe s vysokým obsahem mléčného tuku, který je pěkně krémový. Takové ty „řecké“ jogurty jsou jako dělané na zálivky.

Ledový salát

Saláty a zálivka se zakysanou smetanou

Ingredience: zakysaná smetana 150ml, sůl 1/3 kávové lžičky

Postup: Ještě o stupeň výš než jogurt je smetana, to je salát už opravdu jídlem, které zasytí. Do zakysané smetany zamícháme sůl a to promícháme s natrhaným (nakrájeným) salátem, který jsme před tím dobře umyli. Tato zálivka se mě osobně nejvíce hodí k nastrouhané okurce, ovšem lze ji použít i k hlávkovému salátu, rajčatům nebo k salátu z více druhů zeleniny.

Microgreens – hrášek

Jak si salát ještě „vytunit“

Salát můžete ozvláštnit přidáním např. slunečnicových semínek nebo  oříšků. Já osobně mám ráda do salátu sýr. Například balkánský sýr, který je hodně slaný a má konzistenci tvrdého tvarohu se do salátu dobře hodí. Vždyť také základ tzv. šopského salátu je tento sýr a paprika, rajče, okurka. Poslední dobou jsem si do salátu oblíbila přidat nakrájenou mozarellu a použiju i syrovátku, která je spolu s ní v balení.

Moc dobré jsou microgreens na salát, speciálně třeba hráškové nebo ředkvičkové microgreens salátu dodají říz. Samozřejmě do salátové zálivky můžeme použít i další ingredience, které chuť zvýrazní. Stačí obyčejný čerstvě mletý pepř nebo ždibík chilli a salát je rázem pro silné povahy :-¨). Saláty zachutnají i s čerstvými bylinkami, třeba taková bazalka je do salátu jako dělaná, dále pak čerstvá petrželka, pažitka nebo i libeček.

Napište do komentářů, čím si salát ozvláštňujete a co do něj ještě přidáváte.