Recepty z celeru – pomazánky

Jaro je v plném proudu a to je ideální čas pro odlehčení jídelníčku, abychom se neostýchali v létě vyrazit k vodě. Neznamená to však, že bychom měli začít hladovět. Je potřeba dodat tělu dost vitamínů, aby bylo správně vyživované.

Jak zachovat pestrost chutí

Aby zůstala zachovaná pestrost a výživová hodnota, můžeme zařadit více zeleninových pomazánek. A zrovna ty celerové se přímo nabízejí, protože se nám posledně do bedýnek dostalo hned několik kousků.

Celerová pomazánka se sýrem 

Recept od paní Marcely, která s námi bedýnkuje. Děkuji za něj.

Ingredience: 1 ks celeru střední velikosti, 500 g balení jogurtu Hollandia (přes noc odkapaný v hustém sítku na konzistenci tvarohu), 1 balení tvrdého sýra Eidam 30%, hrst nasekané rukoly a lahůdkové cibule, jemná růžová himálajská sůl dle chutí (pozor výrazně solí), pro chuť a také zamezení tmavnutí/oxidací nastrouhaného celeru trochu šťávy z citrónu, podle chutí naklíčená semínka (vojtěška, hořčičné semínko, nebo čočka).

Postup: Celer nastrouháme do hluboké mísy, jemně pokapeme citronem z důvodu ochrany před ztmavnutím, přidáme nastrouhaný sýr, nadrobno nakrájenou rukolu s lahůdkovou cibulí a jemně vmícháme scezený jogurt (Hollandia obsahuje „tělu přátelské bakterie“ a výsledný tvaroh je jako každý „živý jogurt“ lahodný). Podáváme s celozrnným pečivem. Možno obložit vařeným vejcem a posypat naklíčenými semínky nebo nadrobno nasekanou směsí vypěstovaných natí z vaší minizahrádky.

Poznámka: záměnou jogurtu za pomazánkové máslo získáte hutnější pomazánku, kterou není třeba na pečivu podmazávat máslem, jen ji bude třeba trochu zředit – dle chuti citronovou šťávou, nebo hořčicí, nebo nastrouhanou sterilovanou okurkou s trochou láku.

Celerová falešná “humrová” pomazánka 

Recept a foto od paní Marcely. Děkuji.

Ingredience: 1 ks celeru střední velikosti, 3 mrkve, sůl, smetanový jogurt, 1 cibule, citronová šťáva na ochucení, pažitka na ozdobení.  

Postup: Celer s mrkví nastrouháme najemno, smícháme s jogurtem, solí, citronovou šťávou a podáváme ozdobené pažitkou s pečivem.

Další celerové recepty najdete v článku TADY.

A pokud vás spíš zajímá, jak celer uchovat, tak o tom píšu v předchozím článku.

Každopádně vás zvu do „klubu“, jinými slovy k přihlášení se k e-mailovému seriálu, kde se dozvíte více o uchovávání zeleniny a dostanete tipy na zpracování pěkně k vám do schránky.