Recepty z brambor

 Oloupané, nakrájené nebo nastrouhané brambory je třeba co nejrychleji tepelně zpracovat. Podle druhu odrůdy může u brambor docházet při zpracování k jejich černání, což je spíše estetická vada.

Brambory neobsahují lepek. V průběhu zpracování brambor přidáváme sůl a kmín. Brambory totiž obsahují, zvláště v zimě, kdy začínají klíčit, solanin, který našemu zdraví nesvědčí. Kmín nám pomáhá jako protilátka.

K vaření ve slupce je vhodné vybírat hlízy stejné velikosti. U starých brambor slupku nařízněte ze dvou stran a vodu osolte. Škrábané brambory rozkrájejte až těsně před tepelným zpracování, aby neztratily barvu a chuť. Rané brambory házejte ihned po oškrábání do vroucí vody. Na konci zimy již nevařte brambory ve slupce.  

Brambory jsou u nás v podkrkonoší oblíbená zelenina. Jejich příprava se často omezuje na vaření, hodí se výborně jako příloha. Rozlišujeme různé varné typy brambor, tzv. lojovaté, označované jako varný typ A nebo AB, se nerozvářejí a jsou vhodné třeba pro přípravu salátu. Varný typ B se hodí jak pro saláty, tak pro kaši. Varný typ C se snadno rozváří, může působit až moučně a je vhodný pro kašovité pokrmy. 

Oblíbenou formou přípravy brambor jsou hranolky, které si můžeme připravit doma v troubě a jsou hotové při 250°C během 15 minut a není potřeba je nijak zvlášť mastit, což je výhoda oproti klasickým stánkovým smaženým hranolkům.

Získejte přehled o tom, jak zeleninu správně skladovat a tipy na její zpracování, posíláme informace e-mailem. Přihlaste se k e-mailovému seriálu TADY.

Bramborová polévka

Ingredience: 1 kg brambor, 1 mrkev, 1 petržel, 1/2 celeru, 2 bobkové listy, 2 větší cibule, 3 kvalitní párky, 3 stroužky česneku, petrželka nebo pažitka, 1/2 lžičky soli, majoránka, pepř, sádlo

Postup: Cibuli nakrájíme najemno a lehce osmahneme na sádle, přidáme další zeleninu nakrájenou na kostičky a orestujeme. Zalijeme cca 2 l vody nebo zeleninovým vývarem. Párky nakrájíme na kolečka a dáme vařit do polévky Přidáme majoránku, prolisovaný česnek, nasekanou petrželku, osolíme a opepříme.

Poznámka: Podáváme horké a u nás si k tomu s chutí dáme krajíc čerstvého žitného chleba nebo housky.

Bramborové placičky

Ingredience: vařené brambory, vejce, rýžová hladká mouka, stroužek česneku

Postup: Vařené brambory nastrouháte na jemno, přidáte vejce a trochu mouky, prolisujete stroužek česneku, lehce osolíte a celou směs důkladně promícháte. Tvarujete placičky, které ještě lehce omoučíte na povrchu. Na pánvi rozehřejete olej a placičky zprudka opečete. 

Já používám rýžovou mouku, pak je celý pokrm bezlepkový a možná se zarážíte nad tím, že jsem neuvedla množství brambor. U nás jsou placičky oblíbenou večeří, když zbyly brambory od oběda, proto jich je jednou odhadem půl kila a jindy dvacet deka a jindy kilo. Když je více brambor, použiji o vejce navíc.

Poznámka: Placičky jsou výborné i bez česneku, v manželově rodině na ně mažou džem.

​Podkrkonošské sejkory

Ingredience: 1 kg brambor, 1 vejce, palička česneku, mouka, 2 dcl mléka, sůl, sádlo, máslo.

Postup: Brambory nastrouháme najemno, přidáme celé vejce, prolisovaný česnek, hrst mouky a trochu mléka, osolíme a důkladně promísíme.Naběračkou lijeme na ocelový plát nebo na pánev. Pečeme je buď na sucho nebo jen podklad potřeme sádlem nasáklým bavlněným hadříkem. Hotové potřeme máslem.

Chlupaté knedlíky a kyselé zelí

Ingredience: 1 kg brambor, trochu kyselého mléka, vejce, mouka, sůl a jako příloha kyselé naložené zelí.

Postup: Brambory nastrouháme najemno, promísíme s mlékem, vejcem, moukou a solí. Těsto se poměrně dost lepí, lžičkou tvoříme knedlíčky, které házíme do vroucí vody, kde se povaří asi 3 minuty. Pro dochucení se hodí smažená cibulka třeba i s párkem či masem. Jako příloha je ideální kyselé zelí.

Získejte přehled o tom, jak zeleninu správně skladovat a tipy na její zpracování, posíláme informace e-mailem. Přihlaste se k e-mailovému seriálu TADY.

Tradiční bramborový salát

Ingredience: 2kg brambor ideálně varného typu A či AB, 5 mrkví, 1 celer, 3 petržele, 1-2 cibule, 3 lžíce hořčice, 1 malé balení majonézy, 6 kyselých sterilovaných okurek, 2 natvrdo vařená vejce, 100g českého nebo gothajského salámu, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 1-2 lžíce octa, sůl.

Postup: Brambory, mrkev, celer, petržel si uvaříme a necháme vychladnout, poté propasírujeme řídkým speciálním sítkem, přičemž vzniknou malé kostičky. Pokud nemáme speciální sítko, krájíme vše na malé kostičky. Cibuli nakrájíme najemno nebo nastrouháme, okurky nakrájíme na kostičky, salám a vejce také. Přidáme hrášek a majonézu, hořčici, ocet a jemně promícháme. Jak začnete ochutnávat, jestli není potřeba dosolit, přistihnete se, že máte zrovna velký hlad a salát si dáte i jako předkrm.

Bramborový koláč slaný

Ingredience: 15ks uvařených brambor (1000 g), 500g mletého masa (vepřové/hovězí), 200ml smetany na šlehání, 200ml zakysané smetany,  200 g slaniny, 4 vejce, hrst oregana, 1 cibule, 1 palička česneku, sůl, pepř, 70g strouhaného parmezánu

Postup: Slaninu nakrájíme na drobné kousky a orestujeme spolu s mletým masem na oreganu, přidáme najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a dáme z ohně trochu vychladnout.. Ušleháme si šlehačku a tu promícháme s vejci a zakysanou smetanou. Brambory nastrouháme najemno a do mísy k nim přidáme směs smetany a následně lehce vychladlou směs masa a slaniny. Nalijeme do dortové kulaté formy a pečeme 40 minut na 180°C, vyndáme z trouby a posypeme sýrem a dáme ještě na 15 minut péct na 150 °C. Podáváme ještě teplé a zdobíme petrželkou, pažitkou, dobře se hodí k takovéto večeři třeba i listový či rajčatový salát.

TIP: Koláč můžeme inovovat například tím, že brambory nakrájíme na plátky a tekutou směsí jednotlivé vrstvy brambor poléváme. Lze použít i syrové brambory, pak je dobré prodloužit dobu základního pečení na hodinu.

Bramborový koláč sladký

Ingredience: 1000g vařených brambor, 5 vajec, 3 bílky 100g mouky (hladké), 200ml smetany na šlehání, 3 lžíce medu,lžíce rumu, na vrch  ovoce (borůvky, jahody, třešně, rybíz, meruňky – mix nebo jednodruhové), tvarohová směs – tvaroh tučný v papíru, 3x žloutek, 5 lžic cukru nebo med

Postup: Těsto: Brambory nastrouháme najemno, promícháme s 5 žloutky, moukou a medem, přidáme našlehanou smetanu, tím je koláč trochu nadýchaný a můžeme přidat lžíci rumu pro jeho aroma a směs nalijeme do dortové formy. Tvarohová vrstva: Promícháme tvaroh, žloutky a cukr a nalijeme na první vrstvu. Poklademe ovocem. Dáme péct do trouby na 40 minut na 180°C, vyndáme z trouby a na ovoce nalijeme našlehaný sníh z 8 bílků, pocukrujeme a můžeme přidat i trochu skořice a dáme ještě na 20 minut péct na 150°C. Podáváme po vychladnutí.

Napište do komentáře, jste bramborový fanoušek? Používáte brambory více než ostatní zeleninu nebo naopak brambory používáte spíše okrajově?

Získejte přehled o tom, jak zeleninu správně skladovat a tipy na její zpracování, posíláme informace e-mailem. Přihlaste se k e-mailovému seriálu TADY.