Recepty se špenátem

Špenát je důležitá listová zeleniny s velkým množstvím kyseliny listové, která je pro tělo prospěšná.  Je to jedna z prvních jarních zelenin. Urodí se v období, kdy je o čerstvou zeleninu ještě nouze.

špenát

Na jaře se nám do bedýnek dostává tzv. baby špenát a během léta pak špenát zvaný čtyřboč, který je původní druh až z Austrálie a Nového Zélandu, ovšem jeho použití je takřka totožné s použitím špenátu jarního. Podobně jako špenát, můžeme v kuchyni zpracovat i  natě ředkviček, kedluben, červené řepy.

Kromě tradičního využití ve formě přílohy ze sekaných listů nebo protlaku lze listy přidat do salátů, polévek, doporučuji i do vaječných omelet. Protože však velké procento kyseliny šťavelové dodává špenátu i čtyřboči charakteristickou příchuť, ve které si nemusí každý libovat, je možné se jí před kuchyňskou úpravou zbavit spařením listů vroucí vodou.

Možností přípravy je mnoho:

  • Čerstvý salát lze připravit ze špenátu v kombinaci s čímkoliv – ředkvičkou, česnekem, rajčetem (i sušeným), olivami, vařeným vejcem, kuřecím masem, jogurtem či kysanou smetanou.
  • Krátce spařený můžeme podávat ke kterémukoliv jídlu
  • Místo petrželky dodá svěží zelenou a to nejen do polévek
  • Dobrý je zapečený – s těstovinami, bramborem…, vždy se vyplatí přidat česnek
  • Vyzkoušejte i ten vařený – palačinky se špenátem, špenátová polévka,…
  • Vzhledem k tomu, že špenátu je obvykle hodně naráz, je vhodné ho i zmrazit. Čerstvý je objemný, ale zmrzlý je křehký, zmáčknutím v pytlíku se rozpadne na malé sypké kousky a nezabere pak už v mrazáku mnoho místa. Může Vám pak po celou zimu sloužit jako náhrada petrželky a čerstvé zelené zeleniny.

Jarní a letní špenát je křehčí

Podle doby výsadby rozlišujeme jarní, letní, podzimní a zimní. Špenát z jarního a letního období je křehčí a hodí se ke konzumaci za syrova do salátů. Listy podzimního a zimního špenátu jsou tvrdší a proto bychom je měli před samotnou přípravou vždy spařit.

Jak jste si špenát oblíbili vy?

Já do těstovin.

Krátce dušený je výborný jako příloha k masu, k pečeným bramborám, či na poslední chvíli vložený do polévek, dále je chutný jako základ rizota, špenátových noků, náplň do palačinek, doplněk těstovin, či placek. Žádná velikonoční nádivka se bez něj neobejde.

Podívejme se společně nyní na několik konkrétních receptů.

Špenátovo brokolicová polévka s opečenými kostičkami z housky 

Ingredience: 1 hrst špenátových lístku na osobu, 1 ks brokolice střední velikosti, 750 ml horké vody (z varné konvice), 1 cibule, 3 ks česnekových stroužků, sůl, olej, kuličky nového koření,  ½ lžičky strouhaného muškátového ořechu, smetanový jogurt na zjemnění, s přepuštěným máslem smíchané a v troubě opečené kostičky housky, česneková nať na posyp

Postup: Na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli a na plátky stroužky česneku. Přidáme na růžičky nakrájenou brokolici a trochu osmažíme. Oloupaný zbylý košťál přidáme také, aby se zlepšila kvalita vývaru. Košťál můžeme poté zkonzumovat zvlášť nebo vyhodit, dle kondice brokolice. Zalijeme horkou vodou a povaříme. Vhodíme čerstvý (nebo mražený) špenát, koření a povaříme do měkka. Vyjmeme koření a necháme trochu vychladnout. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem na jemný krém. Před podáváním přihřejeme a servírujeme s houstičkami, smetanovým jogurtem na zjemnění a posypem z natě česneku zvlášť v miskách.

Špenátový koláč

Ingredience: špenát (plná mísa), mleté maso (já připravovala z půl kila vepřového), rohlíky (cca 5 rohlíků), 300 ml smetany, solamyl, voda, sůl, česnek (3 stroužky, mohlo by být i 6), nasekaná nať z cibulky.

Postup: Na hlubší pánvičku jsem dala mleté vepřové (tak půl kila), přidala sůl a omytý špenát (tím jsem nešetřila), přidala nastrouhaný česnek (3 stroužky). Osmahnutou směs jsem zahustila rohlíky se smetanou a důkladně promíchala. Ještě bylo potřeba přidat trochu vody, směs byla dost hustá.

Další postup: Na kulatou formu jsem nalila směs z pánve a navrch zalila bešamelem, který udělal pěknou krustu. Bešamel připravuji jednoduše smícháním mléka a polohrubé mouky, osolím a za stálého míchání přivedu k varu.

Vše jsem zapekla necelou hodinku v troubě na 150°C. Chutnalo nám to moc a jen doporučuji.

Koláč se špenátem


Špenátové smotie

Ingredience: 1 svazek špenátu, 2 jablka, 1 banán, 200ml vody nebo kokosového mléka, kapka olivového oleje.

Postup: Špenát očistíme, resp. důkladně ho umyjeme, jablka oloupeme a nakrájíme na větší kousky, banán oloupeme a rozdělíme na kousky – stačí rozlomit. Vše rozmixujeme. Já používám ruční mixér. Přidáme trochu vody a pijeme ideálně na lačno, kdy nám takový nápoj dodá spoustu energie.

TIP: Pro dosažení chuti ala piňakoláda přidáme kousek ananasu a kokosové mléko. Pokud vám není příjemná špenátová chuť, tak kokos s ananasem ji úžasně přebijí.

Špenátové smotie


Jarní pomazánka se špenátem

Ingredience: 1 tučný tvaroh, 1 svazek špenátových listů (čerstvých), 3 lžíce quinoy, 50 g kešu oříšků, sůl, pepř

Postup: Quinou uvaříme ve vodě do měkka a vychladíme, smícháme s tvarohem a namletými kešu, do kterých na závěr mletí /používám elektrický mlýnek na mák/ přidám špenát – cca polovinu svazku. Pomazánka má pak zelenou barvu.

Poté osolíme, opepříme, hodí se zakápnout trochou oleje. Já osobně mám moc ráda olej z nakládaných rajčat, který mívá pikantní chuť, proto ho do pomazánky ráda přidám.

Zbylé listy špenátu upotřebíme na zdobení jako je na ilustrativním obrázku.

TIP: Do pomazánky se hodí dobře i semínka typu slunečnice a dýně.

Vítáte tipy na zpracování a skladování zeleniny? Pak vás potěší, když vám je pošlu na e-mail. Stačí se zapsat k seriálu zdarma tady.