Recepty s ředkvičkami

Ředkvička je kořenová zelenina kulovitá nebo válcovitá, různě zbarvená. Barva se pohybuje od bílé až k červeným nebo fialově zabarveným.

Větší ředkvičky bývají vodnatější a méně štiplavé.

Chutná v receptech studené i teplé kuchyně. Pokud máme jistotu o způsobu pěstování, byla by škoda nevyužít i její listy, např. do pest, salátů či krémových polévek. Kořínky ale odstraňujeme, pro jejich tuhost a nepříjemnou vláknitost. Ke zpracování vybíráme pěkné kousky a pečlivě oplachujeme jako prevenci před zbytkem písku a zeminy.

Polévka z natě ředkviček

Ingredience: Nať ze svazku ředkviček (možno přidat i další zelené natě), 4 brambory, 2 vejce, 1 fenyklovou hlízu, 1 mrkev, kuřecí vývar 2l, 150 ml smetany, lžíci másla, sůl, pepř.

Brambory nakrájíme na kostičky cca 0,5 x 0,5 cm, které osmahneme na másle, přidáme nadrobno nakrájenou nať, fenykl a mrkev. Zalijeme vývarem, ochutíme solí,   vaříme asi 20 minut. Na závěr rozmícháme vejce ve smetaně a polévku jím zahustíme.

Pesto z listů ředkviček s haluškami

Ingredience: listy z cca 2 svazků ředkviček (100 g), 1 dcl oleje, hrst namočených kešu, citronová šťáva, sůl a česnek na ochucení, vařené halušky

Postup: očištěné listy, olej a kešu dáme do mixéru a rozmixujeme. ochutíme citronovou šťávou, česnekem a dle potřeby osolíme. Teplé uvařené halušky doplníme pestem, kysanou smetanou, pokud jsme do pesta dali hodně česneku a zdobíme syrovými nakrájenými ředkvičkami. 

Rýže na kari s ředkvičkami

Ingredience: 1 cibule nebo  svazek jarní cibulky, ředkvičky alespoň z jednoho svazku, kari koření, pepř, sůl, rýže (2 hrsti).

​Postup: Rýži uvaříme do měkka v osolené vodě. Na pánvi si osmahneme na tuku (já používám nejraději olej) cibuli či cibulku, kterou máme na jemno nakrájenou. Ředkvičky pokrájíme na jemno a přidáme je na cibulku, ty pustí šťávu a směs se dusí (2 až 5 minut). Poté směs posypeme lehce kari kořením a přidáme uvařenou rýži. Promícháme, ochutnáme a případně dosolíme, dopepříme.

Ředkvičková pomazánka

Ingredience: 1 svazek ředkviček, 100 g strouhaného tvrdého sýra (30% Eidam), 3 vejce (nejlépe poměr 1 vejce/osobu), 1 lžička hořčice nebo citronová šťáva, 150 g smetanového jogurtu, zelená cibulová nať, řeřicha na posyp, oblíbená naklíčená semínka, cherry rajčata na ozdobu, sůl dle potřeby

Postup: ředkvičky omyjeme, nastrouháme najemno a v případě problému s palčivostí ředkviček spaříme horkou vodou. Přidáme jogurt, najemno nastrouhaný sýr a natvrdo uvařená vejce, nadrobno nasekanou zelenou nať, osolíme, okyselíme a směs zlehka promícháme. Podáváme s kváskovým chlebem, zdobíme cherry rajčaty a naklíčenými semínky s řeřichou.

Pojďte s námi do e-mailového klubu a mějte informace o nových článcích dříve než ostatní. Zároveň získáváte bezplatný seriál ne váš e-mail, který vám bude chodit pravidelně ve čtvrtek a dozvíte se, jak kterou zeleninu doma uchovávat, abyste ji zbytečně nevyhazovali, protože se zkazí nevhodným uskladněním. Tady se zapište.