Pórek a 2 recepty, které vám učarují

Pór (u nás říkáme lidově pórek) se hodí jak do polévek tak do hlavních jídel a do pomazánek nebo třeba jen tak samotný na chléb s máslem. Chuťově je podobný cibuli či jarní cibulce.

pórek

Pórek a jeho zpracování

Zpracování pórku není žádná věda. Nejprve odřízneme vlasové kořínky na konci bílé části pórku. Prohlédněte si vrchní list pórku. Pokud je povadlý, stáhneme jej a vyhodíme. Dále odřízneme zelenou část pórků. Zelené listy podélně rozkrojíme. Právě tady se usazuje nejvíce nečistot a proto je potřeba zelenou část důkladně omýt.

Možností jak pórek naporcovat je několik

Nejsnadněji se připravují kolečka, ale pórek je možné nakrájet na nudličky i drobné kostičky. Takto nadrobno nakrájený pórek je ideální do mrazáku. Vrchní tmavé listy pórku nevyhazujte, je v nich ukryto ještě více vitamínů, než v bílé části. Nakrájejte je nadrobno a použijte k masu nebo do polévky.

Pórek v kuchyni a receptech

V receptech je využívána bílá část pro svoji jemnost. Do pomazánek pro děti je pórek vhodnější než ostrá cibule. Zelená nať je je velmi výrazná (za ostrost či pikantnost může zvýšený obsah silic) a tu bílou rozhodně nenahrazuje. V jednom z předchozích článků jsem se již zaměřovala na pórek, tady je odkaz.

Když byste si chtěli pórek dopřát, seženete ho například od místních farmářů formou bedýnkování.

Slaný pórkový koláč

​Ingredience: 15g droždí (malá kostička droždí),  2dcl vlažné vody, 300g hladké mouky, 1dcl mléka, 100g tuku (máslo), Náplň z pórku: 500g póru, 300g zakysané smetany krémovité konzistence, 4 vejce, 70g hladké mouky, 1 lžíce másla, sůl, pepř

pórek

​Postup: Droždí rozmícháme ve vlažné vodě a mléce, necháme vykynout přibližně 10 minut v teple a potom přidáme mouku a tuk. Vypracujeme těsto, které necháme ještě asi půl hodiny kynout. Mezi tím si připravíme náplň: Pór očistíme a nakrájíme na půlkolečka. Rozehřejeme si máslo a podusíme na něm pór do měkka, následně ho necháme trochu vychladnout a přidáme k němu zakysanou smetanu a vejce. 

Když je těsto vykynuté, vyválíme ho do kulata a vložíme do formy, kde zvedneme okraje tak, aby pak přesahovaly náplň. Do těsta vložíme hotovou náplň a necháme ještě chvíli kynout (cca 20-30 minut). Vložíme do lehce předehřáté trouby a pečeme 20 minut na 180°C. To, že je koláč hotový, poznáme, že zezlátnou jeho okraje. Vyndáme z trouby, necháme vychladnout a podáváme jako lehkou svačinu či večeři.

Pórkové omeletky

pórkové omeletky
Ilustrativní foto – pórkové omelety

Ingredience: 4 – 6 pórů, 50g tuku, 5 vajec, 50g mouky, 5 lžic strouhaného sýra,  sůl, pepř a petrželka na zdobení

​Postup: Pór očistíme a nakrájíme na půlkolečka bílou část póru (zbytek můžeme použít třeba na vývar do polévky). Půlkolečka podusíme na tuku (nejraději mám máslo) asi 5-7 minut, dáme pozor, aby se máslo nepřepálilo. Z bílků vajec si ušleháme tuhý sníh, do kterého v míse vmícháme i žloutky, mouku a sýr, osolíme a opepříme. Směs nalijeme na pór a zapečeme (dáme plotýnku na dvojku nebo zmírníme oheň na plynovém sporáku na minimum). Otočíme tak, že rozkrojíme na čtvrtiny a každou čtvrtku zvlášť otočíme a opečeme z druhé strany. Podáváme se zeleninovým salátem a bramborem jako lehká večeře.

Získejte přehled o tom, jak zeleninu správně skladovat a tipy na její zpracování, posíláme informace e-mailem. Přihlaste se k e-mailovému seriálu TADY.

skladování zeleniny
https://www.ceskaselka.cz/skladovani-zeleniny-v-domacnosti/