Papriky a 3 moje oblíbené recepty

Papriky patří mezi nejvíce oblíbenou zeleninou, zpracovávanou za syrova i tepelně. Paprika jídlu dodává chuť, barevnost a mnoho zdraví prospěšných látek. Existují nejen různé barevné odrůdy, ale rozlišujeme také papriky nepálivé a pálivé.

papriky

Mám pro vás tip na video, kde máte návod na pěstování paprik, když si je chcete vypěstovat sami. Tady je odkaz.

Pokud na vlastní pěstování nemáte prostory ani podmínky, pak možná uvítáte zeleninu od ekologických farmářů. Tady se můžete podívat na možnost, která je tu pro vás a to získávání pravidelné porce zeleniny formou bedýnkování. Více o bedýnkování najdete tady.

A nyní se podívejme na recepty, kde upotřebíte papriku.

Červená čočka s červenou paprikou

Ingredience: 150 g červené čočky, 1 červená paprika, 1 lžíce sušené papriky, 1 cibule, 3 stroužky česneku, olej na smažení, pár kuliček nového koření, 1 balení řeckého jogurtu/kysané smetany, sůl na dochucení, řapíkatý celer, petrželová nať na zdobení

Postup: Červenou čočku propláchneme a dáme na olej s osmaženou cibulkou s česnekem.  Okořeníme paprikou, novým kořením a zalijeme dostatečným množstvím vody. Vaříme do měkka s občasným promícháním. Ještě teplou směs je možné smíchat s  jogurtem, či kysanou smetanou, osolit, dozdobit celerem s petrželkou a podávat. Chutná i studené. Tento recept mí poslala paní Marcela, která s námi bedýnkuje.

recept s paprikou
Recept s paprikou od paní Marcely

Plněné papriky masem a rýží

Ingredience: 6 paprik, 500g mletého masa, 1 cibule, 200g vařené rýže, sůl, pepř

Postup: Na cibulce osmahneme mleté maso (vepřové-hovězí ideálně, hodí se třeba i krůtí), osolíme, opepříme a smícháme s uvařenou rýží. Touto směsí plníme papriky, kterým jsme odstranili jadřince. Vložíme do trouby do pekáčku pod alobal a pečeme cca 40 minut na 180°C. Podáváme s rýží a omáčkou, chuťově se dobře doplňuje třeba s rajčatovou omáčkou.

Plněné papriky hubníkovou směsí

Ingredience: 6 paprik, hrst sušených hub nebo 500g žampionů, 1 cibule, 4 rohlíky, 300ml mléka, 2 vejce, pepř, sůl

Postup: Rohlíky nakrájíme na čtvrtkolečka a promícháme s mlékem a vejci, přidáme nakrájené žampiony nebo dušené houby. Směsí plníme papriky, kterým jsme před tím odstranili jadřince. Dáme do trouby zapéct na 60 minut na 180°C, pečeme pod alobalem. Podáváme s rýží a smetanovou omáčkou.

A tady v článku najdete recept na moje oblíbené lečo s cuketou, do kterého samozřejmě také přijdou papriky a poslední dobou jsme si hodně oblíbili použití pálivých paprik, které jídlu dodají správný říz.

Chcete ode mě dostávat tipy na vaření a skladování zeleniny na e-mail? Nechte na sebe kontakt prostřednictvím přihlášení se do e-mailového seriálu a pak vám neunikne žádná novinka.

skladování zeleniny
https://www.ceskaselka.cz/skladovani-zeleniny-v-domacnosti/