Můj oblíbený recept s petrželí

Zpracování: Petržel používáme většinou vařenou, pečenou, smaženou – zkrátka tepelně upravenou. Petržel, aby dlouho vydržel se říká a nejspíš na tom něco bude. Petržel nejčastěji používáme do
polévek, kde je spolu s mrkví důležitou ingrediencí.

Zeleninová polévka s petrželí


Ingredience: 4 ks petržele, 3 mrkve, 2 brambory, 2 cibule, 3 – 4 stroužky česneku, sůl, pepř
Postup: Zeleninu – petržel, mrkev a brambory nakrájíme na kostičky a osmahneme na lžíci sádla, když pěkně zezlátne, zalijeme vodou a vaříme 15 minut, na závěr přidáme prolisovaný česnek, trochu soli, dochutíme pepřem, čerstvou nasekanou petrželkou nebo pažitkou a podáváme ještě horké.

Zapečená zelenina s petrželí


Ingredience: 5 ks petržele, 5 ks brambor, 350g slaniny, 3 stroužky česneku, 200ml smetany, 4 vajíčka, pepř, sůl, pažitka
Postup: Tvoříme vrstvy – brambory, slanina, petržel nakrájená na kolečka, slanina, brambory a zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali vejce se solí a prolisovaným česnekem. Pečeme v troubě pod alobalem 1,5 hodiny na 150°C. Před podáváním posypeme nadrobno nakrájenou petrželkou.