Jak zpracovat žlutou řepu

Podle barvy pigmentu může být řepa nejen červená, ale i oranžová, světle žlutá. Nať z řepy má cenu zpracovat, pouze pokud je řepa zcela čerstvá, nezavadlá a pokud je nať v dobré kondici (a není napadena škůdci nebo chorobami). Nať před uskladněním ihned odstraníme a skladujeme samostatně. Listy mají tužší křupavá žebra a šťavnatou listovou část, kterou je možné zpracovat jako špenát. Při čištění zbavíme řepu zbytků stonku, slupky a drobných kořínků, které má řepa na konci. 

Řepa na řezu nemění barvu, takže si ji můžete připravit ve větším množství i s předstihem. Zpracovanou a nakrájenou řepu pak stačí jen uskladnit v lednici a zakrýt, aby neosychala. Zpracováváme ji jako syrovou, naloženou ve slaném nebo kyselém nálevu, vařenou, nebo pečenou.

Získejte přehled o tom, jak zeleninu správně skladovat a tipy na její zpracování, posíláme informace e-mailem. Přihlaste se k e-mailovému seriálu TADY.

Krémová polévka ze žluté řepy

Ingredience: 2 žluté řepy, 2 brambory, 100 g slaniny,200ml smetany na vaření, 3 stroužky česneku, 1 cibule,  1 svazek jarní cibulky, majoránka, kmín, pepř, bobkový list

Postup: Řepu i brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme vařit do 2l vody s cibulí a kořením (bobkový list, majoránka,  kmín), když je zelenina měkká (asi po 20 minutách), vyndáme cibuli a bobkový list a rozmixujeme brambory i řepu, přidáme opečenou slaninu, prolisovaný česnek. Pro zahuštění se hodí zalít smetanou, která dá polévce krémovou konzistenci. Před podáváním dáme do polévky nasekanou cibulku a pak podáváme.

Salát ze žluté řepy

Ingredience: 1 žlutá řepa střední velikosti, 1 salátová okurka, 2 větší rajčata, 1 balení oliv, olivový olej, sušené oregano, sůl a citron na dochucení

Postup: řepu i okurku nastrouháme na hrubší nudličky, rajčata nakrájíme na větší kostičky, olivy ponecháme v celku, nebo nakrájíme na kolečka, promícháme a dochutíme olejem, oreganem se solí a citronem. Podáváme vychlazené co nejdříve, jinak syrová zelenina rychle vadne.

Získejte přehled o tom, jak zeleninu správně skladovat a tipy na její zpracování, posíláme informace e-mailem. Přihlaste se k e-mailovému seriálu TADY.