Co vařit z petržele

Petržel má sezónu od konce července do dubna. V letních měsících a někdy i na podzim ho sklízí farmáři rovnou z pole a do bedýnek se dostává s natí. Na uskladnění se petrželi odstraní nať a ve sklepeních vydrží několik měsíců – zpravidla do dubna, poté už jeho kvalita klesá a je lepší si počkat na nový.

Petržel se hodí spíše pro tepelné zpracování, zpravidla ho používáme uvařený, smažený, pečený, zapečený. Hodí se do polévek, pod maso (takový králík na petrželi a mrkvi – mňam), do pomazánek, pečený s další zeleninou, grilovaný (např. na špíz) a dokonce ho můžete použít i do moučníků, protože má nasládlou chuť.

Z receptů jsem vybrala polévku, pomazánku a dezert.

Zeleninová polévka s petrželí

Ingredience: 4 ks petržele, 3 mrkve, 2 brambory, 2 cibule, 3 lístky medvědího česneku, sůl, pepř, petrželka na dozdobění

Postup: Zeleninu – petržel, mrkev a brambory nakrájíme na kostičky a osmahneme na lžíci sádla, když pěkně zezlátne, zalijeme vodou a přidáme celou cibuli, kterou na závěr z polévky vyjmeme, vaříme 20 minut, poté přidáme najemno nakrájené listy medvědího česneku, trochu soli, dochutíme pepřem, čerstvou nasekanou petrželkou nebo pažitkou a podáváme ještě horké.

TIP: Do polévky dáme místo 2 brambor 5 a ještě tak 2 topinambury a hrst červené čočky a polévku před podáváním rozmixujeme ponorným mixérem. Polévka je krásně krémová. Lze samozřejmě doplnit slaninou nebo vyvařit uzenou kost a opět dosáhneme nové chutí.

Lze uvařit velký hrnec základní polévky a pak další dny ji lehce doplnit a vaření si tímto ulehčit

polévka s petrželí

Pomazánka s kořenovou petrželí

Ingredience: 2 ks kořenové petržele, 1 stroužek česneku nebo 4 lístky medvědího česneku, 1 sýr lučina, hrst nasekané pažitky

Postup: Petržel oloupeme a uvaříme do měkka (asi 10 minut vaření v osolené vodě), vyndáme ji, necháme vychladnout a nastrouháme najemno, přidáme prolisovaný česnek (ev. medvědí nasekaný najemno) a promícháme se sýrem lučina. Mažeme na žitný chléb, hodí se jako pomazánka na chlebíčky, kdy je ozdobíme ještě šunkou, salámem, olivou, zeleninou čerstvou i kandovanou a ideálním doplňkem je microgreens, které nasekáme najemno a chléb s pomazánkou jím posypeme.

Dezert s kořenovou petrželí

Ingredience: 2 petržele (150g), 1 mrkev (80 g), 100ml vlažné vody, 200g mouky, 100g cukru nebo medu, 1 kypřící prášek (bezfosfátový), 1 hrst rozinek, 1 hrst vlašských ořechů,  3 lžíce kakaa, 1 vejce, 100ml oleje, 1 lžíce másla a mouka na vymazání plechu

Postup: Zeleninu oloupeme a nastrouháme najemno, promícháme s medem, vejcem a olejem, následně přidáme kakao, ořechy, rozinky, kypřící prášek, vodu a mouku. Promícháme a nalijeme na plech (ideálně kulatého tvaru), který jsme si vymazali máslem a moukou. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut na 180 °C. Hotový koláč potřeme čokoládovou polevou nebo rybízovým džemem a posypeme kokosem. Na ilustrativním obrázku vidíte jahody, tak ty se právě výborně hodí na doplnění čokoládové chuti koláče.

TIP: Do koláče lze přidat i nastrouhanou cuketu, hodí ta cca 300g cukety. A koláč může mít i podobu muffinů, bábovky nebo rolády.

petrželový dezert

Zajímá vás, jak si se zeleninou poradit v kuchyni? Přihlaste se TADY a pošlu vám na e-mail informace o skladování a zpracovávání další zeleniny.