5 receptů s cibulí

V bedýnkách se cibule objevuje celoročně a pochutnáváme si na mladé jarní cibulce s natí, čerstvě sklizené cibuli v létě, sušené cibuli od podzimu do jara. Cibulí nám farmáři dodávají různé druhy. Já si oblíbila šalotku, která je sladší, využívám hojně i cibuli žlutou.

Cibule patří mezi stálice v naší kuchyni a dá se použít do spousty pokrmů. Od polévky, přes hlavní chody, pod maso, na maso, do salátů, do pomazánek. Zkrátka cibule se vám v kuchyni vždy hodí.

Cibulová polévka s bramborem

​Ingredience: 4-5 cibulí nebo svazek jarní cibulky, 2 lžíce másla, 1 lžíce mouky, 5 brambor (cca 500g), 2l vody, sůl, petrželka na ozdobení

​Postup: Cibuli nakrájíme na kostičky a smažíme na másle, přidáme na kostičky nakrájené brambory, které také osmahneme. Zaprášíme moukou a zalijeme vodou. Osolíme, opepříme a krátce povaříme (cca 15 minut). Zdobíme petrželkou.

Kuřecí špízy se salátem z černé čočky

Ingredience: 1 balení stehenních kuřecích řízků, 1 balení anglické slaniny, 1 červená paprika na osobu, ½ červené cibule na osobu, sezamová semínka, marináda z oleje, oblíbeného grilovacího koření a hořčice, sůl, zelený salát na ozdobu, špejle

Salát z černé čočky: 200 g černé čočky Beluga, nové koření, 1 malá cibule, zakysaná smetana s 15 proc. tuku, citronová šťáva

Postup: V misce smícháme ingredience na marinádu, z masa odstraníme přebytečné blanky, nakrájíme jej na větší kousky a naložíme do marinády. Necháme uležet cca 2 hodiny. Papriky očistíme, zbavíme jadérek a nakrájíme spolu s cibulí na větší kousky. Na špejle napichujeme střídavě maso zabalené do slaniny a ostatní zeleninu. Špízy vložíme do většího hrnce, nebo pekáčku s poklicí a necháme péct na 200°°C cca 45 minut. Poté co zeleniny pustila šťávu a maso je hotové, ale bledé, odstraníme poklici a necháme špízy cca 15 minut v troubě, dokud se neudělá žádoucí kůrka na slanině a kouscích masa. Můžeme podávat s pečenými bramborami, bramborovou kaší nebo čočkovým salátem. Čočkový salát vznikne smícháním uvařené čočky typu Beluga, okořeněné novým kořením a cibulí vcelku, vařené v dostatečném množství vody. Čočka se nerozvaří a před podáváním se cedí do přebytečné vody. Sůl přidáme až se zakysanou smetanou ochucenou citronovou šťávou. Do salátu je možné přimíchat nadrobno nasekaný pórek, nebo cibulové a česnekové výhonky.

Salát z jarní cibulky s natí a pomazánka v jednom

​Ingredience: 1 svazek jarní cibulky s natí, 250g tvarohu, 250 g zakysané smetany krémové, sůl

​Postup: Cibulku umyjeme a nakrájíme na jemno celou. Tvaroh zamícháme se smetanou a osolíme a přidáme cibulku. Podáváme jako salát nebo mažeme na žitný chléb jako pomazánka.

Cibulový salát

​500g cibule nebo 1 svazek jarní cibulky, 50g tuku (másla), 2 lžíce octa (vinného či jablečného), sůl, pepř, 1 lžíce čerstvé petrželky

​Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, pokud máme jarní cibulku, tak tu neloupeme, jen ji nakrájíme celou na kolečka a cibuli podusíme. Následně ji vložíme do misky (necháme okapat od tuku), zalijeme octem, osolíme, opepříme a zakápneme kapkou olivového oleje. Necháme vychladnout. Můžeme smíchat s další zeleninou – salát, špenát, natě, rajčata, papriky, apod., ale není to nutné. Můžeme i salát vychutnat jako čistě cibulový. Zdobíme sekanou petrželkou.

Kefírové placičky s cibulkou

Ingredience: 1 kefír (200 – 250ml), 150g hladké mouky, 2 uvařené brambory, 1 vejce, olej na smažení a svazek cibulky

​Cibulku nasekáme na jemno, brambory najemno nastrouháme, přidáme kefír, vajíčko a osolíme (cca ¼ lžičky soli). Tvoříme placičky, které opékáme na oleji na pánvičce. Podáváme jako přílohu k hlavnímu jídlu, ale chutnají výborně i samotné.

Pojďte se s námi naučit správně skladovat zeleninu, získejte zajímavé tipy pro zpracování a uchování zeleniny doma. Tady se stačí zapsat k e-mailovému seriálu.