Čerstvá okurka je křupavá a šťavnatá, s neutrální chutí. Nesmí chybět v dobrém letním salátu, spolu s rajčaty a paprikami tvoří silnou trojku třeba v salátu řeckém nebo šopském. Obstojí ale i samostatně, jako salát ze strouhané okurky se sladkokyselou zálivkou, jako např. příloha k řízku při nedělním obědě. Okurka je velmi osvěžující, proto se často využívá i jako součást letních nápojů.

Dnes sdílím recepty s okurkami tzv. hadovkami. V některém z dalších článků se zaměříme na okurky nakladačky a okurky americké salátovky.

okurky salátovky
okurky salátovky

Okurková polévka – studená

Ingredience: 4 okurky,  4 stroužky česneku, sůl, pepř,chilli paprička

Postup: Okurky nakrájíme a v mixéru rozmixujeme na kaši, přidáme utřený česnek se solí a dochutíme pepřem. Kdo má rád ostřejší, přidá i chilli papričku. Podáváme v teplých měsících, kdy je sezona okurek a tělu dělá dobře tato ochlazující polévka.

TIP: Když do okurkové polévky přidáte ještě rajčata a společně rozmixujete, chuť se lehce změní a polévka je také výborná. Jen nezapomenout ten česnek, bez něj je to mdlé.

Chcete si dopřát krásné čerstvé okurky? Formou bedýnkování se k vám okurky dostanou v době, kdy je jejich chuť nejlepší – v jejich sezóně v našem podnebném pásu.


Okurkový salát s koprem a zakysanou smetanou

​Ingredience: 1 okurka, kopr, 1 zakysaná smetana 250ml, sůl.

Okurku nastrouháme do porcelánové mísy na hrubo, já ji loupu, ale není to nutné. Nasekáme kopr na jemno (neuvádím množství, kdo má rád více, výraznou chuť, dá více kopru), přidáme smetanu a lehce osolíme. Podáváme k hlavnímu jídlu nebo jako lehkou svačinu s chlebem. Tento recept je od mojí babičky, která kopr přímo miluje a učí i nás ostatní si ho také oblíbit.:-)

Okurková voda

Okurková voda

Ingredience: 1 okurka, citrón, pomeranč, několik lístků čerstvých bylinek – meduňka nebo ideálně citronová máta, 3l vody.

​Okurku oloupeme a nakrájíme na kolečka, citrón a pomeranč bez slupky nakrájíme také na kolečka a dáme do karafy s vodou. Pro zvýraznění chuti doporučuji přidat i několik lístečků čerstvých bylinek. Osvědčila se mi citronová máta a meduňka. Voda dobře chutná i vypadá, někde jsem slyšela i o variantě s čerstvým zázvorem, která podporuje hubnutí. V zásadě stačí okurka ve vodě, další inovace jsou na vás. Okurku můžete použit ještě i na salát, pokud je vám líto ji vyhodit po vypití okurkové vody. Co nedoporučuji – použít stejnou okurku do nápoje i druhý den :-).

Těstovinový salát s okurkou

Ingredience: 250g těstovin (já mám ráda kukuřičné nebo rýžové a tvarem vřetena), jarní cibulka, 1 okurka, 1-2 papriky, 3 rajčata, tuňák v plechovce, olivový olej, lžička sojové omáčky, tvrdý sýr.

​Postup: Těstoviny uvaříme v lehce osolené vodě dle návodu na obalu, mezitím si na jemno nakrájíme jarní cibulku, okurku na kostičky, papriku na malé kousky a rajčata na osminky. Já promíchávám nakrájenou zeleninu ještě s teplými těstovinami, tuňákem a ochutím „kapkou“ sojové omáčky. Sůl ani nepotřebujete, osolí to tuňák a tvrdý sýr – ideální parmezán. Hodí se jako lehký hlavní chod nebo večeře.

Poznámka autora: Někteří strávníci k tomu budou s chutí přikusovat pečivo, jiní si k tomu připraví pořádný flákanec masa, protože je to opravdu lehké jídlo.

​​Okurkový salát s avokádem

Ingredience: 1 okurka, 1 avokádo, měkký sýr (např. mozarella nebo nějaký ovčí či kozí čerstvý sýr), kopr, sůl a citronová šťáva.

​Postup: Nejprve oloupeme avokádo, rozpůlíme a nakrájíme na kostičky, pozor na velkou pecku, tu jíst nebudeme. Okurku nastrouháme na plátky, nebo pokud není speciální struhadlo, nakrájíme ji na malé kostičky stejně jako avokádo. Snítku kopru nasekáme najemno, přidáme asi lžíci citronové šťávy, špetku soli a na kostičky nakrájený měkký sýr. Podáváme jako salát k hlavnímu jídlu nebo s pečivem jako extra lehkou svačinku či večeři.

Chcete mít informace o nově vydaných článcích? Zajímají vás další druhy zeleniny a jejich možnosti uchovávání? Připravila jsem na toto téma celý seriál, když se tady přihlásíte, neutečou vám novinky ani info o skladování.

Přihlášení se k e-mailovému seriálu