3 skvělé recepty s jarní cibulí

Jarní cibule

Tento týden by se nám do bedýnek měla dostat i první jarní cibulka. Už jsem se na ni těšila, protože jsme letos měli zimní období bez cibulky. Minulé sezóny se povedlo jí vypěstovat právě tolik a v takové kvalitě, že jsme ji mohli dávat do bedýnek i v zimě. Každý rok je však jiný a neplánovaně se cibulka nevydařila. Naštěstí ji zastoupil pórek, který se dostával i do bedýnek v zimě.

Cibulka se hodí do široké škály jídel

Ale dnes jsme tu kvůli cibulce. Tu můžeme použít do mnoha jídel jako jsou pomazánky, polévky, pod maso, do salátů, smoothie a samotnou na chleba. Má pěkně říz a dodá chuti mnoha jídlům.

Vybrala jsem 3 recepty, které vám jistě přijdou k chuti.

Cibulová polévka s bramborem

​Ingredience: svazek jarní cibulky, 2 lžíce másla, 1 lžíce mouky, 5 brambor (cca 500g), 2l vody, sůl, petrželka na ozdobení

​Postup: Cibulku nakrájíme na kostičky (bílou část) a smažíme na másle, přidáme na kostičky nakrájené brambory, které také osmahneme. Zaprášíme moukou a zalijeme vodou. Osolíme, opepříme a krátce povaříme (cca 15 minut), těsně před podáváním do polévky nakrájíme zelenou část cibulky. Zdobíme petrželkou.

Salát z jarní cibulky s natí a pomazánka v jednom

​Ingredience: 1 svazek jarní cibulky s natí, 250g tvarohu, 250 g zakysané smetany krémové, sůl

​Postup: Cibulku umyjeme a nakrájíme na jemno celou. Tvaroh zamícháme se smetanou a osolíme a přidáme cibulku. Podáváme jako salát nebo mažeme na žitný chléb jako pomazánka.

TIP: Do pomazánky můžeme přimíchat další zelené natě nebo salát, pro dosažení krásně zeleného nádechu pomazánky je vhodné použít i vylisovanou šťávu z natí.

Kefírové placičky s cibulkou

Ingredience: 1 kefír (200 – 250ml), 150g hladké mouky, 2 uvařené brambory, 1 vejce, olej na smažení a svazek cibulky

​Cibulku nasekáme najemno, brambory najemno nastrouháme, přidáme kefír, vajíčko a osolíme (cca ¼ lžičky soli). Tvoříme placičky, které opékáme na oleji na pánvičce. Podáváme jako přílohu k hlavnímu jídlu, ale chutnají výborně i samotné.

jarní cibulka

Zajímají vás tipy na uchování a zpracování zeleniny? Staňte se členy e-mailového klubu a získejte užitečné informace. Tady stačí zadat e-mailovou adresu.