2 recepty s pastinákem

Pastinák je kořenová zelenina, je podobný mrkvi, jen jeho chuť je výraznější a barva světlá. Vzhledově si ho můžeme zaměnit s petrželí, ovšem když ho máme ještě s natí, je rozdíl velký. Nať petržele je mnohem jemnější a drobné lístky mají specifickou petrželovou vůni a používají se do polévky nebo se suší. Kdežto pastinák má listy větší a mohutnější a většinou se již dále nezpracovávají.

U pastináku využíváme v kuchyni zpravidla jen kořen. Dříve, když jsme ještě nepoužívali zeleninu z bedýnek, jsem pastinák v kuchyni neznala. Ovšem po vyzkoušení různých způsobů úpravy jsem došla k závěru, že nejvíce nám chutná nakrájený a osmažený na másle v polévce.

Polévka s pastinákem

Ingredience: 3 pastináky, 2 mrkve, 2 petržele, 2 brambory, 250g zavařených oloupaných rajčat, mletá paprika koření, tymián koření, kmín, sůl

Postup: Zeleninu nakrájíme na kostičky a dáme péct do trouby na 20 minut na 180 °C nebo ji osmahneme na másle na pánvičce – záleží, jak máme čas, já osobně, když mám dost času, raději opékám na pánvičce a promíchávám dřevěnou vařečkou, poté ji vložíme do 2 l vody do hrnce a přidáme zavařená rajčata (lze použít i rajčata naložená v oleji), koření paprika, kmín, tymián, osolíme a vaříme asi 10 minut. Podáváme ještě horké se zdobením z nasekané pažitky.

A protože má pastinák blízko k mrkvi, hodí se i do sladkých pokrmů.

Muffiny s pastinákem a mrkví

Ingredience: 200g mouky (pšeničné nebo ev. bezlepkové směsi), 300ml vlahé vody, 100ml oleje, ½ droždí, 5 lžic cukru, 1 pastinák (100g), 1 mrkev (100g) 1 vejce, hrst rozinek, 3 lžíce kakaa

Postup: Nalijeme vlahou vodu do mísy, přidáme olej a rozdrobené kvasnice a promícháme, postupně přidáme cukr, vejce, kakao, najemno nastrouhaný pastinák a mrkev, spařené rozinky v horké vodě a až nakonec přidáme mouku. Směs stále mícháme, měla by být hustší kašovitá, aby z forem na muffiny nevytékala. Následně jí plníme papírové formičky muffinů a hodí se i plechová forma na muffiny, která drží striktně tvar. Necháme 30-40 minut vykynout v teple a když jsou pěkně nadýchané, dáme péct do trouby na 20 minut na 180°C.

Tento recept je vhodný především tam, kde potřebujete zeleninu trochu do jídla maskovat. Pokud nejíte cukr, nahraďte ho medem, ovocným džemem.

Pojďte se s námi podívat na další recepty a tipy, které vám usnadní život při používání zeleniny v kuchyni. Tady se zapište k seriálu, který vám pošlu 1x za týden na e-mail.