Otázka víc než aktuální. Mikuláš brzy zaklepe na dveře a před námi stojí volba: co na svátek tohoto světce nadělit našim dětem. Ale nejen jim. Co my dospělí? Víme, co s průmyslovými sladkostmi vkládáme do svých úst?
Je tomu dávno, co jsem se začala zajímat o zdravou stravu a biopotraviny. Je tomu dávno, co jsem si prošla martýriem se zdravotními obtížemi – častými bolestmi břicha, ekzémem. Je tomu dávno, co jsem pochopila, kudy vede má cesta za zdravím a že za své zdraví mám zodpovědnost jen já! Že musím respektovat své tělo, jeho potřeby a možnosti. Že mu mám dávat to nejlepší a nejkvalitnější, co mohu, stejně jako své duši…
Ale… Upravila jsem sice stravu a začala se léčit přírodními prostředky. Jenže ve svém bionadšení jsem neviděla odstíny, viděla jsem věci černobíle: zlé konvenční potraviny a svaté bio. To nebylo objektivní a ani ku prospěchu mému a mému okolí.

Dospěla jsem naštěstí k tomu, že si musím udržovat zdravý odstup, i od tzv. zdravé stravy
Pamatuji si, jak jsem jednou kupovala bonbony proti kašli. Ve svém oblíbením bio obchodě jsem nadšeně házela do košíku všechno možné, aniž bych už příliš uvažovala o tom, zda to má smysl, zda to je opravdu tak zdravé a zda jen zbytečně neutrácím peníze za něco, co za to ve skutečnosti až tak nestojí.
Přečetla jsem si tenkrát složení bonbonů od pana Grešíka a byla jsem nemile překvapená. Byly slazeny glukózovým sirupem. Bohužel, ale tak to někdy bývá, jsem se nejprve stala nadšenou fanynkou bio a tzv. zdravých potravin a teprve postupně jsem načítala zdravě kritické informace o tom, co obnášejí některé složky potravin. O glukózovém sirupu se řeklo a napsalo již mnohé, ale stále je smutnou pravdou, že se to k mnoha lidem nedostane.
Glukózový sirup je velmi častá přísada moderních průmyslově zpracovaných potravin. A nedejte se zmást, že vás se to netýká např. proto, že sladkosti nejíte nebo že nakupujete tzv. zdravé sladkosti.

Pravdou je, že se glukózový sirup, jemuž se připisuje příspěvek k trendu obezity a kardiovaskulárních onemocnění či diabetu 2. typu, používá ve všech možných průmyslově zpracovaných potravinách, které si jen dokážete představit.
Najdete ho:
- v jogurtech
- pečivu
- sladkých nápojích (džusech, limonádách)
- trvanlivém pečivu
- sušenkách ad. sladkostech
- uzeninách
- slaných krekrech atd. atd.
Své zdraví máte ve svých rukách
Není v rukách lékařů nebo léčitelů. To, co jíte, zásadním způsobem ovlivňuje váš život, vaše zdraví, vaši spokojenost, vaše děti, neboť ty napodobují vaše stravovací návyky…
Chcete-li se vyhnout glukózovému sirupu, který je pouze jednou z řady zdraví škodlivých látek, které s průmyslově zpracovanými potravinami do sebe dostáváme, je třeba číst etikety výrobků, ptát se na složení potravin, kde není nebo nemůže být na přebalu uvedeno a snažit se rozšířit si obzory o ty opravdu zdravé potraviny, především čerstvé, případně ty v bio kvalitě. Ovšem o ty, které jsou opravdu zdravé.
Pamatujte, že glukózový sirup je levná náhražka cukru nebo jiných vhodnějších sladidel. Jedná se o obilný sirup. Používá se masově proto, že je mnohem levnější a také sladší než cukr. Skrývá se také (v podstatě je totéž) pod názvy:
- fruktóza
- glukózo-fruktózový sirup
- ovocný cukr
- kukuřičný sirup
Co tedy s těmi sladkostmi, jak to udělat, abyste mlsali vy a vaše děti zdravěji?
- Můžete sladit čerstvým ovocem (přidat ho do kaše nebo jíst samotné)
- Můžete sladit sušeným ovocem (přidat ho do kaše nebo z něj připravit zdravou sladkost, recept pro vaši inspiraci najdete na konci článku)
- Můžete vybírat ty opravdu zdravé sladkosti bez chemie a nezdravých sladidel
Nejlépe by bylo ze stravy odstranit všechny sladkosti. Ale pokud nezvládáte svůj život bez sladkostí, nezoufejte. Už splněním výše uvedených bodů uděláte pro sebe i svou rodinu mnoho!
Nakonec slíbený recept, který najdete v kompletní podobě v mém novém eBooku ZDARMA.
Zdravé domácí tyčinky
Vytvořte si dobrotu plnou vitaminů, minerálů, vlákniny, bílkovin a kvalitních přirozených cukrů. Může posloužit i jako pěkný drobný dárek.

Co budete potřebovat?
- sušené ovoce (datle, fíky, švestky…)
- oříšky (vlašské, lískové, kešu…)
- semínka (lněná, chia…)
- dle volby kakao nebo karob (kokosový olej, skořici, vanilku…)
- mixér
- pečicí papír
- provázek
Postup
- Do misky nasypte sušené datle, zalijte vroucí vodou tak, aby byly ponořené a misku přiklopte.
- Pokud budete dělat jen jeden druh tyčinek, můžete rovnou přisypat i další ingredience (semínka, ořechy apod.)
- Nechte půl až dvě hodiny namáčet.
- Poté odlijte přebytečnou vodu (dejte si ji stranou) a vypracujte směs v poměru 1 díl datlí a sušeného ovoce na 1 díl ořechů a semínek.
- Vše rozmixujte. Pokud to mixér nezvládá, můžete směs naředit vodou (tou, co jste odlili). Výslednou směs lze zahustit pomocí kakaa, skořice, chia nebo lněných semínek, které absorbují velké množství vody.
- Vypracujte tuhé těsto, které drží tvar a které by bylo možné i rozválet.
- Hmotu pečlivě natlačte do připraveného malého pekáče vystlaného pečicím papírem. Pokuste se vytvořit rovnoměrně vysoký obdélník, který pak nakrájíte na obdélníky. Takto vytvořené tyčinky zabalíte do pečicího papíru a ovážete provázkem.
- Pokud tvoříte více druhů, je vhodné přidat popisek se složením.
Možné kombinace chutí
- Datle s kokosem
Namočené rozmixované datle s chia semínky přendejte do misky a smíchejte se strouhaným kokosem.
- Datle s fíky a kešu
Dopředu (přes noc) namočené datle a fíky (v poměru 1:1) rozmixujte s namočenými kešu. Můžete přidat několik semínek pravé vanilky. Pokud není směs dostatečně tuhá, přidejte chia semínka nebo kokos.
- Datle s lískovými oříšky a kakaem nebo karobem
Namočené datle rozmixujte na hladkou hmotu, zasypte na jemno namletými lískovými oříšky a dochuťte trochou kakaa. Pokud se směs drolí, přidejte trochu kokosového oleje, tyčinky po něm budou chutnat ještě lépe.
