Mrkvová polévka a jak na ni získat kvalitní mrkev

Mrkev není jako mrkev. Řekli byste, že mrkve koupené ve stejný den budou vypadat i po pár dnech stejně? Proč jsme si nakoupili tolik mrkve?

U nás děti přímo zbožňují mrkev, bývá tedy nedostatkovým zbožím. I Tomík, který téměř žádnou syrovou zeleninu ani ovoce nechce, jí mrkev. Mrkev tedy v našich zásobách nesmí chybět.

Zajásala jsem, když paní farmářka avizovala v polovině července první mrkev z jejich farmy. Ovšem bylo mi jasné, že ta první mrkev bude maličká, proto jsem koupila i v supermarketu celé kilo.

Nějak tak to vyplynulo, že jsme ani jednu mrkev hned nesnědli – léto nabádá k cestování a nám se zrovna naskytly možnosti výletování a mrkev musela počkat :-). Přišla na ni řada až po třech dnech.

Ta ze supermarketu byla tak trochu na vyhození – plesnivá, shnilá, smradlavá, měkká…až jsem se zarazila, jak rychle se může mrkev zkazit. Nedalo mi to a vyfotila jsem ji. Pro porovnání je na obrázku i ta mrkev z pole, která i po třech dnech vypadá lákavě a také jsme ji s chutí snědli.

Nyní jsou v bedýnkách již krásné vzrostlé mrkve, tak v supermarketu oddělení zeleniny směle vynechávám a baštíme jen tu z pole.

Mrkev z pole mě přesvědčila o svých kvalitách a jsem moc vděčná za možnost si na této zelenině pochutnat.

Jaká mrkvová polévka se u nás osvědčila?

Mrkvová polévka

Ingredience: 6 mrkví, 1 plechovka kukuřice, 100g hrášek, 1 lžíce másla, 3 cibule,hrst sekané petrželky, vlasové nudličky(hrst).

Postup: Mrkev očistíme a nastrouháme na jemno, osmahneme na másle asi 5 minut, poté zalijeme vodou. Přidáme kukuřici (já používám většinou sterilovanou plechovkovou) a hrášek (mražený nebo čerstvý), minimálně jednu celou cibuli (cibulí může být i několik, dodají výbornou chuť a před podáváním je z polévky vyndáme, doporučuji tedy alespoň 3 cibule). Vaříme asi 15 minut a před koncem vaření do polévky můžeme dát i vlasové nudle, které vaříme dle instrukcí na obale – některé jsou za minutku a jiné je potřeba nechat 5 minut. Nudle si můžete uvařit i zvlášť a do polévky je přidat až na talíř. Polévku ozdobíme čerstvou petrželkou nebo v zimě asi minutu před koncem varu přidávám sušenou petrželku.

Získejte přehled o tom, jak správně skladovat i další zeleninu , posíláme informace e-mailem. Přihlaste se k e-mailovému seriálu TADY.