Recepty z černé ředkve

Je to větší sestra ředkviček, které známe z jarních a podzimních bedýnek. Tato ředkev se jí především na podzim a během  zimy, protože ve sklepích vydrží celou zimu díky své silnější slupce.

Ředkev můžeme konzumovat syrovou (oloupanou), dušenou, smaženou, karamelizovanou cukrem nebo i vařenou. Tepelnou úpravou ztrácí svou ostrost, která může dohnat až k slzám. Každopádně je prý velmi zdravá a doporučuje se jako správná přírodní prevence proti všemožným neduhům. Chutnat bude syrová na chlebu s máslem i v salátu. Užijeme ji do teplých pokrmů s masem, do polévek i pomazánek.

Mleté hovězí maso s černou ředkví a pohankovými palačinkami 

Ingredience: 500 g směsi mletého hovězího a vepřového masa, 1 černý kořen střední velikosti, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 balení rajčatového pyré, 2 balení sýra Mozzarella, sůl, nové koření, sušená sladká paprika, třtinový cukr podle potřeby, zelená nať na ozdobu.

Postup: Na pánvi orestujeme bez tuku na sucho mleté maso, po uvolnění šťávy s tukem přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek, koření a směs osolíme. Vše restujeme do vypaření tekutin ze směsi. Maso opět podlijeme horkou vodou a přidáme na kostičky nakrájeným černým kořenem. Po změknutí zeleniny přidáme do směsi rajčatové pyré, provaříme a přidáme na kousky natrhanou Mozzarellu. Vypneme. Dle potřeby osladíme cukrem. Servírujeme teplé např. s pohankovými palačinkami.

Pohankové palačinky: 200 g pohankové hladké mouky, sůl voda dle potřeby. Vytvoříme směs na palačinkové těsto, které necháme chvíli odpočinout. Po cca 10 minutách zkontrolujeme hustotu těsta, případně trochu naředíme. Pečeme palačinky na trošce oleje. Palačinky vynikají křupavostí a oříškovou chutí

Pomazánka z černé ředkve s vajíčkem a šunkou

Ingredience: 1 ks černé ředkve (150g), 250g tvarohu, 1 vařený žloutek, 50 g šunky, 1 lžíce nasekané pažitky

Postup: Ředkev oloupeme a nastrouháme najemno, promícháme s tvarohem, vařeným žloutkem a nastrouhanou šunkou, na závěr do pomazánky nasekáme najemno pažitku. Mažeme na žitný chléb a hodí se přikrýt šunkou nebo plátkem sýra a obložit chlebík ještě nějakou čerstvou zeleninou – třeba nastrouhanou mrkví najemno a trochou pažitky a kolečkem cibule.

Pečená dýně s černou ředkví

Ingredience: 1/4 dýně hokkaido, 2 černé ředkve, mikrogreens nebo čerstvé bylinky na posypání, sušený tymián, sůl, olivový olej

Postup: Dýni oloupeme, nakrájíme na půlcentimetrové měsíčky, černou ředkev oloupeme, nakrájíme na plátky, dýni i ředkev dáme na pekáč, kde ji zakápneme olivovým olejem, posolíme a potymiánujeme. Dáme péct na 20 minut na 200°C. Na talíři dozdobíme čerstvými bylinkami nebo microgreens.

Pomazánka z černé ředkve s hořčicí

Ingredience: 1 černá ředkev (150g), 250g tučného tvarohu v papíře nebo 2 balení lučiny, 2 lžíce hořčice, 1 menší cibule, sůl, pepř

Postup: Ředkev oloupeme a nastrouháme najemno, stejně tak nastrouháme i cibuli, promícháme s tvarohem či lučinou a hořčicí, osolíme a opepříme. Mažeme na čerstvé pečivo a zdobíme čerstvě nasekanou cibulovou natí nebo pažitkou.

Získejte přehled o tom, jak zeleninu správně skladovat a tipy na její zpracování, posíláme informace e-mailem. Přihlaste se k e-mailovému seriálu TADY.