Recepty s česnekovými výhonky

Začátkem června začíná kvést česnek paličák, na vrcholu se objevuje květenství, které se zaštipuje, aby česnek nevykvetl. Květenství tvoří malá pacibulka a dlouhý zelený výhonek. Výhonky obsahují velké množství zdraví prospěšných látek a moc dobře chutnají.

Jednoduše řečeno obsahují to, co česnek, ovšem chutí jsou mnohem jemnější. Výborné jsou čerstvé do salátů, pomazánek či různých past. Skvělé jsou k zapékání, ve smetanové omáčce, do guláše, dušené nebo nakládané.

Polévka s česnekovými výhonky

Ingredience: 3 mrkve, 2 brambory, 1 petržel, 1 menší květák (300g), 1 hrst česnekových výhonků, 2 l vývaru nebo vody, 1 lžíce sádla, 1 hrst pažitky

Postup: Nastrouháme mrkev najemno a osmažíme v hrnci za stálého míchání maximálně 10 minut, můžeme opéct poměrně zprudka, ale musíme dát pozor, aby se nepřipálila, následně zalijeme jemně slanou vodou (ev. vývarem) a přidáme na kostičky nakrájené brambory, na kolečka nakrájený petržel a na menší kousky nakrájené česnekové výhonky, vaříme asi 5 minut a přidáme na růžičky rozebraný květák, tomu stačí kratší doba vaření, tak během dalších 5 minut je polévka víceméně hotová, na závěr jen přidáme nasekanou pažitku nebo petrželku, dochutíme solí, pepřem, kmínem. TIP: Máme-li chuť na krémovou polévku, postu lehce změníme, vaříme o pár minut déle, rozmixujeme a až ke konci přidáme nakrájené česnekové výhonky. Lze přidat i slaninu pro výraznější chuť.

Ryba na česnekových výhoncích

Ingredience: 4 pstruzi, svazek česnekových výhonků, olivový olej, sůl.

Postup: Česnekové výhonky opláchneme, okrojíme zaschlé konce a nakrájíme na zhruba půlcentimetrové válečky. Pstruhy osolíme a dáme na pánev, přidáme nakrájené výhonky a pečeme spolu s rybami asi 20 minut. Podáváme jako hlavní chod spolu s vařeným bramborem.

Těstoviny s česnekovými výhonky

Ingredience:1 balení pšeničných těstovin (vrtulky, rourky, mašličky), hrst česnekových výhonků, 5 rajčat, 2 papriky, 1 lžíce olivového oleje, sýr parmazán nebo jiný tvrdý k nastrouhání

Postup: Těstoviny vložíme do vroucí vody a vaříme dle návodu na obalu, zpravidla to bývá 10 minut. Mezitím si připravíme česnekové výhonky – nakrájíme je na cca půlcentimetrové kousky a na pánvi na olivovém oleji orestujeme, postupně přidáme papriky a pak odcezené těstoviny, na závěr rajčata, aby se jen zahřála a zůstala spíše v syrovém stavu, než aby se rozvařila. Ihned podáváme a vhodné je těstoviny posypat strouhaným tvrdým sýrem.

Plněný hermelín

Ingredience: hrst na drobno nakrájených česnekových výhonků, hermelín typu Camembert o průměru cca 11 cm, 2 lžíce pomazánkového másla, hrst nasekaných vlašských ořechů, 1 lžíce hořčice, sůl

Postup: Sýr podélně rozpůlíme, jemně lžičkou vydlabeme vnitřek tak, aby zůstal cca 1 cm silný okraj. Vydlabanou hmotu smícháme s pomazánkovým máslem, hořčicí, ořechy a česnekovou natí. Náplň vrátíme do půlek sýra, přitiskneme a zabalíme do igelitové folie. Před podáváním dáme vychladit. Podáváme ozdobené červenou kapií s domácími slanými mufiny.

Pesto z česnekových výhonků

Do výroby pesta se pouštím, když jich mám víc, to znamená tak 4 až 5kg výhonků. Výhonky nameleme 2x na mlýnku na maso(2x namlít = jemnější), přidáme sůl a olej, dáme do skleniček a uchováváme v lednici.  Kolik soli a kolik oleje? Na 4 kg dám výhonků asi 4 lžíce soli a 4 dcl panenského za studena lisovaného oleje. Můžete množství soli a oleje přizpůsobit vašim chutím, máte-li raději méně slané a méně olejnaté, dejte méně a naopak. Je to snadné a hodí se na ochucení polévek, omáček, k masu, na topinky apod.

Tip na rychlejší výrobu pesta: Výhonky očistíme, odstraníme uschlé zažloutlé části, naporcujeme je na menší cca 0,5 mm kousky, nasypeme do mixéru, přisypeme 2 lžíce lahůdkového droždí, 1-2 dcl oleje podle množství výhonků, sůl a mixujeme několik minut, dle výkonnosti mixéru. Pro zjemnění je možné během mixování přidat hrst namočených oříšků kešu. Pesto vložíme do nádoby, zalijeme trochou oleje kvůli zamezení nežádoucímu zhnědnutí povrchu vlivem oxidace, uzavřeme víčkem a přechováváme v lednici až 2 měsíce.

Pomazánka z česnekových výhonků

Ingredience:2 balení sýru lučina nebo 1 tvaroh (250g), 1 hrst mletých česnekových výhonků, sůl, ½ červené papriky, sůl

Postup: Na mlýnku na maso 2x přemeleme česnekové výhonky a smícháme je s lučinou, na malé kousky nakrájíme červenou papriku (ev.ji nastrouháme) a přidáme do směsi.Osolíme. Mažeme na žitný chléb a můžeme ozdobit např. rajčaty, paprikou, naklíčenými semínky (řeřicha)

Chcete tipy na zpracování a uchování zeleniny? Chcete podobné informace i o další zelenině dostávat na e-mail? Připravila jsem seriál, který je na toto téma.

https://www.ceskaselka.cz/skladovani-zeleniny-v-domacnosti/