Oblíbené recepty z květáku

Předtím, než se  začne s přípravou pokrmu, je vhodné květák důkladně omýt, případně ho na chvíli namočit do studené octové vody, která vyplaví veškeré nečistoty. Předejde se tak nepříjemnému zápachu, který hrozí při nedostatečném omytí. Květák se hodí k zapékání, do polévek či omáček. V poslední době se z květáku dělá i příloha podobná rýží nebo se využívá jako základ pro pizzu.

květák

Květáková polévka

Ingredience: 1 květák (cca 500g), 2l vody nebo zeleninového vývaru, 1 lžíce sádla, 50g slaniny, 3 bobkové listy, kmín, pepř, sůl, petrželka na dozdobení 

Postup: Květák umyjeme a rozdělíme na menší růžičky, sádlem vymažeme pekáč a dáme květák na sádle péct na 15 minut na 220 °C. Květák pěkně opečený přendáme do hrnce s 2 l vody nebo vývaru, ve které se vařilo koření, to nyní vyndáme a s květákem přivedeme k varu a rozmixujeme, přidáme špetku mletého kmínu. Na pánvičce si opečeme na kousky nakrájenou slaninu, kterou pak dáme do polévky na talíři spolu s  petrželkou.

TIP: Polévku můžeme zahustit smetanou nebo přidat ke květáku další zeleninu jako jsou brambory, petržel, celer. Vhodný na dochucení je i libeček, který dodá výraznou chuť. 

Květákové placičky

Ingredience: 1 květák, 2-4 vajíčka, strouhanka, hladká mouka.

Postup: Květák uvaříme v osolené vodě, vychladíme a nastrouháme. Promísíme s vajíčkem, strouhankou a trochou mouky. Tvarujeme placičky o velikosti dětské dlaně. Podáváme s vařeným bramborem a mrkvovým salátem.

Salát s květákem

Ingredience: 1 květák, 1l vody 2 vejce, 1 malá sterilovaná zelenina (např.:hrášek, mrkev, kukuřice), 1 čerstvá mrkev, salát, 2 lžíce oleje, 2 lžíce octa, 1 lžíce bílého jogurtu

Postup: Uvaříme vejce na tvrdo. Květák uvaříme v octové a osolené vodě – asi 15 minut, pak zchladíme a rozebereme na růžičky, které promícháme se sterilovanou zeleninou a přidáme do salátu i nastrouhanou mrkev a na malé kousky natrhaný květák. Přidáme vejce pokrájená na kostičky. Dochutíme jogurtem, solí, pepřem.

Květáková pomazánka

Ingredience: ½ květáku (250g), 2 vejce, 100g šunky, 150g kešu oříšků, 1 malá cibule, špetka koření paprika, kmín, pepř, sůl.

Postup: Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě, je měkký už asi za 10 minut natolik, že ho rozmačkáme vidličkou. Růžičky vyjmeme z vody a v misce je rozmačkáme, přidáme vejce, které se dobře rozkrájíme na kráječi na vajíčka a ev. ještě domačkáme s květákem v misce. Šunku nakrájíme na kousky a přidáme ke směsi. Kešu oříšky umeleme v mlýnku na oříšky najemno, cibuli nastrouháme a vše promícháme v misce, okořeníme paprikou a kmínem. Pokud by se nám to zdálo suché, lze zakápnout trochou vývaru z květáku nebo přidat kousek pomazánkového másla či tvarohu, ale není to nutné. Ochutnáme a ev. ještě osolíme. Podáváme na pečivu zdobené šunkou, rajčetem, paprikou.

https://www.ceskaselka.cz/skladovani-zeleniny-v-domacnosti/