S topinambury je třeba zacházet obezřetně.
Při konzumaci většího množství mohou mít vliv na zažívání. Přemýšlím, jak to jemně napsat. Pokud s nimi zkušenost nemáte, ochutnejte prvně jen malé množství a uvidíte, jak vaše zažívání bude reagovat.
Někomu nedělají nic, jinému bych je nedoporučila. Říká se jim židovské brambory, nebo jeruzalémský artyčok, hlíza topinamburu je podobná bramboře, rostlina je však příbuznou slunečnice.
Topinambury můžeme jíst syrové, nebo je tepelně upravovat.
Pro topinambury je typická nasládlá chuť. Syrové chutnají nasládle po oříškách. Hlízy topinambur jsou doporučovány při redukčních dietách, zvyšují pocit sytosti a zlepšují peristaltiku střev.
Pod tekoucí vodou stačí kartáčkem odstranit zeminu až na slupku a zpracovat obvyklým způsobem.
Syrové do salátů a pomazánek, nebo vařené na přílohovou kaši.
Zpočátku je dobré konzumovat raději menší množství a dlouhodobě, než jednorázově velké množství. Důvodem je inulin, zásobní látka topinamburů. Jedná se o nestravitelnou vlákninu, která prochází nezměněná žaludkem i tenkým střevem a teprve až v tlustém střevě je bakteriálně fermentována. To má často za následek zvýšené nadýmání, případně průjem.
Polévka z topinambur
Ingredience: 2l kuřecího vývaru, 1 cibule, 250 ml smetany, 1kg topinambur, sůl, pepř, pažitka.
Postup: Připravíme si vývar, ve kterém uvaříme cibuli, cibule stačí 1, ovšem pro zvýraznění chuti se vyplatí dát i 2,3 nebo 4 cibule, které nezapomeneme polévky před mixováním vyndat. Topinambury si oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky. Za 15 minut budou topinambury měkké, vyndáme cibuli, přidáme smetanu, sůl a pepř dle chuti. Pro krémovou konzistenci rozmixujeme tyčovým mixérem. Před podáváním dáme do polévky nadrobno nakrájenou pažitku, čím více pažitky, tím je polévka pikantnější. U nás jsou hitem i opečené houstičky na másle, které podtrhnou jemnou chuť polévky.
TIP: Část topinambur můžeme nahradit bramborami, mrkví, petrželí. Pro odlehčení nepoužijeme smetanu.
Smažené placičky ala bramboráčky
Ingredience: 1/2kg topinambur, 2 vejce, 2 lžíce polohrubé pšeničné mouky nebo rýžové mouky, sůl, pepř, olej na smažení, pro zvýraznění chuti možno přidat majoránku, cibuli a česnek.
Postup: Topinambury očistíme, oloupeme a nastrouháme, přidáme vejce a mouku, osolíme a opepříme. Kdo má rád výraznou chuť bramboráčků, nastrouhá do směsi cibuli a prolisuje 3-4 stroužky česneku. Bez cibule a česneku budou placičky o něco méně nadýmavé.
Zapékaná zelenina s topinambury a quinoou
Ingredience: Slanina dle chuti, ½ kg mrkve, ½ kg topinambur, ½ kg červené řepy, pórek, cibulka, 4 vejce, 250 – 300 ml smetany, hrst barevné quinoy, sůl, pažitka
Postup: Mrkev, topinambury a řepu očistíme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pórek nakrájíme na 3 díly, každý díl rozkrojíme podélně a dobře umyjeme, poté pórek nakrájíme na půlměsíčky. Na drobno nakrájíme pažitku a jarní cibulku s natí. Do zapékací misky na dno dáme slaninu, poté poklademe plátky topinambur, řepy, mrkve a jednotlivé vrstvy prosypeme na jemno nakrájenou cibulkou a pažitkou a quinoou a na malé kostičky nakrájenou slaninou. Poslední vrstvu posypeme touto směsí pořádně. Ve větším hrnku zamícháme vejce se smetanou, osolíme (cca ½ lžičky soli) a nalijeme do zapékací misky. Pečeme na 180°C asi 45 minut.
TIP: Pokud nejste fanoušci vrchní křupavé vrstvy, pak si udělejte bešamel (mléko, mouka, sůl) a dejte ho jako vrchní vrstvu.
Zapékaná zelenina chutná dobře horká i za studena, dozdobíme ji před podáváním čerstvou pažitkou a cibulkou.
Drožďová pomazánka s červenou čočkou a topinambury
Ingredience: 10 kostiček droždí, 1 mozzarella, 100 g scezené uvařené červené čočky (pro zvýraznění chuti a zvýšení stravitelnosti uvařené s cibulí v celku a novým kořením), 2 lahůdkové cibule s natí, olej, růžová himálajská sůl, strouhanka z 1 housky (pro zahuštění), petrželová nať a rajčata na zdobení, 2 ks topinamburů/ osobu.
Postup: Na pánvičce lehce osmažíme na drobno nakrájenou lahůdkovou cibulku, přidáme droždí a necháme jej na mírném teple rozpustit. Po odpaření části směsi přidáme natrhanou mozarellu, můžeme využít i mozzarellovou tekutinu, a mícháme ode dna, směs se snadno přichytává a připaluje. Vmícháme předem uvařenou a scezenou červenou čočku a směs zahustíme strouhankou. Dle chuti přidáme očištěné nastrouhané topinambury (pomazánka trochu zřídne), nebo pomazánku rovnou servírujeme a topinambury přiložíme na talířku samostatně. Ozdobíme na drobno nasekanou zelenou natí.
Poznámka: topinambury během strouhání či krájení následně snadno tmavnou, proto je dobré je připravovat těsně před konzumací.
Chcete tipy na zpracování zeleniny? Jak ji uchovávat, aby vydržela čerstvá a jak dlouho která přibližně zůstává kvalitní? Salát 14 dní a mrkev i 4 měsíce. Jak je na tom rajče a jak cibule? Připravila jsem pro vás seriál, který vám bude chodit na e-mail 1x za týden. Tady se můžete přihlásit.