Celer a recepty na jeho uskladnění

celer

Celeru dělá dobře chladno a vlhko. Farmáři ho často mají uskladněný v bednách s pískem, hlínou. Když ho mají jen v bednách volně, pak ho čas od času ještě zvlhčí.

Doma se bude líbit celeru v lednici

V domácích podmínkách však nejspíš nebudete chystat bednu s pískem, abyste si do ní dali jeden celer, každopádně mu bude prospívat prostředí lednice a někdo mi říkal, že dáte-li ho do alobalu, jeho čerstvost prodloužíte.

Já osobně celer v alobalu neskladuji z jednoho prostého důvodu, přijde mi neekologické kvůli celeru spotřebovávat alobal.

Před skladováním odstraníme celeru natě, vydrží pak déle

Ideální skladovací teplota je u celeru 0 až 1°C a relativní vlhkost 90 až 95%. V takovýchto podmínkách by měl vydržet až 4 měsíce. Já osobně dávám kořenovou zeleninu do spodní části lednice, kde je teplota nejvyšší a nestane se, že by zelenina přemrzla, jak se může přihodit v části ve výšce – blíže mrazáčku.

Celer má však dobrou odolnost vůči mrazu (vysoký bod mrznutí téměř na -1°C), to však neplatí, pokud dochází k výkyvům teplot. Pokud dochází k výkyvům teplot nebo je teplota vyšší než 1°C, pak celer velmi rychle vadne. Když máte doma někoho, kdo se do lednice dívá více než na televizi, pak se nedivte, že se zelenina (a i ty jogurty a další potraviny) kazí. 🙂 To jsou takové moje vtípky. Celer je zrovna zelenina, která má tuhý kořínek a vydrží toho oproti jiné mnohem více a pořád je dobrý.

Pokud máte celeru víc a obáváte se, že by se mohl zkazit, pak ho nakrájejte na kousky, dejte do sáčku, označte a dejte zamrazit.

A skladování celeru s natí?

Pokud máte celer s natí, pak je vhodné nať odstranit, o tom žádná. Skladování s natí při teplotách 0 až 1°C je samozřejmě také možné, celer s natí však vydrží zhruba 4 týdny a ne 4 měsíce.  S natí celer rychle vadne a vadne i ta nať. Je mnohem lepší ji odstranit, umýt a nasušit nebo zamrazit. Vhodné je i celerové pesto. Na celerové pesto mi poslala skvělý recept paní Marcela, tak se s vámi o něj podělím.

Celerové pesto

Recept a foto od paní Marcely. Děkuji.

Ingredience: svazek celerové nati, hrst kešu ořechů namočených cca 1 hodinu předem, citronová šťáva a 1 stroužek česneku na ochucení, umeocet, cca 2 dcl olivového oleje, 2 lžíce sušeného lahůdkového droždí.

Postup: opranou celerovou nať nasekáme na drobné kousky, vsypeme do mixéru, přidáme ostatní ingredience a mixujeme dokud se ze směsi nevytvoří pesto. Dochucujeme solí a citronovou šťávou. Pesto se hodí do pomazánek i na podmazání jednohubek a chlebíčků.

Další celerové recepty najdete v článku TADY.

Zajímá vás, jak uskladnit rajčata, lilky, brambory, cibuli a další zeleninu? Nechte si zaslat tyto informace na e-mail. Stačí se přihlásit k seriálu, který jsem pro vás vytvořila spolu s Radkou Kuchařovou.