Baby cuketa – 3 oblíbené recepty

S baby cuketou si v kuchyni hravě poradíte. Baby cuketa má v kuchyni všestranné využití. Nejčastěji se používá cuketa tepelně upravená – vařená, restovaná, grilovaná či pečená. Čerstvá cuketa však chutná skvěle i syrová.

Níže vidíte na obrázku jednu z bedýnek, kde jsou žluté mladé cukety. Většinou se nám dostává cuket žlutých, světle zelených a tmavě zelených nebo žíhaných. Všechny jsou chuťově identické, alespoň já v nich rozdíl nenalézám. Rozdíl je však na chuti mezi mladou a vyzrálou cuketou, to je již patrné.

Zpracování mladé cukety je o dost jednodušší, má tak slabou slupku, že ji ani nemusíte loupat a nemá uprostřed jádra. Oproti tomu vyzrálou cuketu už je potřeba oloupat a jádra odstranit – vykrojit. Vyzrálé cukety mají zase výhodu v tom, že vydrží i několik měsíců čerstvé, to se o těch baby cuketách říct nedá, ty patří k rychlému zpracování, jinak se začnou kazit.

baby cuketa

Z baby cuket jsou známé také bramboráky, polévky a méně známe sladké recepty. Cuketa má tu výhodu, že není sama o sobě příliš chuťově výrazná a obsahuje hodně vody. Mladé cukety není nutné loupat, jíme je se slupkou.

cuketa

Recept: Salát s baby cuketou

Ingredience: 1 cuketa střední velikosti, 1 cibule, olej, 2 mrkve, 1 vařené oloupané vejce na osobu, kyselé nakládané okurky, 1 lžíce hořčice, 200 g smetanového jogurtu, citrónová šťáva a sůl na dochucení, bylinky na ozdobení (petrželka a pažitka).

Postup: Cuketu tepelně zpracujeme vcelku v páře (možno částečně naporcovat) a necháme vychladnout. Na kostičky nakrájíme mrkev, vejce, cibuli a okurky. Cuketu zbavíme změklého jadřince a nakrájíme na kostičky. Vše smícháme a stranou v misce smícháme ingredience na zálivku.

Olej, ocet, jogurt a hořčici smícháme, ochutíme solí, případně přikyselíme citronovou šťávou a opatrně vmícháme do salátové směsi. Krátce dáme vychladit do lednice a co nejdříve podáváme. Počítáme s tím, že má salát při teplém počasí např. v létě tendenci vodnatět a řídnout.

Recept: Zeleninové lečo (a baby cuketa) 

Ingredience: 3ks paprik, 3 ks rajčat, kousek cukety nebo 3 mini cukety, 4 – 8 vajíček, 1 špekáček, sůl, olej nebo plátek másla.

Postup: Špekáček nakrájíme na kostičky (případně oloupneme tužší střívko), osmahneme. Postupně přidáváme na menší kousky nakrájenou zeleninu – první papriky, následují cukety. Poté přidáme vejce, my dali jen 4, ale víc vajec rozhodně neuškodí. Za stálého míchání necháme vajíčka ztuhnout a na závěr přidáme nakrájené rajče.

Rajče je v leču víceméně za syrova, aby se nám nerozpustilo. Rajčata s tužší slupkou doporučuji oloupat (zalít horkou vodou a pak jde slupka krásně dolů). Podáváme s vařeným bramborem a okurkovým salátem.

Máte-li chuť na čerstvé baby cukety, pak přirozené je v našich podmínkách je mít v období od června do září, sklízí se postupně. Formou bedýnkování si je můžete dopřát celé léto, většinou se do bedýnek dostane 1-2 kusy, což je optimální pro rodinné vaření a kdo by chtěl cuket více, tak to také umíme zařídit. Tady je více o bedýnkování ve videu.

Cuketové lasagne

Recept: Cuketové lasagne (baby cuketa)

Ingredience: 1 cuketa, 500g mletého masa, rajský protlak či rajčata, česnek či česnekové pesto,  lasagne.


Postup: Mleté maso opečeme spolu s prolisovaným česnekem nebo česnekovým pestem, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu (může být i nastrouhaná), protlak a lehce osolíme. Já dávám také koření – špetku tymiánu, bazalky, oregana.

Hotovou směs klademe na lasagne – používám malý pekáček – 1. vrstva lasagne, 2. vrstva masová směs, 3. vrstva lasagne, 4. masová směs, 5. vrstva lasagne a vrchní vrstva bešamel (mouka, mléko sůl svařená na pánvi za stálého míchání). Dávám na lasagne v kašovité konzistenci, bez bešamelu je vrchní vrstva oschlá, i když použijete na vrch masovou směs. Ten bešamel to správně završí. Je to na první pohled složité, ale na druhý rychlé a chutné jídlo.

Chcete ode mě dostávat tipy na vaření a skladování zeleniny na e-mail? Nechte na sebe kontakt prostřednictvím přihlášení se do e-mailového seriálu a pak vám neunikne žádná novinka.

https://www.ceskaselka.cz/skladovani-zeleniny-v-domacnosti/