Lilek
lilek neboli baklažán jsme si dopřáli i v našich letošních bedýnkách. Přidávám několik tipů na jeho zpracování.
Pečený lilek

1 vetší lilek
500 g mletého masa
2 rajská jablíčka
2 jarní cibulky
4 stroužky česneku
čerstvé lístky bazalky
sušené provensálské koření
sůl, mletý pepř, mletá paprika
50 g strouhané Nivy
Lilek omyjeme a odkrojíme oba dva konce. Nakrájíme na plátky, z obou stran lehce posolíme a kolečka poklademe do olejem vymazané zapékací formy.
Na pánvi zpěníme 2 jarní cibulky, plátky česneku ze 2 stroužků, přidáme mleté maso, sůl, mletý pepř, mletou papriku a asi 10 minut dusíme v trošce vody.
Na lilek, který se zatím „vybrečel”, nasypeme trochu provensálského koření a rozprostřeme vrstvu mletého masa. Nyní klademe na plátky nakrájená rajčata, opět lehce posypeme provensálským kořením a solí, plátky česneku ze zbylých stroužků a na drobno posekanou bazalkou.
Nyní vše trochu podlijeme a pečeme asi 30 minut v zakryté formě. Po vypnutí trouby ještě posypeme strouhanou Nivou, kterou necháme rozpustit.
Jako příloha se hodí vařené brambory.
Recept: Lilek a cuketa plněná masem a mozarellou
Ingredience: 1 lilek, 1 cuketa, 1 paprika, 2 švestky, česnek dle chuti, sůl, olivový olej, 200g mletého masa, cibulka, 250g mozarelly
Lilek rozpůlíme a lehce vydlabeme vnitřek dužiny, podobně rozpůlíme i cuketu. Pokud má cuketa zralá jádra, tak je již nevyužijeme, pokud je mladá, pak zpracujeme její vnitřek podobně jako u lilku. Dužinu, na kostičky nakrájenou papriku, švestky a mleté maso opečeme na cibulce, osolíme (přidáme dle chuti i prolisovaný česnek) a plníme touto směsí lilky a cuketu. Zatímco si připravujeme na pánvi směs, lilky a cuketu necháme v troubě pod alobalem lehce změknout a až poté do nich klademe směs. Navrch poklademe mozarellou. Necháme celý pokrm zapéct ještě asi 20 minut v troubě. Podáváme s čerstvým salátem.
Lilek na jednoduchý způsob
Ingredience: 1 lilek, cibulka, česnek, rajčata, olivový olej.
Postup:Lilek nakrájejte na kostičky – cca půlcentimetrové a dejte na pár minut do slané vody, díky které získá výraznější chuť. Na oleji osmahněte lahůdkovou cibulku a přidejte na kostičky nakrájená rajčata spolu s lilkem. Krátce restujte a případně dochuťte osolením.
Podávejte s kuskusem, který zvýrazníte plátkem másla a trochou soli.