Cuketa

Cuketa

Cuketa má v kuchyni všestranné využití. Nejčastěji se používá cuketa tepelně upravená – vařená, restovaná, grilovaná či pečená. Čerstvá cuketa však chutná skvěle i syrová. Z cuket jsou známé také bramboráky, polévky a méně známe sladké recepty. Cuketa má tu výhodu, že není sama o sobě příliš chuťově výrazná a obsahuje hodně vody. Mladé cukety není nutné loupat, jíme je se slupkou, ty veliké loupeme, protože je slupka tuhá. Cuketa se hodí se na polévku, jako základ pro hlavní jídlo i pro moučník. Její neutrálních chuť ji určuje široké využití.

Cuketa plněná masem a mozarellou

Ingredience: , 1 cuketa, 1 paprika, 2 švestky, česnek dle chuti, sůl, olivový olej, 200g mletého masa, cibulka, 250g mozarelly

Cukety rozpůlíme a lehce vydlabeme vnitřek dužiny, podobně můžeme připravit i patizon či lilek. Pokud má cuketa zralá jádra, tak je již nevyužijeme, pokud je mladá, pak zpracujeme její vnitřek podobně jako u lilku. Dužinu, na kostičky nakrájenou papriku, švestky a mleté maso opečeme na cibulce, osolíme (přidáme dle chuti i prolisovaný česnek) a plníme touto směsí lilky a cuketu. Zatímco si připravujeme na pánvi směs, lilky a cuketu necháme v troubě pod alobalem lehce změknout a až poté do nich klademe směs. Navrch poklademe mozarellou. Necháme celý pokrm zapéct ještě asi 20 minut v troubě. Podáváme s čerstvým salátem.

Zeleninové lečo s cuketou

Ingredience: 3ks paprik, 3ks rajčat, kousek cukety nebo 3 minicukety, 4 – 8 vajíček, 1 špekáček, sůl, olej nebo plátek másla.

Špekáček nakrájíme na kostičky (případně oloupneme tužší střívko), osmahneme. Postupně přidáváme na menší kousky nakrájenou zeleninu – první papriky, následují cukety. Poté přidáme vejce, my dali jen 4, ale víc vajec rozhodně neuškodí. Za stálého míchání necháme vajíčka ztuhnout a na závěr přidáme nakrájené rajče. Rajče je v leču víceméně za syrova, aby se nám nerozpustilo. Rajčata s tužší slupkou doporučuji oloupat (zalít horkou vodou a pak jde slupka krásně dolů). Podáváme s vařeným bramborem a okurkovým salátem.

Vepřové s cuketou

Ingredience: 1kg vepřové kýty nebo kotlety, cibulka, cuketa, paprika, mrkev, brambor, petržel, petrželka, sůl, trocha oleje.

Postup: Maso nakrájíme na kostičky. Zeleninu nakrájíme na kostičky, kolečka, nudličky – postejně velké kousky masa i zeleniny. Vše promísíme, osolíme a dáme péct do trouby. My na dovolené měli plynovou troubu, na kterou nejsem zvyklá, ale zvládli jsme to a jídlo bylo výborné. Bylo tak dobré, že druhý den jsme si udělali jeho obměnu s česnekovým pestem a bramborem. Na tomto jídle je výhoda ta, že využijete většinu zeleniny, kterou máte a vyladíte chuť podle toho, co máte rádi. Mně chutná paprika, proto ji ráda dávám k masu, do těstovin, do salátů apod. Maso se zeleninou se hodí dobře s vařeným bramborem či s rýží.

Těstoviny s cuketou

Ingredience: 1 cuketa, zakysaná smetana, tvrdý sýr (např. grana padano), sůl, petrželka, česnek či česnekové pesto, olivový olej.

Cuketu nakrájíme na kolečka (tenká) a osmahneme na oleji spolu s česnekovým pestem a olejem. V druhém hrnci si uvaříme těstoviny. K cuketě přidáme sýr a smetanu, poté přidáme těstoviny. Po odcedění propláchneme těstoviny studenou vodou a dáme na pánev k cuketě. Posypeme tvrdým sýrem a nasekanou petrželkou. Hodí se dobře i pažitka nebo čerstvá bazalka.

Cuketa na způsob řízků zapečená se sýrem

Ingredience: 1-2 cukety, sýr (ideálně plátkový, ale hodí se i nastrouhaný eidam či niva), 1 vejce, strouhanka.

Postup: Cuketu nakrájíme na kolečka (neloupeme) a obalíme ve vajíčku, poté ke kolečku přidáme plátek sýra (tak akorát velký, aby nepřesahoval), milovníci uzeniny si z druhé strany přidají i plátek šunky, opět obalíme ve vajíčku poté ve strouhance. Opékáme jako řízky na pánvi nebo dáme na kapku oleje do trouby na plech.

Portugalská polévka

Ingredience: 5x mrkev, 4x brambor, ev. další kořenová zelenina,  1x cuketa, hrst špenátu nebo jiná zelená nať, česnekové pesto nebo česnek, sůl, voda.

Zeleninu očistíme a dáme vcelku vařit do vody asi na 20 minut. Cuketu není nutné loupat, naopak zelená cuketa po rozmixování udělá polévku vzhledově lákavou. Ve chvíli, kdy je zelenina tak akorát měkká, rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme česnek a sůl. Podáváme s osmaženou houstičkou či chlebem. Takto zpracujeme i zeleninu, která se doma nahromadila. Doplnit můžeme i červenou čočkou, která pomůže vytvořit správnou konzistenci polévky. Pro výraznější chuť doplníme bujónem či polévkovým kořením.

Cuketové lasagne

Ingredience: 1 cuketa, 500g mletého masa, rajský protlak či rajčata, česnek či česnekové pesto,  lasagne.

Postup: Mleté maso opečeme spolu s prolisovaným česnekem nebo česnekovým pestem, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu (může být i nastrouhaná), protlak a lehce osolíme. Já dávám také koření – špetku tymiánu, bazalky, oregana. Hotovou směs klademe na lasagne – používám malý pekáček – 1. vrstva lasagne, 2. vrstva masová směs, 3. vrstva lasagne, 4. masová směs, 5. vrstva lasagne a vrchní vrstva bešamel (mouka, mléko sůl svařená na pánvi za stálého míchání). Dávám na lasagne v kašovité konzistenci, bez bešamelu je vrchní vrstva oschlá, i když použijete na vrch masovou směs. Ten bešamel to správně završí. Je to na první pohled složité, ale na druhý rychlé a chutné jídlo.