Jak skladovat zeleninu doma?

Chcete vždy přesně vědět, jak kterou zeleninu nejlépe uchovat?

Chcete mít jasno u každé zeleniny, zda ji máte raději dát do lednice, špajzu nebo nechat v místnosti?

U které je lepší sucho nebo vlhko?

 Chcete si udělat představu o tom, jak která zelenina dlouho vydrží a naplánovat si včas její zpracování, abyste ji později nemuseli vyhazovat?

Příručka obsahuje informace o uskladnění běžné zeleniny, kterou pěstujeme v českých podmínkách.

Většina bytů i domů má v současné době omezené skladovací prostory, proto je velmi důležité zeleninu správně uložit tam, kde se jí daří  nejlépe. Je zbytečné, aby například rajčata blokovala místo v lednici, když v ní ztrácejí chuť, jsou pak mdlá a rychleji se kazí. Dozvíte se například, že okurky v lednici zgumovatí a česnek zvládne i mrazivé prostředí a je pořád výborný.

Připravila jsem pro vás elektronickou příručku (pdf), díky které budete vždy vědět, kam co uložit.

 Omezíte vyhazování zeleniny, protože se vám podaří ji uskladnit i doma správně.

Získáte více místa v lednici, protože tam nebudete ukládat to, čemu lednice nesvědčí nebo má dobrou odolnost i v jiných prostorách bytu.

Zelenina, kterou správně uskladníte, bude chutnat lépe než ta, kterou byste skladováním znehodnotili.

Poznáte, co je na tomto obrázku špatně? Pokud ano, tak je nejspíš příručka zbytečná, pokud váháte, tak je možná na čase získat nové informace 🙂

Nahlédněte do pdf příručky

Vybrala jsem několik listů, kde vidíte, jak je příručka zpracovaná, jakou zeleninu obsahuje a jak snadno v ní budete hledat potřebné informace. Snažila jsem se ji sestavit maximálně přehledně, stručně a jednoduše.

Kdo pro vás pdf připravil?

Výdejní místa

Zjišťovala jsem od farmářů, jak co skladují oni, studovala dostupné zdroje literatury, pročítala odborné články a ptala se zkušených babiček kuchařek, protože se mi některá zelenina doma občas zkazila, když jsme ji nezpracovali ihned.

Jmenuji se Iva Jančíková a od roku 2013 se věnuji organizování bedýnkování a s tím je spojena i osobní zkušenost se skladováním zeleniny a ovoce v domácím prostředí. Jsem zakladatelka projektu bedýnkování na Liberecku a jednatelka firmy Česká selka, s.r.o.

Organizuji dodávky zeleniny a ovoce od místních farmářů do rodin, které ji ocení ekologicky vypěstovanou, lokální a sezónní. A protože máme také každých čtrnáct dní bedýnku, ve které je pořádná nálož zeleniny, začala jsem se více zajímat o to, jak správně vše doma uskladnit, aby vydržela čerstvá a chutnala dobře.

Postupně jsem se naučila rozdělit zeleninu tak, abychom ji během těch 2 týdnů maximum zpracovali a ostatní správně uchovali tak, abychom nic nevyhodili.

Stručný přehled o skladování zeleniny pro vás bude pomocníkem po celý rok.

Co na příručku říkají čtenáři?

Informace o uchování zeleniny a ovoce jsem objevila ve správnou chvíli. V době kdy jsme omezili větší nákupy na minimum, a proto bylo nutné, aby zelenina i ovoce byly správně uskladněny. Informace jsou věcné, inspirující a dlouhé tak akorát. Při čtení jsem zažila tolik AHA momentů. Pokud nejste studovaní zelináři, tak vám garantuji, že se dozvíte něco zajímavého. Už se vám taky nestane, že se vám zelenina doma zkazí jen kvůli nesprávnému uložení. Zkrátka budete vědět, jak ji správně skladovat třeba i bez sklepa a mega velké lednice.

Lucie Peričková

maminka na MD

Praktický dárek k PDF příručce

Jako dárek dostáváte i přehled tabulkový, který si můžete vytisknout a dát třeba na lednici nebo na zadní stranu dvířek u kuchyňské linky. 

Rychlý přehled vám pomůže s rozhodováním, kam co uložit již dnes.

Chtěla jsem, aby v této době byla dostupná více lidem, proto jsem cenu nastavila nízko. Nyní je cena příručky za zvýhodněnou cenu

Tipy a informace o správném skladování oceníte v každém ročním období. A pokud si rádi děláte zásoby, správné uskladnění zeleniny pomůže ušetřit vaše peníze, protože už nebudete zbytečně vyhazovat to, co by se vám jinak zkazilo.

Běžná cena PDF příručky je 590,- Kč

Nyní za 290,- Kč