Zelí

Zelí

 

Teplý salát z bílého špičatého zelí

Ingredience: ½ až 1 celá hlávka špičatého zelí, cibule, kmín, cukr, sůl, 2 lžíce vinného octa (bílého), olej slunečnicový (5 lžic).

Vrchní listy, pokud jsou zavadlé, odstraňte, zelí rozčtvrťte, vykrojte košťál a zbylé listy nakrájejte na nudličky. Připravte si i cibuli – nejlepší je v tomto případe ji oloupat, rozpůlit a nakrájet na půlkolečka, která velikostí odpovídají i kouskům zelí. Společně zelí a cibuli orestujte na oleji na pánvi. Vezměte si pro tuto příležitost pořádnou pánev, zelí potřebuje orestovat krátce, ale intenzivně. V malém hrnečku by to bylo spíše pro podušení.  Když zesklovatí (asi za 3 minutky), je hotové tak akorát, poté ho osolte a ocukrujte. Podlijte vinným octem. Ten se horkem stihne odpařit, ale pomůže k výraznější chuti salátu. Podávejte k hlavnímu jídlu. Třeba takové vepřo-knedlo-zelo s tímto salátem bude chutnat všem příznivcům tradiční české kuchyně.

Zelí jako hvězda hlavního jídla

 

Ingredience: ½  špičatého zelí, 1 mrkev, 1 nať z červené řepy, cibule, mini cuketa, 1 lžíce sojová omáčka, rýžové vlasové nudle, olivový olej, sůl.

Zelí nakrájíme na kousky (podobně jako do salátu), cibuli, mrkev a mini cuketu na kolečka. Na oleji orestujeme nejprve mrkev, ta potřebuje nejdelší čas na přípravu, poté přidáme cibuli, cuketu a zelí.Na konec přidáme na malé kousky nasekanou nať z červené řepy. Vše převracíme na pánvi, aby se to na prudším ohni nepřipeklo. Osolíme a zakápneme sojovou omáčkou. Poté přidáme do pánve uvařené rýžové nudle a společně ještě lehce orestujeme, aby se promísily chutě. Zelí je v tomto jídle zásadní ingrediencí, bez něj to není ono.

Jarní zelí s bešamelovou omáčkou

Ingredience: 1 jarní bílé zelí, 50g tuku (máslo), 50g hladké mouky, 1dcl mléka, koření muškátový oříšek, pepř, sůl, voda

Postup: Zelí opláchneme, rozkrojíme na čtvrtiny a vyřízneme košťál. Následně nakrouháme (nakrájíme) a dáme dusit do osolené vody na 15 minut. Vody stačí asi 2 cm v hrnci. Zelí vařením změkne a můžeme ho vyndat a nechat okapat. Vývar ze zelí si uchováme. Z mouky a másla si připravíme světlou jíšku, kterou rozředíme mlékem a vývarem ze zelí. Povaříme a dochutíme muškátovým oříškem, solí a opepříme. Poté přidáme zelí, zamícháme a necháme chvíli provařit - stačí 1-2 minuty. Podáváme s bramborem nebo bramborovým knedlíkem. Příznivci masa samozřejmě přidají ještě např vařené hovězí nebo vepřové, které se k jídlu také dobře hodí.

Jarní zelí se smetanovo- vínovou omáčkou

Ingredience: 1 zelí, lžíce másla nebo sádla, koření muškátový oříšek, 1dcl bílého vína, 1 dcl smetany ke šlehání, sůl, pepř

Postup: Zelí opláchneme a rozřízneme na čtvrtiny, vyřízneme košťál a necháme okapat. Na pekáčku si rozpustíme tuk, já mám nejraději sádlo, které se hned nepřepaluje, ale můžete použít i máslo, ghí nebo olej. A vložíme do pekáčku celé čtvrtiny zelí, okořeníme muškátovým oříškem, posolíme, opepříme a zalijeme vodou a vínem. Následně pečeme asi 40 minut na 180°C v troubě pod alobalem nebo pokličkou. Ze zelí se ještě vydusí tekutina, kterou z pekáčku slijeme do kastrolku a promícháme se smetanou. Pokud je řídká, můžeme zahustit moukou či škrobem. Cílem je ze šťávy ze zelí a smetany vytvořit krémovou omáčku, kterou pak nalijeme na zelí a zapečeme v troubě. Podáváme s vařeným bramborem, ozdobíme petrželkou.

Mladé jarní zelí se strouhankou a bramborem

 

Inredience: 1 hlávka jarního zelí, 200g anglické slaniny, petrželka, strouhanka, sůl, brambory na přílohu

Postup: Očistíme hlávku zelí a rozkrojíme ji na čtvrtiny, umyjeme a dáme do vroucí osolené vody, kde vaříme cca 10 minut. Poté zelí vyndáme a necháme okapat. Na pánvi zvlášť si osmahneme na nudličky nakrájenou slaninu spolu se strouhankou. Touto směsí strouhanky a slaniny ozdobíme na talíři zelí. Podáváme s vařeným bramborem a přidáme trochu čerstvé petrželky.

E-MAIL: info@ceskaselka.cz

TELEFON: +420 603887154

Použití cookies

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now