Tajemství ovoce a zeleniny

v našem jídelníčku

Podívejte se na záznam vysílání

Záložní odkaz na video najdete i <<ZDE>>
Pokud se video nezobrazuje, načtěte stránku znovu, vysílání bude k dispozici i ze záznamu. Video spustíte kliknutím na náhled videa.

Ing. Veronika Hanzlíková

Mgr. Lucie Křivinková

Marie Vavrochová

Kliknutím na obrázek přejdete na webové stránky hostů

Seznamte se s hosty

Jak si zajistit pravidelný přísun vitamínů

v přirozené podobě?

  • čerstvá zelenina, ovoce a bylinky

  • pravidelně

  • pestré složení

  • hravé vaření

  • vyzkoušené recepty

  • nejvyšší kvalita

  • nákup lokálně, pomoc globálně

  • podpora malých ekologických zemědělců

  • "zero waste"

Předplatitelé, vybíráte si týdenní či čtrnáctidenní interval odběru s vyzvednutím ve výdejním místě.
Aktuálně s námi můžete bedýnkovat v Liberci, Jablonci nad Nisou, Vratislavicích nad Nisou, Semilech a nově i v Turnově, Mnichově Hradišti a Mladé Boleslavi.
Nově i závozy na trase Lomnice nad Popelkou, Jilemnice, Vrchlabí (při min. 10 zájemcích).
Více o bedýnkách se dozvíte <<ZDE>>.

Recepty,

o kterých ve vysílání byla řeč

Dýňová polévka

Ingredience: 1 menší dýně nebo půlka dýně větší, 3 cibule, 2 hrsti červené čočky, kmín, petrželka, sůl.

Postup: Dýni rozkrojit napůl, odstranit jádra a vlákénka (pečlivě) ze středu, nakrájet na měsíčky a nožem oloupat slupku. Měsíčky většinou ještě půlím a dávám vařit spolu s celou oloupanou cibulí a čočkou. Vařit stačí cca 15 - 20 minut,  následně cibuli vyjmu a přidám sůl, petrželku a kmín poté rozmixuji ponorným tyčovým mixérem. 

Dýňový koláč z kokosové mouky bez přidaného cukru

Pro ty, kdo rád dýni, ale nebaví ho vařit pořád jen dýňovou polévku, mám lahodný bezlepkový tip na dýni na sladko.

Suroviny na korpus:

  • 1/3 hrnku kokosové mouky

  • 1 PL zahřívacího koření – skořice, hřebíčku, zázvoru…

  • 1 ½ ČL jedlé sody (nebo bezfosfátového prášku do pečiva)

  • 3 vejce

  • ½ hrnku dýňového pyré

  • ½ hrnku kokosového mléka

  • 1/3 hrnku datlové pasty

Suroviny na polevu:

  • 4 PL kokosového mléka

  • 4 PL datlové pasty

  • hrst pekanových ořechů na ozdobu

Postup:

  • V jedné míse smíchejte suché ingredience: kokosovou mouku, koření a kypřící prášek.

  • V druhé míse rozmíchejte dýňové pyré s datlovou pastou a kokosovým mlékem (pozor ale na aditiva).

  • Vyšlehejte vejce do pěny.

  • Spojte suché ingredience s mokrými a nakonec jemně zapracujte vyšlehanou pěnu.

  • Troubu rozehřejte na 180 °C. Kulatou formu na pečení vymažte olejem (nebo vyložte pečícím papírem).

  • Směs přelijte do formy (těsto by mělo pomalu téct) a pečte asi 30 minut.

  • Špejlí zkontrolujte, zda je koláč je hotový (ze středu musíte špejli vytáhnout suchou).

  • Připravte si polevu: zahřejte v kastrolu kokosové mléko a datlovou pastu.

  • Na středním plameni nechte probublávat, až omáčka zhoustne a pak odstavte.

  • Polevu nalijte na koláč a případně ozdobte oříšky.

1 hrnek je 2,5 dcl.

Dýňové pyré si připravíte buď z upečených a pak rozmixovaných půlek dýně (máslové, ale lze i z hokaido). Při pečení můžete potřít kvalitním olejem. Nebo z velmi husté hmoty z rozmixované povařené dýně.

Tento recept najdete na stránkách Lucie Křivinkové, přidávám odkaz, protože zde najdete i řadu dalších receptů, které stojí  za to vyzkoušet.

Losování o tyto výhry na konci vysílání

Během živého vysílání jsme vylosovali výherce e-knih:
1) Kuchyň bez zbytečné chemie získává: Takashi Shimura
2) 21 Příběhů českých superpotravin: Sára Nowaková
3) Jak se zbavit únavy (už napořád): Petra Vaněčková
Výhercům blahopřejeme!
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now