Vodnice

Vodnici podobně jako kedlubnu mám nejraději syrovou, oloupanou a lehce osolenou na chléb s máslem. S touto zeleninou můžete však připravit velmi chutné pokrmy, hodí se i pro tepelnou úpravu.

Jako hlavní jídlo vám zachutná mozeček z vodnice a kedlubny, pokud kedlubnu nemáte, vystačíte si i se samotnou vodnicí.

Mozeček z vodnice a kedlubny

Ingredience: 1 vodnice a 1 kedlubna bez natí, 6 vajec, 100g slaniny, cibule či jarní cibulka, 50g másla, sůl, pepř na dochucení.

Postup: Vodnici a kedlubnu oloupeme, nakrájíme na malé kostičky. Slaninu a cibulku také nakrájíme na jemno, restujeme na másle a  ve chvíli, kdy cibule zesklovatí, přidáme vodnici. Ta pustí šťávu, restujeme ještě pár minut, než se přebytečná šťáva vypaří. Zatím si rozšleháme vejce, které zároveň zlehka osolíme. Přidáme ke směsi na pánev spolu se silným plátkem másla. Mícháme, dokud nemají vajíčka požadovanou hustotu. Milovníci peprných pokrmů si dochutí pepřem. Podáváme ihned s bramborem. Mozeček je chutný i na chléb za studena. Můžeme dozdobit pažitkou nebo čerstvou jemně nakrájenou cibulkou.

Pomazánka z vodnice

Ingredience: 1 vodnice i s natěmi, 150g čerstvého jemného tvarohu, 2 lžíce másla, ½ stroužku česneku, sůl, pepř na dochucení.

Syrovou vodnici oloupeme, nastrouháme na jemno. Pěkné natě důkladně umyjeme a nakrájíme (co možná nejmenší kousky). Tvaroh a syrové (nerozpuštěné) máslo našleháme, přidáme vodnici, prolisujeme česnek, osolíme a případně opepříme. Já třeba nedávám pepř do jídel pro děti, proto si uvědomuji, že ani do této pomazánky není úplně vhodný, pokud ji budou jíst děti. S česnekem v případě této pomazánky spíše zlehka, jinak přebije chuť vodnice. Pomazánka se hodí na žitný chléb.   

Salát z vodnice

Ingredience: 3 vodnice, 1 salátová okurka, cibule, olej, cukr, pepř, ocet, sůl.

Postup: Vodnice nastrouháme na hrubo stejně jako okurku, přidáme cibuli, lžíci oleje a promícháme. Jako zálivka se hodí octový nálev či citronový, který je jemnější, který připravíme z 2dcl vody, 1 lžíce octa nebo šťávy z čerstvého citronu, 1 lžičky cukru a ¼ lžičky soli. Tento salát měl moc rád můj děda a podobným způsobem míchal okurku i se ředkvičkami. Na dozdobení i na vyladění chuti se hodí najemno nakrájená pažitka (cca hrst).

E-MAIL: info@ceskaselka.cz

TELEFON: +420 603887154

Použití cookies

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now