Topinambury

Smažené placičky ala bramboráčky

 

1/2kg topinambur, 2 vejce, 2 lžíce polohrubé pšeničné mouky nebo rýžové mouky, sůl, pepř, olej na smažení, pro zvýraznění chuti možno přidat majoránku, cibuli a česnek.

Topinambury očistíme, oloupeme a nastrouháme, přidáme vejce a mouku, osolíme a opepříme. Kdo má rád výraznou chuť bramboráčků, nastrouhá do směsi cibuli a prolisuje 3-4 stroužky česneku. Bez cibule a česneku budou placičky o něco méně nadýmavé.

Polévka z topinambur

2l kuřecího vývaru, 1 cibule, 250 ml smetany, 1kg topinambur, sůl, pepř, pažitka.

Připravíme si vývar, ve kterém uvaříme cibuli, cibule stačí 1, ovšem pro zvýraznění chuti se vyplatí dát i 2,3 nebo 4 cibule, které nezapomeneme polévky před mixováním vyndat. Topinambury si oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky. Za 15 minut budou topinambury měkké, vyndáme cibuli, přidáme smetanu, sůl a pepř dle chuti. Pro krémovou konzistenci rozmixujeme tyčovým mixérem. Před podáváním dáme do polévky na drobno nakrájenou pažitku, čím více pažitky, tím je polévka pikantnější. U nás jsou hitem i opečené houstičky na másle, které podtrhnou jemnou chuť polévky.

Zapékaná zelenina s topinambury a quinoou

Slanina dle chuti, ½ kg mrkve, ½ kg topinambur, ½ kg červené řepy, pórek, cibulka, 4 vejce, 250 - 300 ml smetany, hrst barevné quinoy, sůl, pažitka

Mrkev, topinambury a řepu očistíme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pórek nakrájíme na 3 díly, každý díl rozkrojíme podélně a dobře umyjeme, poté pórek nakrájíme na půlměsíčky. Na drobno nakrájíme pažitku a jarní cibulku s natí. Do  zapékací misky na dno dáme slaninu, poté poklademe plátky topinambur, řepy, mrkve a jednotlivé vrstvy prosypeme na jemno nakrájenou cibulkou a pažitkou a quinoou a na malé kostičky nakrájenou slaninou. Poslední vrstvu posypeme touto směsí pořádně. Ve větším hrnku zamícháme vejce se smetanou, osolíme (cca ½ lžičky soli) a nalijeme do zapékací misky. Pečeme na 180°C asi 45 minut.

TIP: Pokud nejste fanoušci vrchní křupavé vrstvy, pak si udělejte bešamel (mléko, mouka, sůl) a dejte ho jako vrchní vrstvu.

Zapékaná  zelenina chutná dobře horká i za studena, dozdobíme ji před podáváním čerstvou pažitkou a cibulkou.

E-MAIL: info@ceskaselka.cz

TELEFON: +420 603887154

Použití cookies

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now