Čerstvou a kvalitní řepu, poznáme dle objemu a váhy, bula by neměla být vyschlá, změklá ani nijak poškozená. Pro skladování je nejlepší spodní šuplík v lednici, kde řepa bez problémů vydrží několik dní.

Ideální teplota pro uskladnění žluté řepy je 0°C a vysoká vlhkost vzduchu 95%. Při správné teplotě a vlhkosti vydrží zhruba 3 až 5 měsíců. Sklep, špajz nebo lednice? Nejlepší je pro uskladnění sklep, zde vydrží řepa až několik měsíců, ovšem i lednice je vhodným místem pro uskladnění – maximálně několik týdnů. V lednici však vydrží výrazně kratší dobu – cca 4 týdny. V lednici řepa rychleji měkne a vysychá. Zachování dostatečné vlhkosti zajistí perforovaný sáček. Pokud máme řepu s natí, pak před skladováním nať odstraníme. Natě zpracováváme podobně jako mangold. |

Získejte přehled o tom, jak zeleninu správně skladovat a tipy na její zpracování, posíláme informace e-mailem. Přihlaste se k e-mailovému seriálu TADY.