Tipy na uchování černé ředkve

Ředkev patří mezi plodiny, které lidstvo konzumovalo už někdy před 6 tisíci lety, do našich končin ji přivezli Římané někdy na začátku našeho letopočtu a to je tedy pěkně dlouhá řádka let, co se ředkev používá v kuchyni.

Černá ředkev působí až strašidelně svou tmavou barvou slupky

Uvnitř je však bílá jako sníh. Slupku před konzumací odstraňujeme.

Musím však přiznat, že černou ředkev jsem neznala do doby, než jsem začala odebírat zeleninu od malých ekofarmářů. Když jsem o této ředkvi hledala informace, zaujalo mě, že je tak zdravá a působí antibakteriálně, to na ní má člověk hned větší chuť, i když je poměrně štiplavá a když si ji nakrájíte čerstvou a sníte samotnou, úplně s vám vhrnou slzy do očí, jak je ostrá. Dobrá je například nakrájet a posolit a baštit ji večer místo brambůrků k vínu.

A jak si ji uchovat, aby dobře vydržela?

Pro tuto zeleninu se hodí prostředí chladné s vysokou vlhkostí, vhodná pro panelákové uskladnění několika kusů bude tedy lednice. Když použijeme perforovaný sáček, nebude vysychat. Ve sklepeních je potřeba zajistit potřebnou vlhkost a chlad. V teplotách kolem 0°C se jí bude dařit nejlépe a vydrží.

Co když se na černé ředkvi objeví bílé vlásečnice připomínající plíseň?

Zda se jedná o plíseň či nikoli poznáme čichem, pokud cítíte houbovitou „vůni“, pak to bude nejspíš plíseň a ředkev raději vyhoďte. Pokud však cítíte jen samotnou ředkev a po houbovitém odéru ani památky, pak jsou to vlásečnice, které ředkev vytváří, aby dokázala pojmout vzdušnou vlhkost. Udělá jí dobře například lehké rozprášení vodních kapek.

Napište do komentáře, zda černou ředkev používáte v kuchyni hojně nebo jen okrajově nebo ji nepoužíváte?

Získejte přehled o tom, jak správně skladovat i další zeleninu , posíláme informace e-mailem. Přihlaste se k e-mailovému seriálu TADY.