Tipy na skladování cibule doma

Cibule je celoroční součástí naší kuchyně. Od jara do podzimu se objevuje v bedýnkách tzv. jarní cibulka s natí.

Během léta, na podzim i v zimě pak máme cibuli suchou k uskladnění, kterou můžeme využít na 1000+1 způsobů. Nejčastěji se používá ke smažení a syrová k dochucení různých pokrmů. Já osobně mám ráda cibulovou polévku a přidávám několik cibulí do každého vývaru.

Nároky na skladování jsou však příznivé, cibule toho snese hodně – chlad i poměrně teplo, líbí se jí tam, kde je sušší vzduch.

Cibule vydrží i v pokojové teplotě delší dobu než byste čekali

Ideální je skladovat cibuli o teplotě 4–6 stupňů Celsia. Ovšem když není místo ve špajzu nebo není k dispozici špajz, můžete ji nechat i v kuchyni na lince nebo v chodbě třeba zavěšenou, občas někdo prodává takové krásné pletence cibule, které jsou zároveň dekorace.

Mějme však na paměti, jde o živou plodinu a pokud ji necháme na příliš teplém místě, hrozí, že naklíčí.

Cibule má ráda sucho

Vhodné je skladovat cibuli při vlhkosti vzduchu 65–75 %. Přes zimu může posloužit jako skladovací prostor i balkon, pokud nejsou mrazíky, nebo sklep, jestliže není příliš vlhký. Je potřeba cibuli zajistit proudění vzduchu, aby nezačala plesnivět.

Správně uskladněná žlutá cibule vydrží i několik měsíců. I rozkrojenou cibuli nemusíte ihned spotřebovat, stačí, když ji potřete máslem nebo olejem a zabalíte do alobalu. Takto v lednici vydrží i několik dní.

Pokud máte k dispozici špajz nebo podobné suché prostory, kde je chladněji, je zajímavá metoda skladování v punčoše. Mezi jednotlivými cibulemi pak uděláme uzlík a vždy odstříhneme, kolik potřebujeme a ostatní zůstanou zavěšené dál. Nevypadá to však úplně krásně, tak je to varianta skladování pro prostory bytu, kde by to esteticky nijak nepřekáželo – špajz, chodba u sklepa apod.

A jak je to s jarní cibulkou?

Jarní cibulka má jiné požadavky než suchá cibule. Té se bude líbit v chladu a vlhku. Můžete ji osvěžit i ve skleničce s vodou, aby nasála potřebnou vláhu a vydržela pěkně pevná. Zatímco suchá cibule vydrží správně skladovaná několik měsíců, čerstvou jarní cibulku je potřeba zpracovat během pár dní. Je vhodné ji nakrájet na kousky a dát zamrazit, pokud není zrovna kapacita ji užít při vaření.

Letní čerstvá cibule

Také letní čerstvá cibule má jiné požadavky než cibule suchá. Je velmi náchylná k plísni, protože je ještě vlhká. Důležité je u ní skladování v suchu. Můžete ji dát třeba na sluníčko (parapet, balkon, lavička) sušit nebo ji naopak dát do lednice do chladu – ovšem volně, aby se nezapařila. U čerstvé cibule je také lepší počítat s kratší dobou skladování a upotřebit ji v kuchyni co nejdříve.

Chcete se o skladování doma dozvědět více? Připravila jsem na toto téma celý seriál, který můžete dostávat na e-mail. Stačí se přihlásit TADY.