Skladování patisonu a 1 recept

Skladování patisonu není žádná věda a vězte, že vydrží i několik měsíců stále kvalitní a chuťově výborný. V první řadě se podíváme, jak skladujeme patison, když máme ideální podmínky a v druhé části, jak ho uchováme, když máme k dispozici například jen panelákový byt.

Patison díky jeho jemné, měkké a šťavnaté struktuře se hodí téměř ke všemu a chuťově připomíná cuketu. V předchozím článku jsme se zaměřili na recepty, dnes se podíváme podrobněji na jeho uchovávání.

Bedýnka od České selky s patizonem
Zelenina a ovoce formou bedýnkování

Máme-li k dispozici mladý patison s tenkou slupkou, který není plně vyzrálý, pak mějme na paměti, že takový patison se hodí spíše k rychlejšímu zpracování než dlouhodobějšímu uchovávání. Mladé patisony můžeme nakládat jako okurky – to když jich máte dost a sklízíme je například ve velikosti cca 3-8cm, aby se vešly do sklenic.

Pokud se chcete vrhnout na pěstování patisonů, tady je pěkný článek, kde se o jejich pěstování píše.

Skladování patisonů – vyzrálejších

Když však do ruky dostaneme už pěkně vyrostlý větší patison, u něj už můžete směle předpokládat, že nějakou dobu vydrží pěkný a nezačne se kazit. U mladého patisonu bych se přikláněla k rychlejšímu zpracování, protože jeho struktura je podobná jako u mladých cuket. Jejich skladování jsem zmiňovala v TOMTO článku.

Tvrdnutí slupky je předností i určitou nevýhodou

Pokud budete patison doma skladovat, tak jeho slupka začne postupně tvrdnout a na rozkrojení budete potřebovat už větší sílu, ale s trochou šikovnosti si s ním určitě poradíte. Je pak na rozkrojení potřeba ostrý nůž.

Chladno a sucho je ideální

Skladovat patisony musíte vždy v chladu a v suchu, aby vydržely. Takže vlhký sklep jim prospívat nebude, lepší je půda, tu však v současné době má málokdo a když už ji má, bude tam mít možná tolik haraburdí, že by se tam patisony dávat nehodilo.

Patisony jako dekorace

Vzhledem k tomu, že patisony poměrně pěkně vypadají, můžete je použít jako dekoraci. V různých barevných provedeních – bílá, žlutá, zelená vám do bytu přinesou podzimní eleganci. Patisony můžete nechat klidně i v chladnější chodbě nebo verandě, kde jim také ztvrdne postupně slupka a vyzrají tam. Takto vám vydrží až do prosince.

Skladování patisonu
Skladování patisonu

A kam dát patisony panelákových podmínkách

V panelákových podmínkách necháme patisony v bytě a použijeme je jako dekoraci. Pokud je nechcete vystavovat, můžete je zabalit do papíru (každý zvlášť) a nechat třeba pod postelí v chladnější ložnici. Důkladné schovávání však může způsobit to, že na patisony zapomeneme a to by byla škoda.

Když zpracujeme jen část patisonu

Možná se vám také stává, že použijete jen část patisonu a druhou si necháte na pozdější použití. V takovém případě dávám nepoužitou část patisonu do lednice, kde ji nechám maximálně 3 dny, než ji použiji.

Skladování patisonu zamrazením

Patison můžete blanšírovat a pak zamrazit. Také je možné ho zavařit ať už samotný nebo s jinou zeleninou a pak ho využít při přípravě omáček, do karbanátků nebo polévek. Stačí ho nastrouhat, podusit s trochou soli na oleji a zavařit. Další možností pro ty, kdo se zavářením chtějí mít minimum práce je nastrouhání patisonu v robotu, nandání do sklenic a zavaření na 80°C po dobu 20 minut.

Jestli jste patison do této doby ještě nevyzkoušeli, tak hurá na něj. Já se už moc těším na placičky z patisonu, které miluji a jako bonus vám prozradím recept.

RECEPT: Placičky z patisonu

Ingredience: sůl, 150g eidamu, 1 vejce, 3-4 lžíce hrubé mouky, 100g šunkového salámu a 1 patison.

Postup: Patison a sýr nastrouháme, přidáme nadrobno nakrájený salám, vejce, mouku, osolíme a dobře promícháme. Z hmoty tvarujeme placičky, které upečeme v troubě anebo se dají obalit ve strouhance a usmažit na pánvi. Výborné jsou jen tak samotné jako chuťovka nebo si je můžete dát s bramborem a zeleninovým salátem :). Přeji dobrou chuť.

Chcete mít informace o nově vydaných článcích? Zajímají vás další druhy zeleniny a jejich možnosti uchovávání? Připravila jsem na toto téma celý seriál, když se tady přihlásíte, neutečou vám novinky ani info o skladování.

skladování zeleniny
https://www.ceskaselka.cz/skladovani-zeleniny-v-domacnosti/