1 užitečný tip při skladování paprik

Skladování paprik ve správných teplotách a po správnou dobu vám pomůže je zpracovat v plné síle a kvalitě. Běžně se setkáváme s paprikami zelenými, žlutými, oranžovými a červenými. Šťavnaté červené papriky kapie mají jemnou, nasládlou chuť a jsou typicky podlouhlé.

Mezi paprikami má prý červená paprika nejlepší nutriční vlastnosti. Čerstvá kapie se výborně hodí do salátů, jako obloha. Velmi vhodná je na dušení, zapékání a hlavně grilování.

papriky

Skladování paprik vyžaduje sucho a relativně teplo

Kapie skladujte v chladném a suchém prostředí ideálně při teplotě 8 až 9°C při relativní vlhkosti 85 až 90%. Takových podmínek můžeme dosáhnout ve větrané garáži, chodbě nebo v suterénu domu.

Při skladování paprik pozor na chlad

Musíme opět dát pozor na teploty pod 7°C, které již po pár dnech vedou k poškození chladem. Takové poškození poznáme podle tmavých skvrn na slupce, většinou vznikají od stopky a plod má měkkou dužinu.

Při vyšších teplotách se papriky rychleji zkazí

Naopak teploty vyšší – nad 10°C podporuje proces stárnutí.

Tip při skladování paprik v panelákových podmínkách

Vhodné je uložit papriky do proděravělých sáčků a najít v bytě místo, kde je teplota tak akorát kolem 8°C. V paneláku by to mohlo být ve spížní skříňce nebo ve sklepních prostorách. Takto lze papriky skladovat až 2 týdny.

Já osobně nechávám nejraději papriky volně ve špajzu, je tam sice tepleji než 8°C, ale většinou maximálně seschnou a jsou pořád dobré. Neskladuji jich velké množství, většinou mám tak akorát kusů pro týdenní vaření a to mi vydrží papriky pěkně čerstvé a nezkazí se.

Kde se mi skladování paprik neosvědčilo

V lednici došlo k urychlenému zkažení paprik, protože tam je teplota nižší a to výrazně. Ve sklepě se mi také jejich uchování neosvědčilo, máme tam vlhčeji a papriky začaly rychle zahnívat.

skladování paprik

Když jich máte hodně a nestihnete zpracovat čerstvé

Slupka kapií je silnější, a pokud máte větší množství paprik, tak je nejvhodnější papriky zavařit ve sladkokyselého nálevu. Případně si je můžete naložit v oleji a pak ji využijete při přípravě chlebíčků, pomazánek, do salátu nebo si ji můžete vychutnat jen tak samotnou. Další recepty z paprik najdete v předchozím článku.

Při bedýnkování máte paprik tak akorát pro rodinné vaření. Tady se dozvíte více o bedýnkování.

Chcete ode mě dostávat tipy na vaření a skladování zeleniny na e-mail? Nechte na sebe kontakt prostřednictvím přihlášení se do e-mailového seriálu a pak vám neunikne žádná novinka.

skladování zeleniny
https://www.ceskaselka.cz/skladovani-zeleniny-v-domacnosti/