Tip, jak skladovat čerstvá rajčata až do Vánoc a 1 recept

Rajčata buď milujete nebo nejíte. Já se vždy moc těším, až přijde čas, kdy si mohu dát krásně červené, sladké rajče vyzrálé pěkně na sluníčku a jsem klidně schopná sníst mísu na posezení. A je moc fajn, když se sezóna čerstvých rajčat protáhne na maximum a jsou k dispozici výborná až do Vánoc.

Dají se vůbec rajčata uchovávat delší dobu?

Když začnete hledat informace o uskladnění rajčat, všude se dočtete, že rajčata nejsou vhodná pro nějaké dlouhodobé skladování, čerstvá vydrží jen pár dnů.

A já vám na to povím, že jsme si pochutnávali na výborných rajčatech ještě v lednu. Možná ani nevěřila, když bych to na vlastní kůži nezažila. A jakým to kouzlem jsme uchovali čerstvá rajčata z naší zahrádky až do ledna?

Tím kouzlem jsou papírové krabičky po vajíčkách. Rajčata do nich pěkně položíme a dáme do sklepa do tmy. My máme sklep poměrně teplý, je tam kolem 10°C. Takto zároveň dozrají ta poslední zelená rajčátka, která zachraňujeme před prvními mrazíky.

rajčata

I během léta se mi osvědčilo dát rajčata do papírových obalů po vajíčkách. Jak se sebe nedotýkají, minimalizuje se jejich kažení.

Polozralá a zralá rajčata vyžadují rozdílné teploty

Chcete-li být důslední při uchovávání rajčat, mějte na paměti, že téměř zralá rajčata snesou o něco chladnější prostředí než ta polozralá.

Téměř zralá skladujeme při teplotě 8 až 12°C a v sušších podmínkách, vlhkost prostředí 80 až 85%.

Polozralá rajčata skladujeme při teplotě 12 až 15°C při vlhkosti vzduchu o něco málo vyšší 85 až 90%.

Z výše uvedeného tedy vyplývá jasná informace, že lednice jim dobře nedělá, protože tam ztrácí svou chuť a dužina se stane moučnatou. Pokud nemáte doma žádné vhodné prostory, tak je raději nechte stát na kuchyňské lince, než abyste je dali do lednice, i přesto že tam vydrží déle.

U rajčat je dobré vědět i to, že pokud jsou v prostředí teplejším než 28°C a jsou ještě nedozrálá, pak budou mít s kvalitním dozráním problém – nevybarví se do červena, jak bychom si přáli a navíc budou náchylnější k hnilobě.

Jak uchovat velké množství rajčat

Pokud máte větší množství, které nespotřebujete, tak skvělé jsou domácí protlaky, které jsou v zimě k nezaplacení. Sušená varianta rajčat je také velmi dobrá cesta, jak si je později vychutnat. Rajčata nakrájejte nejlépe na měsíčky, okořeňte čerstvým tymiánem a oreganem, posypte cukrem a v troubě je sušte na 140 °C nejméně dvě hodiny.

Jaká rajčata vydržela až do Vánoc?

Těsně před prvními mrazíky sklizená rajčata, která byla na keříčku ještě zelená, jsem uložila do papírových obalů po rajčatech a dala na police ve sklepě a postupně jsem odebírala ta, která zčervenala a použila je. Postupně jsem takto používala rajčata až do Vánoc, kdy dozrála ta poslední, která byla nejvíce nezralá v době jejich sklizně.

Jeden rok vydržela a další ne

Musím však podotknout i skutečnost, že záleží na dalších okolnostech, protože jeden rok se rajčata povedlo uchovat přímo luxusně a druhý rok se dříve zkazila, než dozrála, což mě samozřejmě mrzelo. Mohlo to být vyšší vlhkostí nebo teplotami nebo může být důležité i to, ve které fázi se nachází měsíc v době sklizně. Je dobré tedy rajčata pravidelně kontrolovat a odebírat ta, která se začnou kazit.

Do bedýnek míváme rajčata ještě i v předvánoční době, protože díky skleníkům a vhodným skladovým prostorám jedné paní farmářky jsme toto mohli zařídit i pro vás, kdo nemáte možnost rajčata uchovat čerstvá po delší dobu.

Recept: Zavařená rajčata

Ingredience: Čerstvá rajčata 5-10kg

Postup: Do většího hrnce vložíme rajčata a tyčovým mixérem je rozmixujeme, kaši, která vznikne ihned nalijeme do připravených čistých sklenic a zavíčkujeme. Takto postupujeme, dokud všechna rajčata nerozmixujeme. Lze to udělat i tak, že rozmixujeme jen část rajčat a ta drobnější vložíme do sklenic vcelku a zalijeme je těmi rozmixovanými. Když máme k dispozici rajčata drobnější velikosti, můžeme je naskládat do sklenic bez mixování, hezky to vypadá, ale stalo se mi, že se takto zavařená rajčata částečně zkazila a ta rozmixovaná vydržela až do jara dobrá, proto jsem v dalších sezónách vše mixovala, aby ve sklenice byla celá naplněná.

Ve sklenicích sterilujeme při teplotě 80°C po dobu 20 minut.

Chcete ode mě dostávat tipy na vaření a skladování zeleniny na e-mail? Nechte na sebe kontakt prostřednictvím přihlášení se do e-mailového seriálu a pak vám neunikne žádná novinka.

skladování zeleniny
https://www.ceskaselka.cz/skladovani-zeleniny-v-domacnosti/