Skladování špenátu by nemělo být delší než 3 dny, po této době totiž vadne a ztrácí na své nutriční hodnotě. Jiná forma uchování špenátu je jeho zmrazení, kterému by mělo předcházet spaření horkou vodou a případné nasekání. Ze špenátu si můžeme připravit i pesto, které zachovává potřebné hodnoty.

Co myslíte, má delší trvanlivost hlávkový salát nebo špenát?
I v ideálních podmínkách 0°C a 95% vlhkosti vydrží maximálně 8 dnů po sklizni. Špenát je lepší vůbec neskladovat a hned zpracovat. To znamená, že špenát je na tom hůř než salát, který vydrží až 14 dní.
Co když nemáte čas špenát sníst hned?
Já osobně ráda špenát mrazím. Máte-li ho hodně, dejte ho do lavoru nebo většího hrnce s vodou a nechte klesnout písek a hlínu na dno. Pak dejte do sítka a propláchněte po menších množstvích, uložte do sáčků a do mrazáku.
Až se špenát zamrazí, vyndejte ho a buď paličkou nebo jen v rukou ho rozmělněte (pořád je nechaný v sáčku) a jeho objem se mnohonásobně zmenší, pak v mrazáku zabere minimum místa a můžete si ho dopřát po dlouhou dobu.
Risknete to a uskladníte čerstvý, kde mu bude nejlépe?
Pokud si přeci jenom chcete uchovat čerstvý špenát, je mu dobře v plastové mističce zalepené potravinovou folií, tam vydrží o nějakou minuto déle – no, trochu vtipkuji. Vydrží déle než třeba ve špajzu, třeba i týden.
Skladování v čerstvém stavu by však nemělo být delší období než 1 týden
Jakmile zpozorujete, že listy začínají žloutnout, nastal nejvyšší čas vymyslet nějaké špenátové menu a tento skvost si vychutnat.
Jak zamrazit – trochu odlišný způsob, ovšem také výborný: Čerstvý špenát bez povadlých listů před uložením do mrazáku očistíme, odstraníme tvrdé stopky (v případě přerostlých a starších listů), spaříme ve vroucí vodě a ihned zchladíme v ledové vodě. Necháme lehce okapat, špenátem potřepeme. Takto připravený špenát dáme do sáčku nebo nějaké plastové dózy a dáme jej do mrazáku a podle potřeby používáme. Po vyjmutí takto upraveného špenátu s ním pracujeme rychle, nenecháváme ho rozmrznout.
Pesto jako jedna z možností uchování špenátu
Ingredience: Špenát, sůl, kešu oříšky, česnek 2 stroužky (ev. medvědí česnek 10 listů), kapka resp. 1 lžička olivového oleje, 1 lžička citronové šťávy
Postup: Špenát očistíme – necháme odmočit ve větším hrnci nebo lavoru, následně ještě jednotlivé lístky umyjeme každý zvlášť. Kešu (množství podle špenátu – cca 200g kešu bych použila při větší míse špenátu) rozmixujeme – vhodný je např. elektrický mlýnek na mák, který oříšky dobře rozemele.
Následně přidáme rozemleté kešu k rozsekanému špenátu do mixéru
Špenát rozmixujeme zvlášť (mám po pratetě starý elektrický robot ETA, který rozmixuje velmi dobře větší množství špenátu), je z něj pak voda, která se hodí ihned vypít (např. se lžičkou medu) a tužší část, do které přimícháme právě rozemleté kešu. Pro dochucení se hodí česnek nebo i medvědí česnek, který vypadá podobně jako špenát. Když použijeme medvědí česnek, tak ho dáme hned na začátku ke špenátu a rozmixujeme je společně. Pak je potřeba pesto osolit. Množství soli pro mě doteď zůstává otazníkem – 1/2 lžičky by měla stačit. Když by vám to přišlo málo, použijte více.
TIP:Nemáme-li kešu, hodí se i slunečnicové semínko.

Chcete další tipy na skladování zeleniny? Můžete je dostávat pravidelně do vaší e-mailové schránky, protože jsem si dala práci s přípravou seriálu, který vám objasní řadu věcí týkajících se uchovávání zeleniny. Tady se přihlaste.
