Jak uchovávat microgreens

Microgreens jsou malé rostlinky zeleniny nebo bylinek, které jsou určené k přímé konzumaci. Nečekáme tedy, až rostlinka dosáhne plné zralosti, ale sníme ji ve chvíli, kdy jí sotva dorostou první lístky.

Takto si můžeme pochutnat třeba na kedlubnách, ředkvičkách, zelí, slunečnici, jeteli, hrášku, lichořeřišnici, amarantu, řeřiše, ředkvi daikon nebo sango, hořčici, brokolici, rukole, kapustě, bazalce, amarantu, pórku, koriandru a dalších.

Podívejte se na všechny druhy, které pěstují farmáři, kteří dodávají microgreens pro naše bedýnky.

Všechny tyto rostlinky však mají jedno společné, jsou křehké a náchylné na přemrznutí. Jejich největší obliba je v zimě, proto třeba cestou, když si je nesete, je potřeba dát pozor, aby nebyly vystavené mrazu, to by je poškodilo.

Ovšem, aby dlouho vydržely, je lepší je uchovávat v chladu než v teple. V teple a světle mi na okně zvadly (je pravda, že jsem zapomněla zalévat). Kupodivu v prostředí lednice, kde je téměř pořád tma, mi vydržela miska s microgreens 2 týdny krásná a to jsem tomu zalévání také moc nedala.

Rostlinky potřebují mít stále vlhký substrát, aby měly vláhu, to je pro jejich uchování základ. Odebíráme do bedýnek microgreens od manželů Langerových, kteří je dodávají v plastových miskách s kokosovým substrátem. Ten má tu vlastnost, že je „čistý“ a nevznikají v něm plísně. Když by byly dodávané bez substrátu – řezané, pak by bylo nutné je ihned spotřebovat.

V lednici vydrží týden i dva

Mně osobně se nejlépe osvědčila na jejich uchování lednice. Na okně i ve špajzu mi povadly dříve.

Co dělat, když povadnou

Stačí zalít a rostlinky se během několika hodin vzpamatují. Pokud tedy nejsou na troud suché a žluté jako suchý rákos :-). Lehce povadlé rostlinky položíme i s miskou do talíře, nalijeme do něj vodu a necháme rostlinky, ať si ji samy nasají. Za 2-4 hodiny jsou opět čerstvé.