Jak uchovat petržel co nejdéle čerstvou

Dnes se podíváme blíže na uskladnění petržele v domácích podmínkách. Kdo má dobré sklepy, uchová petržel v bednách s pískem podobně jako mrkev. Může být i v bednách s hlínou nebo pilinami. Je dobré, když je sklep vlhký a zároveň dobře větraný, aby v něm proudil vzduch.

Proč odstranit natě před skladováním

Stejně jako u mrkve je pro delší skladování zásadní odstranění natí. Natě si můžeme nasušit nebo si z nich vyrobit pesto. Samotný kořen pak vydrží o mnoho déle, pokud nať ihned odstraníme. Jinak se nať snaží z kořene vytáhnout vláhu a kořen měkne – gumovatí.

A co v paneláku bez sklepa?

V panelákových podmínkách pro petržel bude nejvhodnější místo k uskladnění lednice. V té bude místo, kde je teplota kolem 0 až 1°C a vlhkost kolem 95%. Aby nezahnívala a měla zatím i vysokou vlhkost, dáme do proděravělého sáčku.

Jakou petržel neskladovat

U petržele platí stejně jako u ostatní zeleniny, že by měly být uskladněny jen pěkné kousky – zdravé, celé, ne mokré, pak mají lepší šanci na delší životnost. Neskladujeme poškozené kousky, nahnilé, mechanicky narušené, prasklé, viditelně červivé nebo třeba i takové, které nám spadly z výšky na tvrdou zem.

Další možnosti skladování

Petržel můžeme nakrájet na kostičky a zamrazit, můžeme kousky i sušit nebo sterilovat a připravit si směs na zimu v době, kdy máme petržele hojnost. Největší úrodu farmáři sklízí na podzim a to je čas, kdy se k němu dostaneme nejsnadněji.