Česnekové výhonky a jak je uchovat

Česnekové výhonky se sklízejí těsně před tím, než se česnek rozhodne jít do květu. Zaštipují se cca 20-30cm dlouhé výhonky i s květem. Někteří farmáři ještě netuší, že česnekové výhonky skvěle chutnají a dá se s nimi doslova kouzlit. Ti co netuší, je vyhazují, ale ti ostatní s nimi zacházejí jako se zlatem.

Česnekové výhonky

Skladování česnekových výhonků doma v lednici

Malé množství česnekových výhonků skladujeme v chladu při teplotě od 1° do 8°C při vlhkosti vzduchu kolem 90%. vydrží cca 2 týdny čerstvé, pak začínají žloutnout.

V domácích podmínkách je pro česnekové výhonky nejlepší místo lednice, protože tam je potřebná teplota. Všude jinde vám budou vadnout a zasychat rychleji.

Jak jinak je uchovat delší dobu

Dají se samozřejmě i zamrazit a to vydrží dlouho. Před mražením doporučuji nakrájet na cca půlcentimetrové kousky.

Tady je pěkné video, které se zabývá zavařením česnekových výhonků. Má jen 13 minut.

Víte, proč se česnekovým výhonkům říká jarní fazole?

Říká se těmto výhonkům i jarní fazole, protože svým vzhledem (když se nakrájejí), připomínají fazolky, které dozrávají až začátkem srpna.

Chuťově jsou jednoznačně poznat, česnek se v nich nezapře, mají zkrátka a dobře správný říz.

Recept: Pesto z česnekových výhonků

Do výroby pesta se pouštím, když jich mám víc, to znamená tak 4 až 5kg výhonků. Výhonky nameleme 2x na mlýnku na maso(2x namlít = jemnější), přidáme sůl a olej, dáme do skleniček a uchováváme v lednici. 

pesto z čenekových výhonků

Kolik soli a kolik oleje? Na 4 kg dám výhonků asi 4 lžíce soli a 4 dcl panenského za studena lisovaného oleje. Můžete množství soli a oleje přizpůsobit vašim chutím, máte-li raději méně slané a méně olejnaté, dejte méně a naopak. Je to snadné a hodí se na ochucení polévek, omáček, k masu, na topinky apod.

Zajímají vás další tipy při zpracovávání a uchovávání zeleniny? Pak je tu pro vás seriál připravený na toto téma. Seriál je zatím zdarma a stačí zadat e-mail a chodí vám pak jednotlivé díly přímo na e-mail automaticky.

https://www.ceskaselka.cz/skladovani-zeleniny-v-domacnosti/