Jak uchovat česnekové výhonky

Česnekové výhonky se sklízejí těsně před tím, než se česnek rozhodne jít do květu. Zaštipují se cca 20-30cm dlouhé výhonky i s květem. Někteří farmáři ještě netuší, že česnekové výhonky skvěle chutnají a dá se s nimi doslova kouzlit. Ti co netuší, je vyhazují, ale ti ostatní s nimi zacházejí jako se zlatem.

Česnekové výhonky

Skladování česnekových výhonků doma v lednici

Malé množství česnekových výhonků skladujeme v chladu při teplotě od 1° do 8°C při vlhkosti vzduchu kolem 90%. vydrží cca 2 týdny čerstvé, pak začínají žloutnout.

V domácích podmínkách je pro česnekové výhonky nejlepší místo lednice, protože tam je potřebná teplota. Všude jinde vám budou vadnout a zasychat rychleji.

Jak jinak je uchovat delší dobu

Dají se samozřejmě i zamrazit a to vydrží dlouho. Před mražením doporučuji nakrájet na cca půlcentimetrové kousky.

Víte, proč se česnekovým výhonkům říká jarní fazole?

Říká se těmto výhonkům i jarní fazole, protože svým vzhledem (když se nakrájejí), připomínají fazolky, které dozrávají až začátkem srpna.

Chuťově jsou jednoznačně poznat, česnek se v nich nezapře, mají zkrátka a dobře správný říz.

Recept: Pesto z česnekových výhonků

Do výroby pesta se pouštím, když jich mám víc, to znamená tak 4 až 5kg výhonků. Výhonky nameleme 2x na mlýnku na maso(2x namlít = jemnější), přidáme sůl a olej, dáme do skleniček a uchováváme v lednici. 

pesto z čenekových výhonků

Kolik soli a kolik oleje? Na 4 kg dám výhonků asi 4 lžíce soli a 4 dcl panenského za studena lisovaného oleje. Můžete množství soli a oleje přizpůsobit vašim chutím, máte-li raději méně slané a méně olejnaté, dejte méně a naopak. Je to snadné a hodí se na ochucení polévek, omáček, k masu, na topinky apod.

Zajímají vás další tipy při zpracovávání a uchovávání zeleniny? Pak je tu pro vás seriál připravený na toto téma. Seriál je zatím zdarma a stačí zadat e-mail a chodí vám pak jednotlivé díly přímo na e-mail automaticky.

https://www.ceskaselka.cz/skladovani-zeleniny-v-domacnosti/